Detox update & eetdagboek: week 2

Update 28-daagse detox: week 2

Serieus. Het klinkt altijd als een cliché, maar de tijd gaat echt snel. Week twee zit er alweer op. Dat betekent dat ik al over de helft van mijn detox ben. Vandaag is het dag nummer 16. Iets meer dan twee weken ben ik al bezig met mijn 28-daagse-detox.

De meesten van jullie zullen inmiddels wel weten dat ik volop aan het detoxen ben. Mocht je nou toch denken detox? Lees dan eerst mijn detox voorbereidingen en tips en detox update & eetdagboek week 1. Detoxen doe ik aan de hand van de detoxbijbel In 28 dagen van gifbelt naar tempel van detoxcoach Jacqueline van Lieshout.

In mijn vorige detox update schreef ik nog hoe belabberd ik mij de eerste paar dagen heb gevoeld en dat ik een week lang elke dag hoofdpijn had. Benieuwd hoe ik mij nu voel?

Energie & mood

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen: ik voel me goed! Heel goed zelfs. Elke ochtend word ik voordat de wekker afgaat wakker, sta ik uitgerust op en doe ik fanatiek mijn oefeningen van de 30 day squat challenge en daar achteraan de 30 day ab challenge, terwijl ik ondertussen mijn hete water met citroen laat afkoelen tot drinkbare temperatuur. Voordat ik de douche in stap, drink ik het glas op – helaas is het aanschaffen van een borstel er nog niet van gekomen – en eindig ik mijn douche met koud water. Ok, niet ijskoud, maar wel steeds kouder.

Zoals ik mij op dag 8 voelde – fit, energiek, zin hebbend in de dag – heb ik mij eigenlijk de hele tweede week gevoeld.

Huid & haar

Mijn huid ziet er steeds beter uit. Ruwe plekjes, bultjes en puistjes zijn minder en ook is mijn huid erg zacht. Ik weet niet of dit een placebo effect is, door de koude douches komt of door de kokosolie waar ik mezelf mee inzeep, maar de detox lijkt zijn effecten te hebben. Ik kreeg zelfs van meerdere mensen te horen dat mijn huid er beter uit ziet.

Reminder to self: aanschaffen huidborstel.

Verleidingen & cravings

Er waren weer best wat verleidingen afgelopen week. Woensdag was natuurlijk Nederland tegen Australië. Goed voorbereid met een pakje kokoswater, zoete aardappelfrieten en geroosterde amandelen ging ik de wedstrijd met vriendinnen kijken.

Afgelopen zaterdag volgde ik de workshop food photography & styling van Simone en Alex (echt een dikke aanrader trouwens). Vooraf was Simone zo lief om aan mij te vragen wat ik wel en niet mocht eten. Ik vind het lastig als anderen rekening met mijn detox moeten houden, aangezien ik dit mijzelf aan doe en het geen allergie is, maar ze waren wel wat gewend zei ze. En zo maakte Alex een heerlijke detox proof lunch.

Tijdens de workshop heb ik de Tony’s Chocolonely en het heerlijke brood laten staan, maar in plaats daarvan at ik rauwe vegan chocolade (wat serieus nog lekker was, maar misschien kwam dit doordat alles wat enigszins naar chocolade smaakt lekker is), zelfgemaakte soep en quinoasalade. Toen de brownie chocoladekoeken met dulce de leche op tafel kwamen, was het wel even slikken, maar eigenlijk heb ik me goed kunnen beheersen. En ik heb er zelfs mooie foto’s van kunnen maken. Wel heb ik een koek meegekregen voor in de vriezer voor na mijn detox.

De enorme koffie cravings die ik vorige week nog had, zijn een stuk minder. De eerste paar dagen van week twee had ik nog wel vooral ’s avonds veel zin in een espresso, maar dit werd halverwege de week minder. Net besefte ik dat ik eigenlijk helemaal niet meer neig naar koffie. Natuurlijk heb ik er wel nog zin in, maar ik kan gerust voor een ander een kopje koffie zetten. Die mentale verslaving zit er dus nog wel, maar lichamelijk ben ik er helemaal vanaf.

De zoete cravings zijn nog steeds zo goed als nul. Van te voren dacht ik dat ik het niet aan zou kunnen als anderen een ijsje halen, taart eten of lekker brood eten bij de soep, maar dit valt ontzettend mee. Als ik iets zoets zie staan dan weet ik dat het lekker is, maar ik voel geen aandrang om ook een hapje te nemen. Misschien komt dit nog, maar tot nu toe kan ik alle verleidingen tegen mijn verwachting in goed weerstaan.

Gewicht

Mijn detox is niet gericht op afvallen. Sowieso is afvallen niet het primaire doel van detoxen. Het doel is namelijk ontgiften, oftewel reinigen, van het lichaam. Ik ben mijn voeding niet aan het minderen, maar ik sluit voedingsmiddelen uit die zwaarder zijn voor het lichaam om te verteren, zoals gluten, koemelk, suikers, E-nummers en conserveringsmiddelen, vlees, cafeïne en alcohol. Van het lijstje dat ik wel mag eten, eet ik zoveel als ik wil. Bij de detox houd je je niet strikt aan regels of eetschema’s. Detoxen zie ik daarom meer als levensstijl en niet als een dieet. Toch vind ik het belangrijk om hier even een stukje aan te wijden, aangezien een wijziging van je eetpatroon van invloed kan zijn op je gewicht.

Misschien dat je je afvraagt of je afvalt van het detoxen. Ik zit wel wat strakker in mijn vel, maar het belangrijkst vind ik dat ik mij er fitter door voel en dat ik een mooiere huid krijg. Ik denk dat ik aan het eind van mijn detox wel iets meer bikini proof ben, maar dit komt mede door de 30 day squat challenge en de 30 day ab challenge. Ik hoop natuurlijk op die vierdubbele six pack aan het eind van de challenge.

Over de helft

Inmiddels is het dag 16 en ben ik alweer over de helft. Nog 12 dagen en dan is mijn detox afgelopen. Best een gek idee, want ik merk dat ik het echt leuk vind op een andere manier met voeding bezig te zijn en meer bewustere keuzes te maken. Natuurlijk kijk ik wel uit naar dat ijsje straks of die burger, maar zoals ik het nu bekijk denk ik dat ik bepaalde aspecten van mijn detox zeker mee ga nemen. Hier zal ik aan het eind van mijn detox nog uitgebreid op in gaan.

In mijn vorige update zei ik nog bij wijze van grapje dat ik mijn detox maar moest verlengen met zoveel lekkere recepten die ik nog wil plaatsen. Nu vind ik het serieus geen gek idee om het deels voort te zetten.

Ik heb ook zoveel lekkere dingen gegeten de afgelopen twee weken. Detox proof wafels, dadelballetjes, smoothies die naar ijsjes smaken, heel veel heerlijke salades en soepen en mijn nieuwe favoriet: deze gepofte zoete aardappel met waanzinnige mole saus.

Straks moet ik mijn detox serieus gaan verlengen om al die recepten nog te posten. Dus houd mijn blog in de gaten voor nog meer gezonde, detox recepten of kijk hier alvast voor meer receptinspiratie. Of volg mijn blog op Instagram voor dagelijkse detox updates.

Eetdagboek week 2 (dag 9 t/m 15)

Update 28-daagse detox: week 2

Dag 9: maandag

Pre ontbijt: heet water met citroen & juice van appel, spinazie, komkommer, gember, citroen & limoen
Ontbijt: geitenyoghurt met 1 perzik, rozijnen, noten en gojibessen
Lunch: rucola salade met gegrilde feta, 1 nectarine, handje amandelen, komkommer, tomaten
Diner: quinoa met een stuk gegrilde zalm, bosui, verse munt, gegrilde feta, handje pistachenoten, 1/2 grapefruit

Dag 10: Dinsdag

Pre-ontbijt: heet water met citroen & juice van appel en bieten
Ontbijt: geitenyoghurt met handje verse aardbeien, 2 parten honingmeloen, handje noten en rozijnen, lepel lijnzaad
Tussendoor: cherry tomaatjes
Lunch: salade van rucola met gerookte forel, 1/2 komkommer, handje noten en rozijnen, handje druiven
Tussendoor: handje druiven & 2 dadels
Diner: sweet potato joe (een gepofte zoete aardappel met mais, zwarte bonen, 1/3 avocado en een super lekkere chocolade mole saus).

Dag 11: Woensdag

Pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: smoothie dat naar een ijsje smaakte van geitenyoghurt, 1 banaan en bevroren aardbeien
Lunch: een restje quinoa met een restje zwarte bonen, mais, 1/3 komkommer, 1/3 avocado, 2 plakken gerookte zalm, handje amandelen & 2 dadel kokosballetjes
Tussendoor: 1 appel & een sticky dadel quinoareep met geitenkaas
Diner: zoete aardappelfriet met geitenkaas en geroosterde amandelen
Tussendoor: pakje kokoswater

dag 12: Donderdag

Pre-ontbijt: heet water met citroen & juice van appel, spinazie, komkommer, gember, citroen & limoen
Ontbijt: 1 banaan
Lunch: rucola salade met geitenkaas, mango en chili + een smoothie van rauwe aardbeien, avocado, appel, dadels en rauwe cacao.
Diner: gepofte zoete aardappel met gebakken feta, komkommer, tomaat, bosui, zeekraal, rucola, zongedroogde tomaatjes.

Dag 13: Vrijdag

Pre-ontbijt: heet water met citroen.
Ontbijt: boekweitwafels met frambozen en honing & een juice van mango, spinazie, appel, komkommer, munt, gember & limoen.
Tussendoor: 1 banaan & handje paranoten.
Lunch: post-workout smoothie van 1 banaan, 3 dadels, bevroren bosbessen en frambozen, gojibessen, lepel kokosrasp.
Diner: 2 kommen soep van zwarte linzen en bieten met blauwe geitenkaas, bosui, tomaatjes, zeekraal en een scheut geitenyoghurt.

Dag 14: Zaterdag

Pre-ontbijt: heet water met citroen
Ontbijt: een kom geitenyoghurt met 1 banaan, 3 lepels noten, rozijnen en gedroogde cranberry mix, lijnzaad.
Tussendoor: 2 stukjes vegan rauwe chocolade.
Lunch: 1 kom verse tomatensoep & quinoa met gedroogde abrikozen, amandelen, geitenkaas en avocado.
Tussendoor: handje noten- en rozijnenmix.
Diner: zwarte linzensalade met geroosterde honing bieten, rode kool, geitenkaas, 1 peer, zilvervliesuitjes, rucola, basilicum en bieslook.

Dag 15: Zondag

Pre-ontbijt: heet water met citroen.
Ontbijt: ovenbaked overnight oats met banaan met rijstmelk, rode bessen, rozijnen, kaneel en zonnebloempitten.
Tussendoor: juice van mango, spinazie, appel, komkommer, munt, gember & limoen. 
Lunch: 4 zilvervliesrijstwafels met gerookte forel en rucola & 1,5 dadel quinoareep. 
Tussendoor: pakje kokoswater.
Diner: 1 kom soep van zwarte linzen en bieten & een salade van tomaten, sjalot, zwarte olijven en gegrilde feta.
Toetje: bakje verse aardbeien.

Zoals je ziet heb ik ook deze week weer lekker gegeten, vooral kaas van geitenmelk zoals zachte geitenkaas en feta zijn mijn nieuwe favoriet en ook was ik behoorlijk into de zoete aardappel. Daarnaast probeer ik creatief met restjes om te gaan en niks te verspillen. Zo maakte ik op woensdag een lunchsalade van de quinoa van maandag en de restjes mais en zwarte bonen van dinsdag en at ik op vrijdag en zondag soep, maar dan weer met andere toppings. Ook had ik vrijdag voor de soep wat extra linzen gekookt die ik zaterdag weer gebruikte voor het avondeten.

Een aanrader zijn deze dadel quinoarepen. Heel snel gemaakt en in de koelkast blijven ze twee weken goed. Als ik weet dat ik een lange werkdag heb en tussendoor misschien wat extra energie kan gebruiken, neem ik voor de zekerheid een quinoareep mee. Morgen komt het recept voor de dadel kokos balletjes online, die je trouwens ook écht moet maken (en ik ook want ze waren binnen een uur op).

Nog 12 dagen. Het aftellen kan bijna beginnen. Alhoewel het niet als aftellen voelt.

En even heel fout mijn foto van de chocoladekoeken tijdens de workshop food photography & styling. Hier zit de dulce de leche er nog niet eens tussen. Kun je nagaan wat ik heb moeten doorstaan. Misschien overbodig om te vermelden, maar deze zijn dus verre van detox proof.

Brownie chocoladekoek