De laatste detox update & eetdagboek: week 4

Detox update week 4

Yeaaah, het zit erop! Zaterdag was mijn laatste dag van 28 dagen detoxen. Acht-en-twintig dagen! Geen gluten, geen koemelk, geen vlees, geen suiker, geen conserveringsmiddelen en E-nummers, geen cafeïne en geen alcohol. Vooraf dacht ik nog dat dit onoverkomelijk zou worden, maar nee hoor: het is gelukt!

Braaf heb ik mij 28 dagen aan het lijstje gehouden. En man, wat heb ik lekker gegeten. Natuurlijk waren er wel momenten dat het zwaar was en ik alleen kon toekijken hoe anderen een browniekoek met dulce de leche aten, maar achteraf is het allemaal erg meegevallen. Slechts één keer heb ik een klein beetje gesjoemeld met twee witte rijstvellen, maar verder volledig detox proof!

Denk je nou: detox?! Lees dan eerst mijn detox voorbereidingen en tipsdetox update 1update 2 en update 3

Terug naar 28 dagen geleden

Weet je nog? 28 dagen geleden… (zo nee, lees hier dan mijn eerste update terug). Ik schafte het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel van detoxcoach Jacqueline van Lieshout aan en de dag na mijn verjaardagsetentje startte ik met mijn 28-daagse detox. Vol goede moed begon ik eraan. Dag 1 ging eigenlijk heel goed, zoals met alle nieuwe dingen waar je gemotiveerd voor bent, maar vanaf dag 2 was het afzien. Hoofdpijn, buikpijn, koortsig, moe en nog meer hoofdpijn. Hoe ga ik dit ooit 28 dagen volhouden?, dacht ik nog. Gelukkig had ik bij anderen gelezen dat de eerste week het zwaarst is en dat het vanaf week 2 beter zou worden.

Dus ik hield vol. En vanaf week 2 ging het beter, eigenlijk zelfs heel goed: mijn huid werd beter, mijn energielevel kreeg een boost en ik sliep heerlijk, ’s ochtends stond ik uitgerust voor de wekker op, deed ik squat oefeningen van challenge en werd ik steeds creatiever met het bedenken van recepten. Ik begon het zelfs leuk te vinden en noemde nog grappend om mijn detox te verlengen met al die lekkere detox recepten die ik nog wilde uitproberen.

Wat was mijn vergif?

Je komt er vanzelf achter wat jouw vergif is, las ik van te voren in het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel van detoxcoach Jacqueline van Lieshout.

Cafeïne

Nou, dat werd gelijk duidelijk: cafeïne. Man, man, man wat heb ik het zwaar gehad die eerste 8 dagen. Vooral dag 2 en 3 had ik barstende koppijn en dit bleef eigenlijk de eerste week. Ik was echt aan het afkicken en ben ook best geschrokken van dat ik lichamelijk zo verslaafd was aan koffie. Na week 1 was mijn lichamelijk verslaving weg, maar in week 2 en 3 zat het mentale aspect er nog. Pas vanaf de vierde week merkte ik dat dit minder werd en de drang naar koffie afnam.

Koemelk

Een tweede vergif moest wel koemelk zijn, dacht ik van te voren. Elke middag lunchte ik met een bak kwark en ik houd van kaas en eet graag kaasplankjes met wijn en goed brood. Vooraf dacht ik dat ik het lastig zou vinden koemelk te vervangen. Dit viel reuze mee, omdat je wel producten eet van geitenmelk. Tijdens mijn detox heb ik denk ik wel zo goed als alle soorten geiten- en schapenmelk producten gegeten die er bestaan: geitenyoghurt, zachte geitenkaas, een rolletje geitenkaas, harde geitenkaas, oude geitenkaas, feta, pecorino, roquefort van geitenmelk. Alleen halloumi ben ik vergeten te eten. Zonder geitenmelk was het niet gelukt.

Geen vlees

Daar kan ik kort over zijn. Het niet eten van vlees ging me goed af, omdat ik normaal gesproken al veel vegetarisch at. Ik kan wel ontzettend genieten van een goed stuk vlees waarvan je de herkomst weet, zoals steak tartaar of pulled pork, maar eigenlijk heb ik vlees niet gemist.

Geen conserveringsmiddelen en E-nummers

Zo, wat stond ik beteuterd te kijken de eerste dag in de supermarkt. Ik kwam erachter dat in zo goed als alles E-nummers en toegevoegde suikers zitten. De linzen uit blik, bieten uit pot en maïs die ik altijd graag kocht, bleken vol te zitten met E-nummers. Aan de al zo zoete maïs worden zelfs suikers toegevoegd. Ook echt verbazingwekkend dat in de bakjes vers fruit van de supermarkt E-nummers zitten.

Tijdens mijn detox heb ik het meeste zelf bereid, zoals gedroogde linzen en bonen koken en verse bieten. Als ik iets uit pot kocht, dan haalde ik dat bij de natuurwinkel. Aan biologische groenten wordt vaak alleen water en zeezout toegevoegd.

Natuurlijk kan het best dat ik toch wat E-nummers heb gegeten, aangezien je niet altijd weet welke producten anderen gebruiken, maar zelf heb ik er telkens op gelet bij het boodschappen doen en zelfs als ik bij vriendinnen ging eten kookten zij een detox proof  maaltje.

Alcohol

Lastiger was om alcohol te laten staan, zeker in gezelschap met anderen. Toch is dit gelukt en het voelde telkens als een kleine overwinning als ik tijdens de WK wedstrijden geen biertje dronk en ook de borrelhapjes aan me voorbij liet gaan. Wel nam ik altijd zelf iets mee, zoals een oranje sapje van wortel en lekkere noten als snack.

Het sociale aspect was soms ook lastig. Tijdens mijn detox heb ik geprobeerd om me niet te laten weerhouden van uit etentjes, eten in het park, voetbalwedstrijden en feestjes. Af en toe voelde het wel wat saai met mijn prikwater met citroen, maar doordat de omgeving zo supportend reageerde was het achteraf goed te doen.

Toegevoegde suikers

Door het detoxen ben ik erachter gekomen dat ik zoetigheid best kan laten staan. Voor mijn detox had ik vaak zin in zoet na het avondeten en kon ik de repen Tony’s of de ijssalon om de hoek niet weerstaan. Na de eerste week werden mijn cravings naar zoet steeds minder. Natuurlijk vond ik dat ik soms best iets lekkers mocht.

Ik merkte dat het voor mij wel belangrijk was om ook tijdens het detoxen lekkere dingen voor jezelf te maken. Zo heb ik echt enorm genoten van deze rauwe browniesdadel kokosballetjes of detox proof granola. Alles smaakt zoveel intenser. Suikers – dus ook natuurlijke suikers – helemaal uitbannen, wordt een ander verhaal. Ik eet graag vers fruit en heb tijdens mijn detox ook vaak gedroogd fruit en ook af en toe natuurlijke zoetmakers, zoals honing en rijststroop, gegeten. Zonder deze natuurlijke suikers was het wel lastig geworden, vrees ik.

Ben ik een tempel? De effecten van het detoxen.

Dan nu de grote ham-vraag: ben ik inderdaad veranderd van een gifbelt in een tempel? Wat zijn de belangrijkste effecten van de detox die ik merkte?

Huid & Haar

Het belangrijkst voor mij was het verbeteren van mijn huid. Mijn huid voelt zachter, eczeemachtige plekjes zijn minder en ook heb ik het idee dat ik minder last hebt van onzuiverheden met name in mijn gezicht.

In het begin merkte ik niet zoveel wat betreft mijn haar, maar afgelopen week besefte ik dat ik mijn haar nog maar om de 4-5 dagen hoef te wassen. Voorheen werd het snel futloos en vet en waste ik het om de dag, maar dat hoeft niet meer. Ik weet niet of het komt door de koude douches of door de detox, maar mijn haar voelt echt beter aan. Vooral erg prettig dat het er langer mooi verzorgd uit ziet.

Energie & Mood

Vanaf de tweede week begon ik meer energie te krijgen. Elke ochtend werd ik uitgerust wakker en ook heb ik eigenlijk elke avond heerlijk geslapen. Soms kan ik lang wakker liggen, maar tijdens mijn detox viel ik elke avond als een blok in slaap. Het is echt ontzettend fijn om zo goed te slapen en ’s ochtends uitgerust wakker te worden.

Bewustwording

Het klinkt wat zen, zwaar en melodramatisch maar detoxen is ook een proces van bewustwording. Dat detoxen iets met je doet, staat vast. Zo bewust met eten en je lichaam bezig zijn heeft ook wel mijn kijk op voeding veranderd. Je wordt je veel bewuster van wat je naar binnen werkt en maakt meer bewuste keuzes wat je wel en niet eet. Heb ik die koffie echt nodig of drink ik het uit gewoonte? En hoe kijk ik terug naar mijn oude eetpatroon, aangezien ik mij nu zo goed voel?

Daarnaast word je ontzettend creatief. Ik heb zo veel nieuwe recepten uitgeprobeerd en lekkere dingen gegeten. Ondanks dat ik dit vooraf wel dacht, ben ik niks te kort gekomen.

Post-detox: hot turkey of langzaam opbouwen?

Hoe ga je verder na vier weken detoxen? Trek je gelijk een reep Tony’s Chocolonely open of wacht je daar nog even mee?

Ik moet zeggen dat ik vooraf dacht dat ik de neiging zou hebben om gelijk een reep chocolade op te eten, maar dit is totaal niet het geval. Dat alles opeens weer ‘mag’, voelt eigenlijk heel gek. Ik heb toch vier weken anders gegeten en gedronken dan normaal. Ook besteed je die weken veel aandacht aan jezelf en wat je eet. Het gevoel dat je dat mag loslaten is best gek.

Tijdens mijn eerste week dacht ik nog aan alles wat ik gelijk weer zou gaan eten zodra ik klaar zou zijn: dubbele espresso’s, risotto met heel veel kaas en roomboter, een glas koele witte wijn, kaasplankjes en goed brood.

Ben ik gisterochtend gestart met een vier-dubbele-espresso? Nee, ik heb zelfs helemaal geen koffie op. Verbazingwekkend toch? Ik merk dat ik er geen behoefte aan had en daarom niet opeens weer koffie wilde gaan drinken omdat het kan.

Mijn eerste detoxloze dag was dus eigenlijk heel ‘saai’. Als ontbijt nam ik wel mijn favoriete crunchy granola met geitenyoghurt, als lunch een detoxproof salade en als avondeten maakte ik wat ik al heel lang wilde maken: rice rolls. Op de speltvlokken door de granola, de rijstvellen en heel veel sojasaus na was alles detoxproof.

Ga ik nu gelijk weer brood eten? Nee. Wijn drinken? Ook daar wacht ik nog even mee (ik hoorde dat je van één glas al een kater krijgt). En die risotto met enorm veel roomboter en parmezaan? Ook die heb ik gister op mijn eerste detox-loze dag niet gegeten.

Mijn voornemens: wat wil ik vasthouden?

Ik weet nog goed hoe ik mij de eerste week voelde na mijn cold turkey start, dus gelijk hot turkey weer beginnen lijkt me geen goed idee. Komende week ga ik daarom rustig opbouwen.

Ik heb me voorgenomen om zoveel mogelijk volgens de detox te blijven eten en drinken als het kan. Dit betekent dat wanneer ik nergens rekening mee hoef te houden ik detoxproof ontbijt, lunch en avond eet. Dus geen gluten, geen vlees, geen koemelk, geen suikers en zo veel mogelijk biologisch zonder toevoegingen. Met anderen laat ik de detox regels wat vieren en eet ik gewoon gezellig mee en ga ik niet letten op uit welk blik de linzen komen.

Wat ik wil blijven doen is mijn ochtend ritueel: de ochtend beginnen met heet water met citroen, de wisseldouches, het droogborstelen en een juice van groenten en fruit.

Wat ik er verder in ga houden zijn de salades als lunch. De salades zijn me echt goed bevallen en hierdoor gooi ik ook minder eten weg.

Daarnaast ga ik proberen om witte producten zoveel mogelijk te bannen, dus geen witte rijst meer, maar zilvervliesrijst. Zo min mogelijk witbrood en witte pasta, maar kiezen voor de volkoren varianten.

Tenslotte neem ik mij voor om minimaal één keer per jaar 28 dagen te detoxen en af en toe een paar dagen of weken tussendoor, als het even nodig is.

Tot slot: trots!

Ik ben best wel trots. Dat ik het 28 dagen heb volgehouden, dat ik niet stiekem een espresso heb gedronken, dat ik ’s ochtends de douche aan het eind op koud zet, dat ik zoveel lekkere en nieuwe manieren van eten heb ontdekt, dat ik mezelf geborsteld heb, dat ik het WK tot nu toe alcoholvrij heb doorstaan, dat ik maar één keer een klein beetje gesjoemeld heb en dat ik op mijn eerste detoxloze dag niet gelijk een espresso heb gedronken.

Daarnaast wil ik jullie allemaal bedanken voor de leuke, lieve, steunende, supportende en geweldige reacties op mijn detox updates. Mijn blog was een stok achter de deur en dat maakte het wel een stuk gemakkelijker.

Als ik brood ga eten, dan koop ik ambachtelijk brood van het Vlaamsch Broodhuys met échte roomboter. Mijn eerste wijntje wil ik drinken bij de wijnbar of als ik uiteten ga en mijn eerste kopje koffie als ik er écht heel veel zin in heb en niet omdat het kan. Ik ben benieuwd hoe deze ‘eerste keren’ worden, maar daarvan houd ik jullie natuurlijk op de hoogte.

Volgende week geef ik nog een allerlaatste post-detox-update en terugblik. Ik ben benieuwd wanneer ik mijn eerste brood weer ga eten, espresso ga drinken en hoe het eerste glas wijn gaat smaken. En natuurlijk die risotto…

Detox update week 4

Benieuwd wat ik de laatste week inclusief mijn eerste detoxloze dag heb gegeten? Lees dan gauw mijn eetdagboek hieronder.

Eetdagboek week 4 
Dag 23: Maandag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: juice van appel, komkommer, spinazie, gember en limoen & geitenyoghurt met havermoutvlokken, noten, rozijnen en 1 perzik
lunch: rucola salade met feta en perzik, handje noten en rozijnen, cherry tomaatjes, 1/3 komkommer
diner: linzen bieten salade met avocado & pecorino

Dag 24: Dinsdag

ontbijt: juice van appel, kiwi en limoen
tussendoor: 1 appel
lunch: kom geitenyoghurt met 1 banaan en een bakje bramen
tussendoor: cherry tomaten
diner: salade met gerookte zalm, 2 gekookte eieren, augurk, komkommer, tomaat en pijnboompitten.
tussendoor: 2 raw lavendel brownies

Dag 25: Woensdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: halve liter juice van appel, komkommer, spinazie, gember en limoen
tussendoor: 1 appel en een kiwi sinaasappel sapje
lunch: kom geitenyoghurt met aardbeien, bosbessen en boekweit chocolade granola.
diner: sweet potatoe jack – gepofte zoete aardappel met de lekkerste saus

Dag 26: Donderdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: juice van appel, komkommer, spinazie, gember en limoen & ovengebakken havermout met appel en bosbessen
lunch: salade met gegrilde groenten en geitenkaas & een sapje van biet, wortel en vlierbloesem
tussendoor: 2 gepofte chocolade quinoarepen van Ianna
diner: salade van veldsla en bietenblad met tomaatjes, komkommer, geitenkaas, aardbeien en pecannoten
toetje: 1 gepofte chocolade quinoareep

Dag 27: Vrijdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: juice van biet, appel, gember en limoen & ovengebakken havermout met appel en bosbessen
lunch: gierstsalade met mais, zwarte bonen, tomaatjes, komkommer, spinazie, avocado, koriander en bieslook
diner: bowl van geitenyoghurt, bevroren banaan, bevroren bramen, dadels en chocolade boekweit granola.

De laatste dag 28: Zaterdag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: juice van wortel, appel, sinaasappel, gember & limoen en een kom geitenyoghurt met aardbeien, bramen en chocolade boekweit granola.
lunch: salade met eetbare bloemen, komkommer, wilde tomaten, geitenkaas, aardbeien, walnoten en pompoenpitten.
diner: (het laatste avondmaal): doperwtensoep met radijsjes, tuinerwten en pistachenoten.

De eerste detox-loze dag: Zondag

pre-ontbijt: heet water met citroen
ontbijt: geitenyoghurt met 1 perzik, bramen en crunchy en chunky cranberry granola.
tussendoor: juice van wortel, appel, sinaasappel, gember & limoen
lunch: rucola salade met gerookte zalm, 1 appel, tomaten, komkommer, doperwten en radijsjes
tussendoor: 1 gepofte chocolade quinoareep
diner: rice rolls gevuld met makreel, garnalen, komkommer, wortel, avocado, rode kool en salade met sojasaus en vissaus.

Dat was hem!

Volgende week geef ik nog een allerlaatste post-detox-update. Ik ben zelf heel benieuwd hoe aankomende week wordt en vooral hoe mijn eerste kopje koffie, plak brood en glas wijn gaan smaken.