Easy home made scones with clotted cream & home made jam


Scones zijn echt mijn favoriet. 

Handig aan dit recept is, dat als je vaker wat bakt, je de ingrediënten waarschijnlijk al in de voorraadkast hebt staan. Dus toen ik gisterochtend weer eens wakker werd met een hongerige maag en spontaan een scone-aandrang kreeg, had ik alles al in huis. Ideaal dus. En als je geen karnemelk hebt, kun je gewone melk nemen en als je geen rozijntjes hebt, kun je ze gewoon weglaten.

Ze zijn wel een beetje mighty en massive, maar daar houd ik wel van zo op de vroege ochtend. Als je dit niet aan kunt, zijn ze ook lekker voor de zondagse brunch of bij de afternoon tea

Er bestaan veel variaties op het traditionele recept. Deze scones zijn licht gezoet en met rozijnen. Eet ze met clotted cream, een dikke ongezoete room, en jam natuurlijk. Alles home made, maar dat spreekt voor zich. 


Dit heb je nodig voor 8-10 easy peasy scones:
450 gram bloem
50 gram poedersuiker
1 zakje bakpoeder
125 gram koude boter in blokjes
snufje zout
ongeveer 150 ml karnemelk (of gewoon melk)
2 el rozijnen

Verwarm de oven voor op 220 graden. 

Doe de bloem, poedersuiker, bakpoeder, zout en de boter in een keukenmachine of grote kom. Kneed alles kort totdat de boter en de bloem grove korrels vormen. 

Giet de melk erbij en kneed alles tot het een mooi samenhangend geheel wordt. Kneed de rozijnen door het deeg. Maak er een grote bal van. 

Bestuif het aanrecht met bloem. Druk de bal deeg uit tot een plak van ongeveer 2 cm dik. Steek er scones uit met een uitsteekvorm of glas (je kan het deeg ook in kleine balletjes verdelen en deze platdrukken). Kneed de restjes van het deeg steeds weer tot een platte plak en ga zo door tot al het deeg op is. 

Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de scones met wat melk en zet ze in de hete oven.

Bak de scones in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin en gaar.

Eet ze met clotted cream (klik hier voor het recept) en zelfgemaakte jam