Dutch baby pancake: dikke kersenpannenkoek uit de oven

Dutch Baby pancake: dikke pannenkoek uit de oven met kersen

Oh jongens, de laatste keer dat ik iets heb gepost was gewoon nog in 2019, maar vandaag ben ik er weer. Tussendoor heb je me wel kunnen volgen op Instagram – en dan vooral in stories als ik leuke plekken of een weekendje weg te delen heb. Het bloggen schiet er toch vaak bij in, maar met het onstuimige weer van de afgelopen dagen, is bloggen wel weer een fijne binnen activiteit.

Inmiddels zitten we alweer in de derde maand van 2020. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kijk ontzettend uit naar de zon en ben wel klaar met al die regen en wind. Ik ben dus héél blij dat er over drie weken een vakantie naar Suriname op de planning staat. Mocht je daar nog tips voor hebben, zoals leuke hotspots in Paramaribo, dan houd ik me natuurlijk graag aanbevolen. Mocht je het zelf op de planning hebben staan, ik zal vast weer wat stories delen vanuit Paramaribo.

Hoe dan ook, deze koude, winderige dagen zijn echt perfect om lekker veel pannenkoeken te eten. Omdat de zon nog ver te zoeken is, heb ik vandaag een lekker recept voor jullie mét kersen – om alvast een beetje in de zomerse stemming te komen. Zo eentje waar je huis lekker van gaat ruiken én die makkelijk te maken is: een Dutch baby pancake.

Weten jullie waar de naam en oorsprong van dit recept vandaan komen? Ik wist het niet, maar Wikipedia uiteraard wel.

Een Dutch baby pancake is helemaal niet zo Nederlands als ‘ie klinkt. De pannenkoek komt, zoals de naam weliswaar niet doet vermoeden, oorspronkelijk uit Amerika en stamt af van de Duitse pfannkuchen. Het schijnt dat de naam van de pannenkoek ooit een verspreking is geweest, namelijk Dutch in plaats van Deutsch.

Een Dutch baby pancake lijkt een beetje op een grote Yorkshire pudding. Het speciale aan de Dutch baby is dat hij, in tegenstelling tot normale pannenkoeken, in de oven wordt gebakken en dat ‘ie aan de ene kant fluffy, maar ook krokant is.

Deze Dutch baby vulde ik met vanille en kersen. Ik weet dat het nog lang geen kersenseizoen is, dus in het recept gaan ingevroren kersen. De inspiratie kwam ik tegen tussen deze pannenkoeken recepten. Het recept is een combinatie geworden tussen deze dikke kersenpannenkoek en deze Dutch Baby pancake met pecan streusel. De pannenkoek serveer je met dikke yoghurt, pecancrumble én maple syrup.

Ik dacht dat ik tussen mijn verzameling pancake recepten al een Dutch baby had staan, maar blijkbaar niet, dus dat wordt de hoogst tijd!

Heb jij wel eens een Dutch baby pancake gemaakt? En waarmee vul jij ‘m?

Dutch Baby pancake: dikke pannenkoek uit de oven met kersen

De pannenkoek wordt traditoneel in een hete gietijzeren pan gebakken (in de oven blaast ‘ie enorm op) en zodra je hem uit de oven haalt, zakt ‘ie wel een beetje in. De pannenkoek kan je eten als ontbijt, brunch, lunch als toetje of zelfs als avondeten (als je hem hartig maakt).

Je kan de pancake met echt alles wat je lekker vindt vullen. Gebruik dus je favoriete fruit.

Dutch baby pancake met kersen, vanille, yoghurt en pecan crumble

Ingrediënten
klont roomboter
150 gram kersen (uit de diepvries)
65 gram (spelt)bloem
3 eieren
150 ml melk
1 tl vanille extract
snuf zout

Pecancrumble
klont boter
50 gram pecannoten, grof gehakt
25 gram havermout
1 tl kaneel
2 tl bloem
1 el maple syrup of agave

Serveren
Maple syrup
Volle Griekse yoghurt of kwark
poedersuiker

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Klop een glad beslag van de bloem, eieren, melk en vanille extract en een snufje zout.

Smelt de boter in een ovenvaste koekenpan (ik gebruik een gietijzeren). Verdeel de gesmolten boter met een kwast ook over de zijkant van de ban. Bak de kersten één minuut in de boter. Giet dan het beslag erbij.

Zet de pan in de oven. Bak de pannenkoek in 17-20 minuten in de oven tot deze goudbruin en luchtig is.

Maak ondertussen de pecancrumble. Smelt wat boter in een koekenpan en bak de pecannoten, havermout, bloem, kaneel en maple syrup tot het een beetje plakkerig is. Houd apart.

Haal de pannenkoek uit de oven. Serveer met de yoghurt, pecancrumble en maple syrup.

Dutch Baby pancake: dikke pannenkoek uit de oven met kersenDutch Baby pancake: dikke pannenkoek uit de oven met kersen