Easy home made scones with clotted cream & home made jam


Scones zijn echt mijn favoriet. 

Handig aan dit recept is, dat als je vaker wat bakt, je de ingrediënten waarschijnlijk al in de voorraadkast hebt staan. Dus toen ik gisterochtend weer eens wakker werd met een hongerige maag en spontaan een scone-aandrang kreeg, had ik alles al in huis. Ideaal dus. En als je geen karnemelk hebt, kun je gewone melk nemen en als je geen rozijntjes hebt, kun je ze gewoon weglaten.

Ze zijn wel een beetje mighty en massive, maar daar houd ik wel van zo op de vroege ochtend. Als je dit niet aan kunt, zijn ze ook lekker voor de zondagse brunch of bij de afternoon tea

Er bestaan veel variaties op het traditionele recept. Deze scones zijn licht gezoet en met rozijnen. Eet ze met clotted cream, een dikke ongezoete room, en jam natuurlijk. Alles home made, maar dat spreekt voor zich. 


Dit heb je nodig voor 8-10 easy peasy scones:
450 gram bloem
50 gram poedersuiker
1 zakje bakpoeder
125 gram koude boter in blokjes
snufje zout
ongeveer 150 ml karnemelk (of gewoon melk)
2 el rozijnen

Verwarm de oven voor op 220 graden. 

Doe de bloem, poedersuiker, bakpoeder, zout en de boter in een keukenmachine of grote kom. Kneed alles kort totdat de boter en de bloem grove korrels vormen. 

Giet de melk erbij en kneed alles tot het een mooi samenhangend geheel wordt. Kneed de rozijnen door het deeg. Maak er een grote bal van. 

Bestuif het aanrecht met bloem. Druk de bal deeg uit tot een plak van ongeveer 2 cm dik. Steek er scones uit met een uitsteekvorm of glas (je kan het deeg ook in kleine balletjes verdelen en deze platdrukken). Kneed de restjes van het deeg steeds weer tot een platte plak en ga zo door tot al het deeg op is. 

Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de scones met wat melk en zet ze in de hete oven.

Bak de scones in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin en gaar.

Eet ze met clotted cream (klik hier voor het recept) en zelfgemaakte jam

14 Comments

 • maart 3, 2013

  Bianca

  Wist niet dat scones zo simpel waren om te maken!
  Misschien ga ik me er dan toch aan wagen, ziet er zo lekker uit!

 • maart 3, 2013

  Kiki

  Dit ga ik volgend weekend maken! :)

 • maart 3, 2013

  Nanda

  Scones zijn zo lekker! Toen ik in Londen woonde at ik ze vaak. En er was een bakkerij, die had zulke lekkere cream, heb hem daarna nooit meer zo lekker gehad :) Ik heb ze nog nooit zelf gemaakt, misschien ga ik dat maar eens doen!

  • maart 3, 2013

   Yellowlemontreeblog

   Oe dat klinkt goed! Londen is zo leuk. Heb je daar niet het recept van?!

 • maart 3, 2013

  Aurelie

  Die scones zien er heerlijk uit!

 • maart 3, 2013

  Nicole

  Ohhh mjammie, scones zijn zo lekker! Deze zoete versie kende ik al, maar pas at ik ook de hartige, die zijn ook zeker aan te raden!

 • Oh ja ik hou van scones! Zelf maak ik ze met zelfrijzend bakmeel, maar wel een stuk minder en melk (ook minder!). Ben benieuwd wat het verschil maakt, want mijn recept is ook voor ongeveer 8 scones.
  Ik krijg er in ieder geval zin van om weer eens een high tea te organiseren! Nu nog wachten op lekker weer..

 • maart 3, 2013

  Iris

  Ziet er weer heel lekker uit! Ik durf nooit zo goed te bakken met mijn simpele combioventje, de helft mislukt altijd. Of het ligt gewoon aan mijzelf. Neeee, onmogelijk! ;) Misschien dat ik me er eens aan ga wagen, het ziet er in ieder geval niet al te moeilijk uit, dus wie weet lukt het me ook nog echt!

  • maart 3, 2013

   Yellowlemontreeblog

   Haha aah, ik ken het. Ik heb ook een mini oventje thuis (ook nog eens elektrisch), waarin dingen vaak mislukken. Nu ben ik erachter gekomen dat het wel redelijk goed gaat als ik alles gewoon 50 graden lager zet. Dan moet het wel wat langer, maar dan verbrandt het tenminste niet! En ik houd het gerecht gewoon spastisch in de gaten. Beetje behelpen, maar het is te doen.

 • maart 3, 2013

  PSbyDila

  Ik wil dit al zo lang proberen! Nu wordt het eens echt tijd. ;)

 • maart 4, 2013

  LNNK

  Ik ben dol op scones!

 • maart 5, 2013

  Oh, Jolie

  Scones zijn geweldig, al helemaal als je ze zelf maakt! Zo lekker met cream&jam maar ook hartig!

 • maart 10, 2013

  Annemiek

  Ik ga deze binnenkort eens proberen. Laatst maakte ik ook met vriendinnen scones, maar toen waren ze helemaal mislukt haha.

 • maart 16, 2013

  Danielle Schluter

  Oeh la la, lekker! Heerlijk zondags ontbijtje, ik maak ze met enige regelmaat. Leuke blog heb je toch!