Detox update & eetdagboek: week 3

Dit is alweer de derde detox update. Hierna nog eentje en dan zit mijn 28-daagse detox er alweer op. Heb je detox update 1 en update 2 gemist, lees deze dan eerst even voor het gemak. Tijdens het detoxen is het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel van detoxcoach Jacqueline van Lieshout mijn detox bijbel en leidraad die ik volg.

Afgelopen week ging het iets minder goed. Niet qua hoe ik mij voelde, maar qua eten. Als ik mijn eetdagboek zo terug zie, staat er niet veel groens tussen.

Nu het eind bijna in zicht is, merk ik dat ik begonnen ben met aftellen. Dit had ik vorige week nog totaal niet. Vol met recepten die ik nog wilde uitproberen en delen zei ik nog grappend dat ik mijn detox haast moest verlengen. Nu kijk ik stiekem toch wel een beetje uit naar volgende week maandag.

Energie & mood

Met mijn mood gaat het nog steeds goed. Ik voel me goed, heb zin in de dag en word nog steeds uitgeslapen voor de wekker wakker.

Ik moet dus wel zeggen dat ik afgelopen weekend voor het eerst uitkeek naar de laatste dag. Ik ben een beetje begonnen met aftellen. Vandaag meegeteld nog 6 dagen. Waar ik vooral naar uit kijk is dat ik weer makkelijker ja kan gaan zeggen tegen leuke dingen, zoals borrelen met vriendinnen, even een wijntje doen in de stad, een kopje koffie drinken. Nu voel ik me af en toe wat saai met mijn prikwater met citroen.

Huid & haar

Ten opzichte van vorige week ziet mijn huid er hetzelfde uit. Over mijn haar merkten vriendinnen op dat het er ondanks de lengte toch vol en gezond uitziet. Wel moet ik nodig naar de kapper, want mijn haar begint ontzettend lang te worden.

Borstelen

Eindelijk heb ik dan een borstel aangeschaft voor het droog borstelen. Dit is het borstelen van de droge huid met een speciaal soort borstel. Bij Dille & Kamille heb ik deze borstel gescoord. Je kunt kiezen uit een harde of zachte borstel. De harde borstel voelde bijna aan als zo’n borstel waarmee je de badkamervloer boent, dus dat leek me iets te veel van het goede.

Inmiddels heb ik mezelf twee keer geborsteld en het voelt nog wat onwennig, máár ik heb gelezen dat het de bloedsomloop stimuleert en dus goed is tegen cellulites, het dode huidcellen verwijdert en het de huid stimuleert om nieuwe cellen aan te maken. Zo krijg je uiteindelijk een zachte en egale huid, dus ik wil het zeker gaan proberen.

Aangezien ik mijn borstel niet altijd op zak heb, ben ik van plan om mezelf om de dag te borstelen.

Verleidingen & cravings

Met de verleidingen viel het afgelopen week mee. De voetbalwedstrijd gister luisterde ik via de radio op mijn werk, dus daar hoefde ik niks te weerstaan. Wel stond ik afgelopen zaterdag tijdens het Elle Festival op de Neighbourfood Market met eigengemaakt lekkers. Ontzettend leuk dat een aantal van jullie speciaal langskwam voor mijn dadelballetjes, rauwe lavendel brownies, boekweit abrikozenrepen en befaamde granola. Echt leuk om een aantal van jullie lezers in het echt gezien te hebben.

Zoals je kunt zien bestond afgelopen week uit heel veel zoete dingen. Weliswaar allemaal zonder toegevoegde suikers, maar toch. Niks groens te bekennen op de foto’s. Op de bloemen na dan.

Een op het eerste gezicht grote verleiding waren de uitgestalde taarten van taartenbakster Leonie. Zij stond met een overvolle kraam met de lekkerste taarten. Gelukkig bleken de meeste van haar taarten glutenvrij, suikervrij en soms zelfs vegan. Ik heb dus een heerlijk stukje vlierbloesemtaart op.

Kleine zondes

Afgelopen week heb ik gezondigd. Twee keer per ongeluk en een keer heb ik een soort van gesjoemeld met witte rijstvellen. Dat per ongeluk kwam doordat het detoxen al niet meer als een detox voelt. Ik hoef nauwelijks nog na te denken wat ik wel en niet mag eten. Je raakt eraan gewend, maar hierdoor lette ik misschien ook wat minder goed op.

Tijdens het koken voor de Neighbourfood Market gooide ik gedachteloos wat speltvlokken door de zelfgemaakte granola en door de sticky abrikozenreep. Later – toen ik het al op had om te proeven – besefte ik pas dat er natuurlijk gluten in spelt zitten.

Oeps.

Máár, tijdens de NFM zijn alle repen opgegaan en de granola staat in een goed afgesloten pot op mijn kamer. Genoeg vrijwilligers hier die de granola willen opeten, dus dat komt wel goed.

Een tweede zonde waren de fresh rolls van Cheryl. Tegenover ons kraampje op de NFM stond Cheryl met haar Vietnamese rijstvel loempia’s – naar familierecept. Deze handgemaakte rolls zagen er zo heerlijk, vers en gezond uit, dat ik de verleiding niet kon weerstaan. Toen Cheryl mij ook nog een roll aanbood kon ik geen nee zeggen. Witte rijst tijdens de detox mag niet – zilvervliesrijst en wilde rijst wel – dus dit was een kleine zonde.

Nog één week…op naar de tempel!

Word ik nog zo’n mooie goud glimmende tempel zoals ik hoopte? Nog één week te gaan en dan weten we het antwoord.

Aankomende week heb ik mij voorgenomen om weer even back-on-track te gaan en wat gezonder te gaan eten. Minder gedroogd fruit, matigen met zoet fruit zoals banaan en mango en ook niet overal meer honing of agavesiroop over. Een tweede voornemen is om ’s avonds meer groenten te eten. Het is mijn laatste week dus deze wil ik nog even goed volhouden. Geen gesjoemel meer dus. Ook wil ik weer elke ochtend een green juice drinken, want dat is er afgelopen week een paar keer bij ingeschoten.

Ik heb zin in de laatste week, maar kijk stiekem toch ook wel uit naar het eind. Ik ben al aan het nadenken wat ik na mijn detox zal gaan eten. Ga ik weer koffie drinken? Wanneer neem ik weer een wijntje? Wat is het eerst dat ik ga eten? Zal ik gelijk mijn reep Tony’s aanbreken die zo geduldig op me ligt te wachten?

Dat soort vragen.

Nog één week…

Eetdagboek week 3

Dag 16: maandag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: geitenyoghurt met aardbeien, 1/2 banaan, noten en rozijnen
tussendoor: 1 appel
lunch: salade van veldsla met gerookte forel, cherry tomaatjes, 1/2 komkommer, 1 grapefruit, pompoenpitten, noten en gedroogde cranberry’s
tussendoor: 1 nectarine
diner: zilvervliesrijst met geitenkaas, komkommer, bosui, tomaten en rucola

Dag 17: dinsdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: havermout met water, gedroogde pruimen, rozijnen en nectarine uit de oven
tussendoor: sinaasappel kiwi sapje
lunch: salade van rucola, avocado, blikje tonijn, cherry tomaatjes, 1/2 komkommer, 1 peer, handje noten en rozijnen
diner: kom geitenyoghurt met kokos, papaja en mango, handje hazelnoten, amandelen en gojibessen
tussendoor: 1 gekookt ei

Dag 18: woensdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: smoothie van geitenyoghurt, 1 banaan en een paar bramen
tussendoor: handje walnoten & 5 dadels
lunch: 2 rijstwafels met een gekookt ei
tussendoor: juice van appel, mango, komkommer, spinazie, gember en limoen
diner: boekweitpannenkoeken met paddenstoelen, geitenkaas en rucola
toetje: 2 stukjes raw lavendel brownie

Dag 19: donderdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: juice van mango, appel, komkommer, spinazie, limoen en gember
lunch:leftover boekweitpannenkoeken met banaan, aardbeien en kokosrasp
tussendoor: 2 rijstwafels met harde geitenkaas en wat rucola
diner: quinoasalade met zalm, gebakken feta, grapefruit, pistachenoten, rucola, munt en komkommer.
toetje: aardbeien met munt

Dag 20: vrijdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: een abrikozen boekweit reep
lunch: geitenyoghurt met zelfgemaakte crunchy granola, 1 vijg en 1 banaan
tussendoor: 1 peer
diner: leftovers van de quinoasalade met zalm, gebakken feta, grapefruit, pistachenoten, rucola, munt en komkommer.
toetje: bakje kersen

Dag 21: zaterdag

pre-ontbijt: heet water met citroen.
ontbijt: overnight ovenbaked banana oats met rijstmelk, 1 perzik en wat kaneel.
tussendoor: een juice van appel, komkommer, spinazie, limoen en gember.
lunch: 1 sushirol met avocado, komkommer en bimi & 1 rijstvel loempia met makreel, garnalen, wortel, salade en komkommer.
tussendoor: 1 appel & handje noten en rozijnen
diner: 1 rijstvel loempia met makreel, omelet, wortel, salade en komkommer & een salade van wilde rijst, venkel, pecannoten en granaatappel.
toetje: 1 raw lavendel brownie en een stukje glutenvrije, suikervrije en vegan vlierbloesemtaart.

Dag 22: zondag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: een soort van milkshake met geitenyoghurt, bevroren aardbeien, banaan en rauwe cacao
tussendoor: een juice van appel, komkommer, spinazie, limoen en gember.
lunch: veldsla met gerookte forel, tomaatjes, komkommer en een handje noten en rozijnen.
tussendoor: kokoswater & een handje kersen
diner: gepofte zoete aardappel met feta, tomaten, komkommer & rucola

Op naar de laatste week (eigenlijk 6 dagen) van mijn detox. Ik ben benieuwd hoe deze week gaat verlopen en of ik steeds meer ga uitkijken naar de laatste dag. Natuurlijk moet ik ook even goed bedenken hoe ik het weer ga opbouwen, want gelijk hot turkey hele repen chocolade naar binnen werken valt denk ook wat zwaar op de maag.

Heb jij detox ervaring of denk je wel eens na over een detox? Tips voor hoe verder na mijn detox zijn van harte welkom!