Detoxupdate & eetdagboek: week 1

Daar is -ie dan! Mijn eerste detox update. Week één van mijn detox zit erop. Om precies te zijn heb ik inmiddels acht dagen detoxen achter me. Vandaag is het namelijk alweer – ja best alweer vind ik want de tijd gaat hard – dag 9 van mijn 28-daagse-detox. In het begin kon ik me niet voorstellen dat ik dit 28 dagen ga volhouden, maar inmiddels zit ik in de detox mood.

Mocht je het begin gemist hebben, dan kun hier al mijn detox tips en voorbereidingen lezen en het hoe, wat en waarom achter mijn detox.

Als je aan een detox en ontgiften denkt, komen al gauw doemscenario’s naar boven van sapkuren en leven op water met citroen. Nou, dat is dus niet het geval. Wel begin ik elke ochtend met een glas heet water met citroen en drink ik groente- en fruitsappen, maar ook nog zo veel meer. Echt, zo slecht is detoxen nog niet.

Aan de hand van het boek In 28 dagen van gifbelt naar Tempel van Jacqueline van Lieshout heb ik een lijst opgesteld met dingen die ik een maand lang niet ga eten en nog belangrijker een lijst met dingen die ik juist wel volop mag eten. Ja, volop, want er zijn geen vaste eetschema’s of tijden. Die lijst kun je hier of hier terugvinden. Ik eet wanneer ik zin heb en luister – dit klinkt een beetje melodramatisch – goed naar mijn lichaam.

Zo. Vandaag dus alweer dag 9. Hoogste tijd voor een eerste detox update.

Oja. Ik wil nog even zeggen dat ik al jullie leuke en lieve reacties heel bemoedigend vind. Ook vind ik het echt heel leuk dat een paar mensen mee doen en ook in mijn omgeving doet een aantal mensen mee. Héél bemoedigend en motiverend om het zelf ook 28 dagen vol te houden en ook jullie ervaringen te horen. Sowieso is mijn blog een goede stok achter de deur om niet stiekem toch een stukje Tony’s te nemen, een kleine ristretto of een likje van een ijsje.

Wil je meer dan alleen een wekelijkse detox update? Volg mijn blog dan op Instagram of Twitter. Hier vind je onder #28detoxdays mijn dagelijkse detox updates, recepten en detox inspiratie.

Onderaan vind je mijn eetdagboek, waarin ik bijhoud wat ik elke dag eet. Eerst zal ik nog even een paar dingen noemen waar ik tegenaan ben gelopen, die anders liepen dan verwacht (zowel positief als negatief) en hoe mijn detox er globaal uit ziet.

Het ochtendritueel

Warm water met citroen
De ochtend begint met een soort van pre-ontbijt: een glas warm water met citroen. Warm water uit de kraan vind ik niet lekker, dus ik kook water en pers daar een halve citroen in uit. Hier op de blog van Sophie kun je lezen waarom de dag starten met een glas lauwwarm water met citroensap goed voor je is, het helpt bij het op gang komen van de spijsvertering en je lichaam van binnenuit reinigt. Het klinkt veelbelovend moet ik zeggen. Tot nu toe heb ik elke ochtend, op één ochtend na, een glas warm water met citroen gedronken en ook overdag doe ik schijfjes citroen of limoen in mijn water.

Droog borstelen
Vervolgens is het de bedoeling dat je jezelf gaat borstelen. Dit klinkt een beetje als een verzorgpony, maar het helpt het verwijderen van oude huidcellen en het is goed voor de doorbloeding. Ook hier kun je weer lezen wat de gezondheidseffecten van droog borstelen zijn. Ik moet er zelf nog aan beginnen. Als mijn wekker om 6.30 uur gaat op de maandagochtend is borstelen niet het eerste waar ik zin in heb. Ik heb mij voorgenomen om deze week een borstel aan te schaffen en hiermee te beginnen. Mijn belangrijkste hoop is immers die stralende huid.

Warm & koud douchen
Vervolgens is het tijd om te douchen. Van nature ben ik nogal gewend om heet te douchen. Ik probeer de temperatuur al wat lager te zetten, maar ik heb toch echt een warme douche nodig in de ochtend. Het is de bedoeling om te eindigen met een koude douche en zo je hele lichaam langs te gaan met de straal. Gister, op dag 8, werd ik wakker en keek ik gewoon uit naar een koude douche. Als ik eronder sta zet ik de temperatuur steeds iets lager tot het water koud is. Mijn voornemen is om als ik mijn borstel heb, elke ochtend mijn douchebeurt te eindigen met koud water.

30 day squat challenge
Daarnaast ben ik begonnen aan de 30 day squat challenge (google maar eens). Elke dag doe ik squat oefeningen. Je begint bij 30 squats en eindigt bij geloof ik 250 squats. Ik kan me nu echt nog niet voorstellen dat dat gaat lukken, aangezien 50 keer squaten al een hele opgave is (gister moest ik er 75 en dat was echt zwaar). Inmiddels zit ik op dag 4 van de squat challenge. Deze oefeningen doe ik voor het douchen.

Juice & ontbijten
Na het douchen drink ik een glas water en mijn eerste sapje. Meestal is dit een groep sapje, maar voor meer juice inspiratie kun je mijn juice post bekijken met mijn favoriete combinaties. Afhankelijk van hoe de dag eruit ziet, is het daarna tijd voor mijn eerste “vaste voedsel” zoals geitenyoghurt met fruit en noten, fruit, rijstwafels of havermout.

De eerste drie dagen: afkicken

Hoe de eerste paar dagen waren? In één woord: afzien.

Alhoewel, dat is niet helemaal waar. Dag 1 begon ik vol goede moed en motivatie aan mijn detox. Net zoals met alle nieuwe dingen waar je zin in hebt. Dag 1 ging dus eigenlijk erg goed. Terwijl iedereen aan het zondagse ontbijt zat met broodjes en op de achtergrond de geur van versgemalen bonen, zat ik vrolijk aan mijn hete water met citroen en dronk ik een groen sapje. Ik kwam zelfs onder een ijskoude douche vandaan en maakte een weekplanning.

Op dag 2 begon de ellende. Voor mijn werk ging de wekker om 5.45 uur en moest de hele dag werken. Het was warm, ik was moe en vooral niet vooruit te branden. Ondanks dat ik genoeg had gegeten en gedronken, voelde mijn lichaam slap aan alsof ik geen energie had. Vervolgens viel detoxen op het Food Truck Trek Festival enorm tegen en kwam ik er ook nog achter dat ongeveer elk blik linzen, bonen en bieten uit de supermarkt vol zit met E-nummers (en dus op de zwarte lijst staat). Hoofdpijn, misselijk, koortsig. Ik was doodop. Om 19.00 uur lag ik in bed.

Zouden dit ontwenningsverschijnselen van cafeïne en suiker zijn? Ik ben dan ook – tegen mijn eigen advies in – behoorlijk cold turkey gestart. De dag voor mijn detox ging ik uiteten met kaasplankjes, wijn en buikspek en at ik een enorm stuk van deze lekkerste chocoladetaart ooit. Een half uur voor de start van mijn eerste officiële dag (om 23.30 uur) dronk ik nog een dubbele espresso. Dat afbouwen is dus niet helemaal gelukt.

Op internet heb ik gelezen dat wie veel koffie drinkt ontwenningsverschijnselen kan houden tot 10 dagen. Die zijn bijna om, dus dat is een fijn vooruitzicht.

Energie & mood

Vooral de eerste paar dagen was ik ontzettend moe. Ik had het gevoel geen energie te hebben, had enorme hoofdpijn, voelde me slap en wilde het liefst vroeg gaan slapen en vooral niet op staan. Vanaf de vierde dag ging het beter. De hoofdpijn was niet meer alom aanwezig.

Op dag 4 en 5 merk ik dat ik ’s ochtends vroeg wakker word uit mijzelf en zin heb in de dag. Ik ben toen ook gelijk opgestaan en heb mijn kamer opgeruimd, mijn kast geordend, begonnen aan de 30 day squat challenge, de wasmand weggewerkt en nieuwe recepten uitgeprobeerd. Dit kan natuurlijk ook aan het weer hebben gelegen, want beide dagen was het zomers warm buiten. Toch heb ik het idee dat ik de laatste dagen vooral ’s ochtends al iets meer energie heb.

Gister – op dag 8 – voelde ik mij voor het eerst echt heel goed. Ik werd ruim voordat ik naar mijn werk moest wakker, had zin in de dag, had zelfs zin in een koude douche en ook het water met citroensap smaakte prima. Ondanks de lange werkdag, had ik ’s avonds nog genoeg energie.

Huid & haar

Wat betreft mijn huid viel mij gister voor het eerst verschil op. Mijn huid is op bepaalde plekken erg droog en ruwig en als kind had ik altijd veel last van eczeem. Toen ik gister de ruwe, schrale plekjes bekeek, leek het wel of deze minder zijn geworden. Ook voelt mijn huid erg zacht aan. Ik weet niet of dit mede door het mooie weer komt of aan de detox te danken is, maar ik ben er erg blij mee.

Aankomende week ben ik dus van plan om een borstel aan te schaffen en me strenger aan de koude douches te houden. De eerste dag sloot ik het douchen dapper af met ijskoud water, maar op dag 2 en 3 – toen ik vroeg moest op staan – merkte ik dat ik die koude douche maar al te graag liet zitten. Dit wordt mijn voornemen voor aankomende week.

Mijn haar is nog steeds wat futloos, dus dat is nog even afwachten.

Verleidingen & cravings

Van te voren dacht ik dat enorme zoete cravings zou krijgen naar chocolade en ijsjes, maar die heb ik pas één keer gehad. Voorheen had ik vaak na hartig eten gelijk zin in zoet, net zoals je bij het lunchen na je broodje nog een stukje cheesecake neemt terwijl je eigenlijk vol zit. Dit heb ik afgelopen week maar één keer gehad op dag 6. Na het avondeten had ik zoveel zin in chocolade of ijs met een espresso. Gelukkig had ik die dag deze dadel quinoarepen gemaakt, dus nam ik een reep na het eten.

Wel heb ik enorme koffie cravings. ’s Ochtends valt het tegen de verwachting in mee (misschien door het glas met citroensap?), maar met name ’s avonds na het eten heb ik een enorme espressodrang. Als mijn huisgenoten koffie zetten of ik buiten versgemalen koffiebonen ruik, wordt het nog erger.

Tegen mijn espressodrang drink ik mijn favoriete lemon ginger & ginseng tea van Marks & Spencer. Eigenlijk houd ik helemaal niet van citroenthee, maar deze is echt zó lekker en fris door de gember. Het gaat wel hard nu, dus snel weer eens naar Amsterdam voor een nieuwe voorraad.

Creatief

Wat ik tot nu toe het leukste effect vind om te merken – en wat ik in de aanloop van mijn detox ook al wel had – is dat je van een detox erg creatief wordt met recepten, ingrediënten en producten. Hiervoor nam ik altijd linzen uit blik, terwijl je ze ook zelf kunt koken, had ik nog nooit gierst gegeten en stond ook boekweit niet standaard in mijn keukenkastjes.

Ook maak ik bijna alles zelf. Zo maakte ik zelf hummus, gedroogde tomaatjes, notenboter en quinoarepen, wist ik mijn favoriete recept sushibowl detoxproof te maken, maalde ik zelf bruine rijstmeel en boekweitmeel, bedacht ik een Epic Detox Burger en at ik glutenvrije, suikervrije en zuivelvrije wafels als ontbijt. Daarnaast heb ik nog een enorm lange lijst met recepten in mijn hoofd die ik wil proberen. Aankomende week wil ik zelf amandelmelk maken en ook soep staat op het programma. Straks moet ik mijn detox nog verlengen…

Nee hoor, grapje.

Trots & volhouden

Ik ben best een beetje trots. Trots dat week 1 erop zit, dat ik de overheerlijk saté van mijn Indische schoonmoeder heb weten te weerstaan, dat ik gewoon mee ben gaan uit eten, dat ik niet stiekem een espresso heb gedronken toen niemand het zag, dat ik met mijn vriendinnen in het park heb gegeten, dat ik Nederland – Spanje smetteloos ben doorgekomen met een flesje water terwijl iedereen aan het bier en de chips zat en dat ik zo gemotiveerd ben om het ook echt vol te houden.

Wat ik ook echt fijn vind zijn alle reacties van jullie en van mijn directe omgeving. Iedereen leeft mee. Als anderen dan speciaal voor mij gedroogde linzen moeten koken, in plaats makkelijk uit blik, vind ik dit wel lastig. Het is namelijk geen allergie waardoor ik noodgedwongen bepaalde ingrediënten niet mag eten, maar ik kies hier zelf voor. Heel lief dat iedereen zo rekening met mijn detox houdt. Ook heel leuk is dat vriendinnen foto’s sturen van hun avondeten als dat toevallig detox proof is. Zo doe ik ook weer inspiratie op. Echt heel fijn dat iedereen zo betrokken is.

Nou, ik kijk uit naar de tweede week van mijn detox!

En dan nu het belangrijkst: wat heb ik deze week eigenlijk allemaal gegeten?

Eetdagboek week 1 (+ 1 dag)

Dag 1: zondag

Pre-ontbijt: heet water met citroen & een koude douche.
Ontbijt: groen sapje van appel, komkommer, spinazie, limoen, citroen en gember en scrambled eggs met ui, champignons en geitenkaas.
Lunch: salade met 1 avocado, tomaat, komkommer, 1 appel, pijnboompitten en amandelen.
Snack: een bakje verse aardbeien en bosbessen.
Diner: zilvervliesrijst met 2 hete eieren, taugé, sperzieboontjes, tempeh en een stukje kabeljauw.

Dag 2: maandag

Pre-ontbijt: geen.
Ontbijt: ovenbaked oats met aardbeien, blauwe bessen, noten en kaneel.
Snack: juice van bieten, appel, gember en limoen & een banaan.
Lunch: 4 rijstwafels met 1 avocado, rucola, 1 tomaat en 1/2 komkommer & een pakje kokoswater.
Diner: ik ging naar het Food Truck Trek Festival, maar dit was als detoxgast moeilijker dan ik dacht. Ik at een linzenstoof met zoete aardappel en nog meer groenten.
Snack: bakje geitenyoghurt met 1 appel en wat noten.

Dag 3: dinsdag

Pre-ontbijt: heet water met citroen. Geen koude douche.
Ontbijt: ovenbaked oats met 1 banaan, rozijnen, kaneel en een handje noten.
Snack: een juice van wortel, appel en gember.
Lunch: salade van rucola, 1 blikje tonijn, 1/2 komkommer, 1 appel, cherry tomaten, een handje noten en gedroogde cranberries.
Snack: olijven.
Diner: ik ging uiteten en nam vooraf zalmtartaar met kappertjes en dille (ik liet de saus en toast staan) en als hoofdgerecht doradefilet met nieuwe aardappeltjes in schil en voorjaarsgroenten. Het toetje sloeg ik over. In plaats daarvan nam ik een verse muntthee.

Dag 4: woensdag

Pre-ontbijt: heet water met citroen & juice van van wortel, gember, sinaasappel en limoen.
Ontbijt: geitenyoghurt met frambozen, bosbessen, aardbeien, rode bessen en een handje noten.
Lunch: ovenbaked pancake gemaakt van bruine rijstmeel met bosbessen, rozijnen en noten.
Snack: 2 rijstwafels met oude geitenkaas.
Diner: linzensalade met bieten, geitenkaas en walnoten en rucola in het park. Ik was echt trots dat ik de rode wijn, het Turks brood, de versgesneden ham en daarna het ijsje heb kunnen weerstaan.

Dag 5: donderdag

Pre-ontbijt: heet water met citroen en een groen sapje van appel, komkommer, spinazie, citroen, limoen en gember.
Ontbijt: frozen banana smoothie met bevroren bramen, dadels en een lepel zelfgemaakte amandelboter.
Lunch: salade met 1/2 komkommer, tomaten, 1 avocado, noten en zelfgemaakte hummus.
Diner: ceviche met grapefruit, venkel en munt & een witlofsalade met appel, oude geitenkaas, pecannoten en wat geitenyoghurt.
Snack: zelfgemaakte quinoareep.

Dag 6: Vrijdag

Pre-ontbijt: heet water met citroen & een groen sapje van appel, komkommer, spinazie, citroen, limoen en gember.
Ontbijt: een kom amandelmelk met twee quinoarepen in stukken, 1/2 grapefruit en 1/2 halve perzik.
Lunch: salade met gierst, tomaat, komkommer, oude geitenkaas, perzik, een handje amandelen, munt, basilicum en een lekkere olijfolie.
Diner: een zalmburger met bietenblad en nog meer salade.
Snack: quinoareep & sap van wortel, appel, limoen en gember.

Dag 7: Zaterdag

Pre-ontbijt: heet water met citroen.
Ontbijt: boekweit wafels met zelfgemaakte bramenjam & een sapje van bieten, appel, limoen en gember.
Lunch: een smoothie van 250 ml kokoswater, 1 bevroren banaan, 1/2 avocado met wat noten en rozijnen erdoor (recept van Ianna).
Diner: super duper detoxsalade van linzen met komkommer, tomaat, courgette, zelfgemaakte hummus, 1/2 avocado, zilvervlies uitjes, bosui, zongedroogde tomaatjes, pompoenpitten en amandelen.

Dag 8: Zondag

Pre-ontbijt: heet water met citroen & koud douchen
Ontbijt: ovenbaked oats met banaan, perzik, gedroogde cranberries en wat kaneel.
Snack: groen sapje van appel, komkommer, spinazie, limoen, citroen en gember.
Lunch: salade van gierst, tomaat, komkommer, oude geitenkaas, perzik, amandelen, munt, basilicum en een lekkere olijfolie.
Snack: pakje kokoswater.
Diner: salade van veldsla en rode bietenblad, 1/3 komkommer, bosui met 1 gegrilde honing perzik, half plak gegrilde feta (echt een aanrader), handje pecannoten en wat munt en bieslook.

En verder heel veel water drinken

Elke dag probeer ik goed te drinken. Om water drinken wat makkelijker te maken leuk ik mijn water op met een schijfje citroen, gember of limoen, takjes munt, citroenmelisse of dille, schijfjes komkommer of (bevroren) bosbessen. Als ik ergens heen ga, neem ik een flesje water mee met iets van dit rijtje erin. Ook drink ik veel water met prik en verse kruidenthee of gember citroenthee.

Dat waren de eerste 8 dagen! Natuurlijk komen alle lekkere recepten komende dagen op de blog. Als ik alles zo terug zie heb ik eigenlijk enorm lekker gegeten en kijk ik uit naar volgende week.

Op naar de volgende 20 dagen!

Denk jij ook wel eens na over een detox of lijkt het je juist helemaal niks? Voor detox proof ideeën en recepten houd ik me natuurlijk graag aanbevolen.