DIY Christmas gift: brownies in a jar


Met een kerstboom in huis, kerstliedjes op de achtergrond en kaarsen aan raakte ik tijdens het inpakken van de kerstkado’s in een creatieve bui. Zelf vind ik het altijd leuk om zelfgemaakte kadootjes te krijgen. Als ik op bezoek ga, neem ik wel eens een potje homemade jam, mosterd of lemon curd mee. Ook deze brownies doen het goed in een jar. 

Dus heb je nog snel een low budget kadootje nodig voor Kerst? Maak dan deze brownies in a jarIn de pot zitten ingrediënten om de lekkerste brownies te maken. Je hoeft alleen nog boter en eieren toe te voegen. Makkelijk om te maken en leuk om kado te geven (en te krijgen). En weer eens wat anders dan sokken onder de kerstboom. 

Dit heb je nodig voor brownies in a jar
1 flinke (weck)pot van ongeveer 650 ml inhoud
touw
label
kleine (plastic) kerstballen en andere leuke versiersels
letterstempels of een mooie zwarte pen
droge ingrediënten voor de brownies 

Ingrediënten van onder naar boven in de pot
50 gram bloem + 1 theelepel bakpoeder + een snufje zout
125 gram donkerbruine basterdsuiker
125 rietsuiker (of kristalsuiker) + 1 zakje vanillesuiker 
50 gram cacoapoeder
200 gram pure chocolade (70% cacao) in stukjes (je kan ook helft puur helft wit nemen)

Zelf nog toevoegen 
200 gram zachte roomboter 
3 eieren

In principe maakt de volgorde van de ingrediënten niet uit, als je maar wel de chocolade bovenop doet. De chocolade moet namelijk eerst apart worden gesmolten voordat je alle andere droge ingrediënten erbij doet. Het leukst is om af te wisselen tussen donkere en lichte ingrediënten. Vul de pot met de laagjes ingrediënten. Knoop een touwtje om de pot. Schrijf de bereidingswijze op een label en hang deze met een vrolijk touwtje aan de pot. 

Bereidingswijze voor op het label
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt 200 gram roomboter met de chocolade au bain marie. Meng alle ingrediënten uit de pot (behalve de chocolade dus, die heb je al gesmolten) in een kom. Voeg het gesmolten chocolademengsel hierbij en meng door elkaar. Kluts 3 eieren en meng deze erdoor. Vet een bakvorm in met boter. Schenk het beslag in de vorm. Bak de brownies in ongeveer 20-25 minuten gaar. 

Pak de pot in en leg onder de kerstboom met een brownieblik of een pak lekkere chocolademelk.