Allereerst nog de beste wensen voor jullie voor 2021, want dit is de eerste post van het nieuwe jaar. Januari voelt voor mij altijd een beetje als een maand die je moet doorkomen. De feestdagen zijn voorbij, het is nog koud en het duurt nog wel even voordat er weer leuke dingen op de planning staan. Ook moet die gezellige Kerstboom weer worden opgeruimd.
Wil je je kerstboom recyclen? Eet en drink je Kerstboom op! Het klinkt misschien een beetje gek, maar het kan echt. Gooi je Kerstboom dus niet zomaar weg, want met de dennennaalden kan je namelijk verschillende recepten maken. Vandaag heb ik drie leuke dennennaalden recepten voor jullie: een Kerstboomsiroop oftewel dennennaaldensiroop, een dennennaalden infused botanical gin én dennennaalden appelazijn. Hopelijk heb je je Kerstboom nog niet aan de straat gezet, want dit is echt leuk om te maken!
Het idee voor deze dennennaalden recepten komt van Lowlander. Dit jaar ontving ik van Lowlander Beer namelijk een Tree to Table kit. In de kit zaten allerlei recepten om de dennennaalden van je Kerstboom in te verwerken inclusief instructieboekje hoe je Kerstboom te plukken, specerijen en recepten om je eigen jam, gin, siroop en azijn te infusen. Er zitten ook recepten bij voor een compleet viergangenmenu, zodat je jouw Kerstboom kan serveren.
Lowlander ken je misschien al wel van hun winterbiertjes van gedoneerde Kerstbomen en inmiddels zijn ze bezig met het opzetten van een Kerstbomen-adoptiebos (om zo alle wegwerp-Kerstbomen te verminderen). Voor elk verkocht winterbiertje planten ze een adoptieboom. Tot die tijd geven ze je tips om alles uit je Kerstboom te halen en zo min mogelijk te verspillen. Ik kan me voorstellen dat je jouw Kerstboom wellicht al hebt opgeruimd, maar dan is het vast een leuke tip voor volgend jaar!
Onze Kerstboom heeft bijna 5 weken gestaan, maar vandaag was het dan echt de hoogste tijd om ‘m op te ruimen. Ik vind dat aan de ene kant altijd een treurig klusje, maar aan de andere kant is het ook lekker om weer wat meer ruimte in huis te hebben. Onze Kerstboom was erg naaldvast, dus het was best een klusje om de naalden te plukken. Zet dus een leuk muziekje op en maak er een mindful karweitje van.
Vooraf is het handig om even te checken welke Kerstboom je hebt. De meeste mensen hebben een spar (spruce of fir) of den (pine): deze zijn veilig om op te eten. Let op: de taxus (met rode besjes) is heel giftig. Knip (met een stevige schaar) de takken af en pluk vervolgens – met de hand gaat dit het beste – de naalden. Verzamel de naalden in een grote kom. Voor gebruik moet je ze overgieten met kokend water om ze te desinfecteren en eventueel vuil spoelt eraf. Dit gaat het handigst als je de naalden in een zeef doet. Daarna zijn je naalden klaar voor gebruik!
Maak van te voren je potten en flessen schoon (door ze uit te koken in kokend water).
Scroll naar beneden om te zien wat voor lekkers je van je Kerstboom kunt maken.
Kerstboomsiroop: siroop van dennennaalden
We beginnen met de Kerstboom siroop oftewel siroop van dennennaalden. Voor de dennennaaldensiroop kan je rietsuiker of witte suiker gebruiken. Net wat je in huis hebt. Met rietsuiker krijgt je siroop een donkere kleur (zoals in de linker fles op de foto). De kleinere fles is met witte suiker gemaakt. Ik gebruik meestal de verhouding 1:1 suiker op water, maar je kan ook de helft van de suiker nemen.
Ik maakte 250 ml siroop met witte suiker en 500 ml siroop met rietsuiker. Als je ook zoveel wilt maken, verdubbel dan de verhoudingen (het is dan wel nog even doorplukken).
Ingrediënten
250 ml water
250 gram suiker
50 gram dennennaalden
5 jeneverbessen, gekneusd
schil van een halve citroen
extra nodig: kaasdoek of hele fijne zeef, schone fles om de siroop in te bewaren
Bereidingswijze
1. Doe het water, suiker, gekneusde jeneverbessen en citroenschil in een pannetje en breng aan de kook. Laat 2 minuten koken tot de suiker volledig is opgelost in het water.
2. Haal de pan van het vuur en voeg de dennennaalden toe.
3. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Leg de kaasdoek over een schone kom of maatbeter en schenk de siroop door de kaasdoek.
4. Schenk de siroop in een schone fles. Bewaar in de koelkast.
Lekker met prikwater of door een alcoholvrije cocktail. De dennensiroop is ook heerlijk in een scroppino met limoensorbetijs.
Dennennaalden infused botanical gin
Dan is het tijd voor de dennennaalden infused botanical gin. Ook hier heb je een schone, steriele fles voor nodig (kook een fles even uit in water).
Ingrediënten
500 ml wodka
20 jenervesbessen
20 korianderzaadjes
1 tl anijszaad
1 tl zoethoutwortel
1 Kerstboomtak
citroen/sinaasappelschil
extra nodig: theezakje of fijne zeef, schone fles om de gin in te bewaren
Bereidingswijze
1. Kneus de jeneverbessen en doe ze samen met de wodka in een schone fles. Draai de dop erop en laat de wodka een nacht trekken.
2. Kneus het korianderzaad, anijszaad en zoethoutwortel en voeg de volgende dag toe aan de fles. Doe de Kerstboomtak erbij in. Laat 36 uur infusen.
3. Giet de infused gin in een andere fles. Gebruik hiervoor een theezakje of heel fijne zeef, zodat er geen stukjes mee gaan.
4. Bewaar de fles op een donkere, koele plek.
Maak er een Kerstboom gin tonic mee!
Dennennaalden appelazijn
Tot slot de dennennaalden infused appelazijn.
Ingrediënten
500 ml appelazijn
10 pimentkorrels
50 gram dennennaalden
schil van een halve sinaasappel
extra nodig: kaasdoek of fijne zeef, schone pot om de azijn in te bewaren
Bereidingswijze
1. Doe de appelazijn samen met de piment in een pan en breng aan de kook.
2. Doe de dennennaalden en sinaasappelschil in een pot die je goed kan afsluiten. Giet de hete azijn erover heen.
3. Sluit de pot en laat minimaal één nacht trekken.
4. Zeef de azijn door een kaasdoek of fijne zeef in een schone, steriele pot.
De dennennaalden appelazijn is lekker als dressing, vinaigrette, in Hollandaise saus of om vlees mee te marineren.
Lieve Maura,
Wat bijzonder! Nooit geweten dat je een kerstboom (zij het deels) kunt opeten en -drinken.
Hoe zou dit toch allemaal weer smaken…?
XXX
Grappig hè! Hadden jullie het kleine boompje wel in z’n geheel kunnen verwerken. Als ik eraan denk, neem ik een flesje mee! X
Ik zou dit echt niet doen met een spar die je gekocht hebt als kerstboom. Die zijn namelijk allemaal stevig behandeld met pesticiden, en dus eigenlijk giftig.
Wat je uiteraard wel kan doen is sparretakjes (liefst jonge) oogsten uit eigen tuin of bij iemand waarvan je weet dat die niet sproeien.
Maar een commercieel verkrijgbare kerstboom is echt niet geschikt voor consumptie.
Hoi Siska, dank voor je reactie!
Goed dat je dit noemt. Ik had er zelf niet bij stilgestaan, maar ga het even nazoeken en ook navragen bij Lowlander (zij zullen hier vast ook over hebben nagedacht bij het samenstellen van hun Tree to Table kit).
Op deze website vond ik in ieder geval al wat meer informatie: https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/uitgelichte-producten/kerstbomen
Hoewel ze schrijven dat er minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt dan bij groente- en fruitteelt, weet ik niet of dat ook betekent dat er minder op de blaadjes/naalden terecht komt dan bij bijv. een appel. Ik heb een bericht gestuurd aan Milieucentraal om dit na te vragen.
Wellicht goed om erbij te noemen om even na te gaan of je Kerstboom milieuvriendelijk gekweekt is. Zelf had ik een biologische boompje, maar ga ook even navragen hoe deze gekweekt zijn.
En goede tip van een boom uit eigen tuin!
Ik ga het uitzoeken en kom erop terug!
Wordt vervolgd… :-)
Haha, wat een leuk idee!