Mijn favoriete duurzame hotspots in Utrecht – op de fiets

RE:CYCLE: fiets van Nespresso

Dat Utrecht elke maand leuker wordt, hoef ik de Utrechtenaren onder ons vast niet te vertellen. Ik woon nu alweer 11 jaar in deze stad en het is nog steeds mijn favoriet. Utrecht heeft veel leuke hotspots, maar de meeste van mijn favoriete plekken vind je net iets buiten het centrum. Ook heeft Utrecht steeds meer leuke duurzame winkels en initiatieven.

Van de week mocht ik op de RE:CYCLE fiets – een samenwerking tussen Nespresso en Velosophy – op pad en zo bezocht ik mijn favoriete duurzame hotspots in Utrecht.

Voor duurzame en ecologische hotspots moet je in Utrecht op drie verschillende plekken zijn: de Zadelstraat, de Twijnstraat en de Lijnmarkt. Dit zijn sowieso hele leuke straatjes om te winkelen. Net iets buiten de grotere winkelstraten (hoewel Utrecht niet echt hele grote straten telt). Hieronder heb ik ze op een rijtje gezet.

RE:CYCLE: fiets van Nespresso

Op de RE:CYCLE fiets 

Zoals gezegd stapte ik vorige week op de RE:CYCLE fiets van Nespresso. RE:CYCLE is een samenwerking tussen Nespresso en Velosophy. Ik kende Velosophy nog niet, maar het is een fietsmerk met als enige ter wereld een één-voor-één belofte: voor elke verkochte fiets krijgt een meisje in Afrika een fiets cadeau, zodat ze makkelijk naar school kan gaan. Hoe leuk is dat! De RE:CYCLE fiets is gemaakt van gerecyclede koffiecapsules – in kleur van mijn favoriete koffie de Arpeggio.

Een tijdje geleden kreeg ik als reactie op mijn samenwerking met Nespresso de vraag of ik had nagedacht over het plasticprobleem. Bij een samenwerking denk ik altijd na over of het merk bij mij past. Nespresso is bezig met duurzaamheid, de leefomstandigheden en toekomst van de koffieboeren. De aluminium capsules van Nespresso zijn inderdaad single use, maar tegelijkertijd is aluminium oneindig recyclebaar. Nespresso heeft een eigen recyclesysteem waar zowel het aluminium als de koffieresten opnieuw worden gebruikt. Op deze manier wordt 100% gerecycled.

Iedereen is op zijn eigen manier wel bezig met duurzaamheid. Iedereen verstaat ook weer iets anders onder duurzaamheid. Ik vind de conclusie in deze blog wel mooi, waarin geschreven wordt dat er ‘misschien wel geen ultiem level bestaat van duurzaamheid, maar dat we allemaal gewoon iets moeten doen. Alle kleine stapjes samen dragen bij aan een betere wereld.’ Zelf ben ik ook in kleine stapjes bezig om te verduurzamen, waaronder het recyclen van mijn koffiecapsules er eentje van is.

Ik ben ook wel benieuwd hoe jullie hiermee bezig zijn en tegenaan kijken? Laat vooral je reactie achter in de comments :-)

uurzame hotspots Utrecht: Nukuhivauurzame hotspots Utrecht: Nukuhivauurzame hotspots Utrecht: Nukuhiva

Nukuhiva- Zadelstraat

Nukuhiva is een van de eerste modewinkels waar je fair fashion en sustainable producten kunt kopen. De winkel vind je alweer sinds 2008 in Utrecht. Het winkelconcept is bedacht door Floortje Dessing. Alle merken bij Nukuhiva produceren op een Faitrade manier waarbij rekening wordt gehouden met mens en natuur. Ook wordt aandacht besteed aan duurzaamheid. Een groot deel van de kleding wordt gemaakt van biologisch katoen, lyocell, hennep of andere natuurlijke materialen.

Naast fair fashion vind je hier ook allerlei leuke Fairtrade en duurzame accessoires, zoals sjaals, sieraden, tassen, drinkflessen en boeken.

Website – Zadelstraat 36

uurzame hotspots Utrecht: WAARuurzame hotspots Utrecht: WAARuurzame hotspots Utrecht: WAARuurzame hotspots Utrecht: WAAR

WAAR – Lijnmarkt

Een winkel waar ik graag kom voor een cadeautje is WAAR. WAAR zal je vast kennen als dé Fairtrade winkel, dus mag zeker niet ontbreken in dit lijstje.

Het leuke aan WAAR vind ik dat alle producten op een andere manier duurzaam geproduceerd zijn. Fairtrade, biologische, ecologisch, recycle of gemaakt in een sociale werkplaats. Achter elk product vind je een mooi verhaal.

Ik ben fan van het serviescollectie van Piet Hein Eek. Ook hebben ze er alle soorten Tony Chocolonely’s op stapels uitgestald liggen, wat maakt dat ik er graag naar binnen wandel.

Website – Lijnmarkt 21

Duurzame hotspots Utrecht: Studio JuxDuurzame hotspots Utrecht: Studio Jux

Studio Jux – Twijnstraat

Ook bij Studio Jux vind je fair en sustainable fashion. Dit winkelconcept bestaat ook alweer sinds 2008. Het leuke aan Studio Jux is dat ze ook hun eigen collectie kleding hebben gemaakt in Nepal. Elk kledingstuk is handgemaakt. Extra bijzonder is dat je in de labels van de kleding de naam van de maker vindt, die je vervolgens weer op een van de kaartjes kunt terug vinden in de winkel. Zo weet je precies wie jouw broek of trui gemaakt heeft. Ook leuk om als cadeau het kaartje erbij te geven.

Naast kleding hebben ze hier ook een breed assortiment aan servies – hele mooie koffie kopjes -, geurstokjes voor in huis en theedoeken.

Website – Twijnstraat 7

uurzame hotspots Utrecht: Puhauurzame hotspots Utrecht: Puha

Puha – Voorstraat

In de Voorstraat – ook al zo’n fijne straat – vind je Puha. Puha is een winkel waar ik graag even naar binnen loop als ik in de buurt ben. Bij Puha vind je kleding, boeken, tassen, sieraden en serviesgoed. Ze hebben ook mooie prents voor aan de muur en kaarten.

De meeste merken komen uit ons eigen land en veel zijn zelfs lokaal geproduceerd in Utrecht, extra leuk als cadeautje dus.

Website – Voorstraat 48

Wat zijn jouw favoriete duurzame hotspots?
Zo, dat was mijn lijstje, maar er is vast nog meer waar ik nog niet vanaf weet. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de jouw tips en aanraders. Weet jij nou nog andere leuke hotspots die echt in dit rijtje thuishoren?
Laat het vooral achter in de comments.
Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met Nespresso