Detox voorbereidingen & tips: hoe pak je een detox aan?

Zelfgemaakte notenboter

Na veel uitstelgedrag, wikken en wegen, nog meer uitstellen en er aanvankelijk zin in hebben om er vervolgens weer tegenop te zien is het dan eindelijk zo ver. Ik ga er aan: detoxen.

Dat het nooit uitkomt, is duidelijk. Op zich kan ik goed plannen, maar ik ben ook goed in uitstellen. Elke keer was er wel weer een excuus – en meestal een hele goede – om de startdatum voor me uit te schuiven. Feestjes, events, mijn eigen verjaardag, food festivals, 90s party’s met snoepkettingen en nog meer feestjes en etentjes.

Detoxen op mijn verjaardag vond ik wel écht wat te ver gaan. Daarom heb ik besloten om na mijn verjaardag te starten en wel over precies één week.

Startdatum: zondag 8 juni.

Zo. Die staat. Zwart op wit. Dat is wel weer het fijne aan een blog. Nu kan ik er niet meer onderuit. Mijn gifbelt gaat eraan. Ik word een tempel. Een tempel mensen! Ik hoop wel zo’n mooie goud glimmende.

Toen ik de datum eenmaal geprikt had en de knoop was doorgehakt, herinnerde ik mij opeens dat het WK van start gaat. Dat was ik natuurlijk helemaal vergeten. Maar, geen tijd meer voor uitstellen en excuses. Die bitterballen en biertjes moet ik dan maar even laten staan (of héél stiekem hopen dat Nederland niet zo ver komt).

In deze blogpost zal ik mijn voorbereidingen voor een detox beschrijven, wat je wel en niet mag eten tijdens de detox en hoe ik mijn detox ga aanpakken. Daarnaast aan het eind ook een leuke giveaway, zodat je samen met mij aan het detoxen kunt. En om gelijk jezelf goed voor te bereiden, het recept voor de meest makkelijke en snelle notenboter ooit. 

Detox: het hoe, wat en waarom

Het internet staat vol met detoxverhalen. Cécile detoxt, Brenda detoxt, Pauline detoxt en Ianna start as-we-speak morgen haar detox. Detox is hip dus. Zeker in blogland. Na alle succesverhalen, wil ik ook wel eens proberen hoe het is. Ik heb mij ingelezen, kocht het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel en wil het nu ook proberen.

Detox betekent letterlijk het verwijderen van (opgehoopte) gifstoffen uit het lichaam, ook wel ontgiften of ontslakken (yak) genoemd. Het doel van het detoxprogramma dat ik wil gaan volgen is het ontgiften van mijn voedingspatroon in 28 dagen. Het idee hierachter is dat je lichaam minder werk heeft aan het verwerken van wat je naar binnen stopt en dat het zo meer energie overhoudt. Tijdens de detox eet je alleen voeding die gemakkelijk te verteren is en die gericht is op het voeden, versterken en reinigen van het lichaam. De lever, nieren en darmen krijgen tijdens de detox meer rust en kunnen zo optimaal functioneren. Dat ga je als het goed is merken.

Mijn motivatie is vooral te kijken wat het doet en of ik het kan. Wordt mijn haar echt glanzender? Ben ik straks pukkelloos? Krijg ik meer energie? Word ik inderdaad blijer? Ga ik het volhouden? Kan ik al die jarenlange patronen doorbreken en alle verleidingen weerstaan? Een soort van persoonlijke uitdaging.

Het besluit voor een detox had ik snel genomen, maar toen kwam de vraag: wat mag je wel en wat mag je niet eten tijdens de detox?

Detox: wat mag je wel en niet eten?

Eerst maar het slechte nieuws. Wat mag niet? Alle granen die gluten bevatten (en dat zijn er heel veel), suiker, zoetstoffen, toevoegingen zoals geur-, kleur-, en smaakstoffen (ook wel E-nummers), koemelkproducten, cafeïne, vlees, alcohol, witte rijst, pasta, aardappelen zonder schil, alle voorverpakte, bewerkte producten en sojaproducten.

Zo. Wat blijft er dan nog over?

Ondanks dat je tijdens de detox een bovenstaande waslijst hebt met ingrediënten die je niet mag eten, bestaat er gelukkig ook een enorme lijst met wat je wel mag eten. Wat je wel en niet mag eten verschilt per detox. Sommige detoxen bestaan enkel uit sapjes, andere zijn compleet vegan en bij weer een andere detox eet je wel vlees van lam, kip en kalkoen. Elke detox is dus weer anders.

Als leidraad heb ik gekozen voor het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel van detox-coach Jacqueline van Lieshout. Het boek geeft een overzichtelijk stappenplan met handige tips om in 28 dagen te ontgiften. Zo ga ik wel eieren, vis en geitenmelkproducten eten, maar gluten, vlees en koemelk (oh noooo geen brie meer) ga ik laten staan.

Ik hield mijn hart vast bij het opzoeken van de lijst. Maar echt serieus, het valt reuze mee. De meeste dingen eet ik ook al vaak, dus dat maakt het alleen maar makkelijker. En het leuke is dat er niet wordt voorgeschreven hoeveel je hiervan mag eten. Kijk je moet natuurlijk geen bakken met gedroogd fruit of bananen naar binnen gaan werken, maar in principe mag je van alles zoveel je wilt. Dat principe spreekt me wel aan.

De volgende ingrediënten en producten mag ik eten tijdens mijn detox:

– al het verse of bevroren fruit
– gedroogd fruit, ongezoet en in beperkte mate, zoals cranberries, dadels, rozijnen en gojibessen
– alle groenten. Groenten die het goed doen zijn broccoli, bieten, bloemkool (yak), sprouts, uien, knoflook, artisjok, groene en rode kool
– zeegroenten, zoals norivellen en zeewier (yessss, dat wordt elke dag sushi bowl, helaas wel zonder sojasaus en wasabimayonaise)
– zuivelvervangers, zoals rijst- en notenmelk (geen sojamelk)
– bruine rijst, wilde rijst en zilvervliesrijst
– glutenvrije pseudogranen zoals quinoa, amaranth, boekweit, gierst en havermout
– bruine rijst pasta, boekweitnoedels, rijstwafels
– bonen, linzen en erwten
– aardappels in schil
– eieren, op alle manieren
– alle vissoorten (vers, rauw, gerookt, gebakken, gestoomd)
– alles van geit- en schapenmelk, zoals geitenkaas, geitenkwark en geitenyoghurt
– alle noten mits ongezouten en rauw (behalve pinda’s)
– zonnebloempitten en pompoenpitten
– alle zaden zoals sesamzaad, chiazaad, hennepzaad
– tahini, pasta’s en notenboters van bovenstaande ingrediënten (maar dus geen pindakaas)
– kiemen
– olijven
– kokos en kokoswater, helaas geen kokosmelk uit blik
– oliën, zoals olijfolie, hennepolie, lijnzaadolie, notenolie, kokosolie en zonnebloem- en sesamolie (laatste twee in beperkte mate)
– azijn
– alle kruiden vers of gedroogd
– zelfgemaakte mosterd en ketchup met toegestane ingrediënten
– met mate zoetmakers zoals bruine rijst siroop, maple syrup en rauwe honing
– heel veel water, spa rood met een schijfje citroen en ’s ochtends een glas heet water met citroen

natuurlijk ben ik geen detox-expert, dus misschien dat er nog wat strepen doorgaan (gelukkig heeft WordPress een doorstreepfunctie) of gaandeweg wat ingrediënten bij komen die ik nu vergeten ben.

Notenboter zelf maken

Detox voorbereidingen: hoe ga ik mijn detox aanpakken?
1. Kom erachter wat jouw vergif is.

Nou stap 1 is makkelijk.

Koffie? Zonder twijfel. Repen Tony’s? Yes sir! Bakken Ben & Jerry’s? Ook die gaan tot de bodem leeg. Dikke zelfgesneden boterhammen met te veel beleg. Twee of zelfs drie keer opscheppen terwijl ik eigenlijk al vol zit. En vergeet de wijn niet. En kaas. En stokbrood met kaas.

Zo kan ik nog wel even doorgaan.

2. Afbouwen

Om de gluten-, koemelk-, en caffeïne stop niet te rauw op mijn dak te laten vallen, ga ik beginnen met afbouwen. Vooral van koffie. Nu drink ik minimaal drie tot vier espresso’s per dag. Het liefst ook nog dubbel. ’s Ochtends twee, ’s middags één en na het avondeten nog één of soms twee. Bye bye koffie. Mijn cupjes zijn bijna op en daarna mag ik geen nieuwe meer kopen van mijzelf. Thee met theïne wordt vervangen door heet water met citroen en gember, verse kruidenthee, kamillethee en witte thee.

Ondertussen probeer ik koemelkproducten af te bouwen (als lunch eet ik altijd een halve bak kwark met fruit, granola en noten), ben ik glutenvrije en suikervrije recepten aan het uitproberen (zoals deze abrikozen amandelcake of quinoabowl) en eet ik bijna geen brood meer.

3. Voorbereidingen: boodschappen & voorraadkast

De volgende stap was het ordenen van mijn voorraadkast. Alles zit nu keurig in dezelfde bakjes met een zelfgemaakt labeltje. Alles wat ik wel mag eten staat nu op de onderste twee planken. Op de bovenste plank, waar ik toch niet bij kan zonder krukje, staat nu alles dat tijdelijk verbannen moet worden. Tarwebloem, suiker, chocolade, maar ook granen die gluten bevatten zoals bulgur, couscous en witte rijst staan tijdelijk op de zwarte lijst.

Nieuw in mijn voorraadkast zijn zwarte rijst, bruine rijst en zilvervliesrijst. Glutenvrije zaden zoals quinoa, amaranth en boekweit en soba noedels heb ik inmiddels weer aangevuld.

Daarnaast ga ik zoveel mogelijk zelf maken, zoals hummus, notenboter, tzatziki, auberginepuree en andere spreads. Ik maak al zoveel mogelijk zelf, maar toch wordt de detox weer een goede boost voor mijn homemade rubriek.

4. Weekplanning detox menu

Om te voorkomen dat ik elke dag avocado’s en geitenkaas ga eten, ga ik per week een menuplanning maken met recepten, zodat ik weet wat ik elke avond ga eten. Het ontbijt wordt niet zo lastig, want de ochtenden blijven gelukkig vertrouwd met havermout.

Vooral het avondeten is belangrijk om te plannen. Lastig worden etentjes bij anderen, uit eten en events. Als ik van te voren bedenk wat ik de komende week ga eten, denk ik dat ik verleidingen makkelijker kan weerstaan. Er staat al een uit etentje op de planning. Om niet in de verleiding te komen, ga ik vooraf de menukaart bekijken en bedenken wat detox proof is.

De afgelopen week ben ik al bezig geweest met het uitproberen en detox proof maken van recepten en ik merk dat dit me best goed af gaat. Wat leuk is om te merken is dat je er erg creatief van wordt. In mijn hoofd heb ik al een hele lijst met recepten, dus ik kijk er best naar uit om alles te proberen.

Detox. Dus.

Zondag 8 juni 2014. Die datum staat.

Aankomende week dus nog even genieten van mijn verjaardagsetentje en taart. Het wordt wel gelijk cold turkey, want de avond ervoor gaan we gezellig uiteten bij de Meesterproef in Nijmegen.

De aankomende weken zal het dus wat gezonder worden op de blog met detox proof recepten (maar eerst komt er nog een epische chocoladetaart aan). Het streven is 28 dagen, maar na twee weken wil ik mijn detoxavontuur evalueren – en kijken hoe ver het Nederlands elftal is – en zien of ik iets wil veranderen. Daarnaast is mijn voornemen om wekelijks een detox update te plaatsen met een eetdagboekje, dingen waar ik al dan niet tegen aan ben gelopen en lekkere recepten.

En dan nu tijd voor de giveaway.

Detox giveaway: doe je mee?

Zoals ik al noemde neem ik het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel van detox-coach Jacqueline van Lieshout als leidraad. Het boek van Jacqueline is echt een aanrader voor de detox-leek zoals ik. Het is super overzichtelijk, geeft eerst een uitgebreide toelichting over het wat en waarom van detoxen en er staan handige tips en recepten in om in 28 dagen je lichaam te ontgiften.

Toen ik het boek had gekocht en doorgelezen, had ik nog een aantal vragen. Mag je wel havermout? Hoe lang moet een detox minimaal duren? Waarom 28 dagen? Als je een dag zondigt, kun je er dan een dag extra achter aan plakken of werkt dat zo niet? Waarom wel geitenmelk en geen koemelk?

Met al deze vragen heb ik Jacqueline een email gestuurd, waarop zij gelijk uitgebreid en enthousiast antwoord gaf. Gedurende mijn detox zal ik nog aandacht besteden aan de vragen waar ik zelf tegenaan ben gelopen en nog ga lopen.

En nu het extra leuke: ik mag één keer het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel weggeven. Dus lijkt een detox je wat? Doe dan mee en wie weet kunnen we samen van start.

Dus: doe je mee met detoxen?

Laat hieronder in een comment achter dat je graag kans wil maken op het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel. Verder hoef  je niks te doen. Alhoewel het me wel leuk lijkt om te weten wat jouw “vergif” is? Wat lijkt jou het lastigst om te laten staan?

Mee doen kan tot en met dinsdag 3 juni. De winnaar maak ik woensdag 4 juni bekend. Hopelijk is het boek dan op tijd in huis zodat we samen kunnen starten aan de detox. Anders kun je het boek ook altijd nog bij bol.com bestellen, want het is de volgende dag al in huis.

Nou ik heb er zin in en ik hoop jullie ook!

Makkelijk en snel recept voor zelfgemaakte notenboter

Maak ter voorbereiding alvast zelf notenboter. Zelf notenboter maken is ontzettend makkelijk. Ik denk dat het een van de makkelijkste en snelste recepten is. Het is zelfs sneller om zelf notenboter te maken, dan om op de fiets naar de winkel te gaan en een kant-en-klaar potje te kopen. Tenminste als je uitgaat van mijn huis-supermarkt-afstand.

Daarnaast is notenboter ontzettend duur. Dus haal een flinke zak amandelen, hazelnoten, walnoten of cashewnoten bij de toko en maak zelf notenboter.

Ingrediënten voor één pot zelfgemaakte notenboter
300 gram ongezouten noten (zoals amandelen, walnoten, cashewnoten of hazelnoten)
snuf Himalaya zeezout

niet voor tijdens de detox, maar wel lekker: 1 tl om te zoeten zoals ahornsiroop, agavesiroop, honing of wat kokossuiker. Ook lekker om er wat kruiden of specerijen aan toe te voegen zoals kaneel, vanille extract, nootmuskaat, gember, kruidnagel, komijn, rozemarijn of chilipeper.

Zo maak je zelf notenboter
De noten kun je roosteren of rauw pureren. Tijdens de detox eet je alleen rauwe noten. Zelf vind ik het lekkerder om de noten eerst even te roosteren, maar dat is dus niet detox proof. Dit potje gaat nog wel op voor mijn detox, dus ik roosterde de amandelen eerst even in de oven.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de amandelen op een stuk bakpapier in de oven in ongeveer 10-15 minuten. Let op dat ze niet verbranden. Laat de noten helemaal afkoelen.

Doe de noten, samen met het zout en eventueel wat kruiden in de keukenmachine. Laat 15-20 minuten draaien tot een smeuïge notenboter. Hoe langer je de noten laat draaien, hoe smeuïger de notenboter wordt. De notenboter is goed als de oliën van de noten zijn vrijgekomen en het smeuïg wordt. Het lijkt alsof de notenboter na 10 minuten al klaar is, maar laat hem echt nog wat langer draaien (en schraap tussendoor het notenmengsel van de rand).

Bewaar de notenboter in een schone pot in de koelkast.

Doe een lepel notenboter door de havermout, eet een lepel bij een appel, op een rijstwafel met een paar plakjes banaan of pureer een bevroren banaan met wat notenboter. Of doe het door deze detox proof quinoa bowl.