Dutch baby blueberry pancake (ovengebakken pannenkoek)

Ja hoor. Het is weer zover. Een nieuwe-lievelings-ontbijt-fase. Dat ik van ontbijt houd, is inmiddels wel duidelijk (voor wie dit even gemist heeft, check ons nieuwe ontbijtblog the Healthy Breakfast Club). Dat ik van pancakes houd, is ook duidelijk. Maar pannenkoeken uit de oven, dat is nieuw.

Het recept voor ovengebakken pannenkoek, ook wel Dutch Baby pancake genaamd, kwam ik eerder tegen bij Ellen uit Amerika en ook Danielle en Suus gingen aan de pannenkoeken uit de oven. Dan kan ik natuurlijk niet achterblijven. Dat snap je.

Sinds ik pannenkoeken uit de oven heb ontdekt, wil ik niet meer anders. Het liefst zou ik deze pancakes elke ochtend eten. Op zich zou dat best kunnen, maar het moet wel speciaal blijven. Tot nu toe heb ik deze ovengebakken pannenkoek even beperkt tot de weekenden.

Uitslapen. Koffie. Krant. Nog meer koffie. Dat alles terwijl deze pannenkoek in de oven staat.

Ondanks de naam doet vermoeden, is deze pancake alles behalve Dutch. Oer Hollandse pannenkoeken worden namelijk niet in de oven gebakken en zijn niet licht en fluffy, maar dik belegd met kaas, appel en spek. En vergeet de stroop niet natuurlijk.

Eigenlijk had ik nog nooit van ovengebakken pannenkoeken gehoord, maar in Amerika is de Dutch Baby pancake – naar het schijnt – een regelrechte hit. Ellen, die als local natuurlijk alles van overzeese activiteiten weet en mij zo op de hoogte houdt, is nog even in Nederland. Ze bracht super funky Amerikaans snoepgoed voor me mee. Toen moest ik weer denken aan deze pancake en dat ik hem snel moest maken.

Ellen zocht uit waar deze naam vandaan komt. Helaas heeft de pannenkoek niks te maken met Nederland, maar met de Duitse pfannkuchen gemaakt van eieren, bloem, suiker en melk op smaak gebracht met vanille en kaneel. Soms wordt er nog wat fruit aan toegevoegd.

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn Dutch en Deutsch dus door elkaar gehaald.

De German pancake is in dit geval aangesproken als Dutch pancake. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, aangezien ik in het buitenland ook vaak in het Duits word aangesproken. Net als dat je de Duitstalige menukaart krijgt aangereikt, terwijl je net vastberaden in het Spaans wilde bestellen. Of er wordt gedacht dat Nederland bij Duitsland hoort. Of dat Nederland alleen uit Amsterdam bestaat. Dan begrijp ik wel dat die dingen door elkaar gaan lopen.

Zo ook met deze Dutch baby pancake.

In ieder geval. Dat die Amerikanen zo fan zijn van deze pannenkoek snap ik wel. Hij is luchtig, fluffy en licht. Niks vergeleken met onze vertrouwde stevige pannenkoeken met kaas en spek.

Het pannenkoekenbeslag maak je in de blender, waardoor het lekker luchtig wordt en giet je daarna in een warme ovenbestendige koekenpan. De pannenkoek wordt in de oven gebakken en poft omhoog. Als resultaat heb je een super luchtige pannenkoek, die weliswaar iets inzakt, maar desalniettemin heerlijk fluffy blijft.

Pannenkoeken als ontbijt mogen met deze variant. Het is vandaag misschien niet het eerste waar je aan denkt bij 24 graden, maar door de luchtigheid en het fruit is het juist niet zwaar op de maag.

Mocht je geen zin hebben in pannenkoeken, maar liever mijn garnalenburgers met mango en avocado willen proeven? Vandaag sta ik van 15.30 tot 19.00 uur op de Taste of Amsterdam namens MSC te koken met Hollandse garnalen. Dus als je het leuk vindt, komt vooral langs voor een epic burgertje.

En dan zondagochtend deze pannenkoek als ontbijt!

Owja goed nieuws voor mezelf: ik heb deze pannenkoek inmiddels ook al detox-proof gemaakt. Deze pannenkoek is al redelijk gezond met speltbloem en zonder geraffineerde suikers. Maar de detox-variant is een glutenvrije en suikervrije ovengebakken pannenkoek. En misschien dat ik die versie nog wel lekkerder vind dan deze. Als ik dat elke ochtend mag eten tijdens de detox, dan wordt het een piece of pancake!

Afgelopen dagen ben ik bezig geweest met het detox-proof maken van recepten. Een uitgebreide pre-detox-post komt gauw online. En tips zijn altijd welkom!

Dutch baby blueberry pancake
100 gr speltbloem
125 ml (amandel)melk
2 eieren
2 el rijststroop
snuf zout
kaneel naar smaak
150 gram blauwe bessen + extra voor erover

Zo maak je deze ovengebakken pannenkoek met bosbessen en speltbloem
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe het speltbloem, de amandelmelk, eieren en rijstroop in de blender of keukenmachine en mix tot een luchtig beslag. Voeg een snuf zout toe en kaneel naar smaak en pulseer nog een paar keer.

Verwarm wat boter of plantaardige olie in een ovenvaste koekenpan op het vuur. Roer de bosbessen door het beslag en schenk in de warme koekenpan.

Zet de koekenpan in de oven en bak de pannenkoek in 20-25 minuten mooi fluffy en gaar.

Eet ze met extra fruit, rijststroop en eventueel wat noten voor erover.