Eetfeestje met Simple Pleasures van Annabel Langbein


Laatst kreeg ik het nieuwe kookboek Simple Pleasures van Annabel Langbein thuisgestuurd. Annabel komt uit Nieuw Zeeland en staat bekend om haar recepten met seizoensingrediënten uit eigen tuin. Dit boek hoort bij het tweede seizoen van haar televisieserie de Free Range Cook. Volgens Annabel hoef je geen uren in de keuken te staan om een geweldige maaltijd te bereiden voor een tafel vol gasten en kan koken voor veel eters ook zonder stress. De uitdaging was om haar nieuwe kookboek aan de hand van een eetfeestje uit te proberen. Challenge accepted

Het menu
Alles begint met het menu. Voor degene die moeite heeft met kiezen (zoals ik), is een menu samenstellen best een opgave. Er staat namelijk zo veel lekkers in het boek. Herken je dat? Denk je net een definitieve selectie te hebben gemaakt, kom je een paar bladzijden verder nog veel meer lekkers tegen. 

Wat het makkelijker maakt, is dat Simple Pleasures in het teken staat van samen met anderen genieten van lekker eten. De meeste recepten in het boek zijn dan ook voor 6 tot 10 personen. Je hoeft daarom niet moeilijk te rekenen, dat scheelt weer. En als je geen zin hebt om zelf een menu samen te stellen, dan maak je gewoon een van de compleet samengestelde menu’s voor allerlei gelegenheden. Zoals een menu voor een oogstfeestje, een Tex-Mex-herfstmenu of een Franse toost. Ook staan er veel recepten in die je ’s middags of zelfs de dag ervoor al kunt bereiden. Dan hoeven ze op het moment zelf alleen nog maar uit de koelkast te worden gehaald of opgewarmd. 

Uiteindelijk, na het boek tien keer te hebben doorgebladerd, heb ik het volgende menu samengesteld: Wat stond er op tafel
Ik houd van een tafel vol eten. Ik heb daarom niet gekozen voor menugangen, maar alle gerechten tegelijk geserveerd. Het resultaat was een tafel vol Oosterse gerechtjes. Dit stond er allemaal op tafel: Turkse bruidssoep met munt en yoghurt, Marokkaanse eieren met noten dukkah en komijn, Lahmacun platbrood met tijm-sesamolie, Israëlische couscoussalade en Turks brood. Bij het platbrood maakte ik bietenhummus en hummus met koriander en limoen, worteldip met feta, champignons met pijnboompitten en smeuïge geitenkaas. Bij het Turks brood een bakje met olijfolie en noten dukkah om in te dippen. Als toetje maakte ik super snelle sinaasappelcake met als kers op de slagroom op de taart homemade limoncello. 
Het koken
Voor een groep koken kan best stressvol zijn. Het geheim van een stressvrij diner zit hem in het kiezen van recepten waarbij je het meeste werk van te voren kunt doen. Uiteindelijk ben ik gegaan voor gerechten die gemakkelijk van te voren klaar te maken zijn, zodat je de avond zelf niet in de keuken hoeft te staan en gezellig aan tafel kunt blijven zitten. 

Bijna alle recepten heb ik ’s middags of de dag ervoor al gemaakt. De receptuur is ontzettend makkelijk. Bij ieder recept staat duidelijk aangegeven hoeveel tijd je kwijt bent. ’s Avonds hoefde ik alleen nog de bruidssoep op te warmen en de eieren en spinazie bij de Marokkaanse tomatensaus te doen. Voor het platbrood was ik een beetje bang, omdat ik broodbakken altijd zo’n gedoe vind met kneden, maar zelfs dit recept was zo klaar. 

Wel is de ingrediëntenlijst voor veel gerechten best lang, omdat alles zelf wordt gemaakt. Zelf vind ik dit juist leuk, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen komijnzaad, venkelzaad of chilivlokken in huis heeft. Het scheelt dat ik de meeste ingrediënten al in de voorraadkast had staan, maar anders moet je behoorlijk wat boodschappen doen. Maar ach, een voorraad kruiden komt altijd later weer van pas.

Lahmacun platbrood geserveerd met worteldip, bietenhummus, koriander-limoenhummus, champignons met pijnboompitten, tabouleh en smeuïge geitenkaasHet eten
Een mooi gedekte tafel vol met eten, glazen en bloemen vind ik er zo gezellig uitzien. Ik moet zeggen dat ik niet had verwacht dat alles zóóó lekker zou zijn. Doordat je veel verse kruiden en specerijen gebruikt, smaken de gerechten heel puur. De Marokkaanse eieren en het platbrood met worteldip deden het goed, maar de Turkse bruidssoep was favoriet. Deze stevige soep met munt en citroen was ontzettend lekker. Ik kan me voorstellen dat je er als bruid met zo’n soep de hele dag tegenaan kunt. De zelfgemaakte limoncello met sinaasappelcake maakten de avond af. 

Turkse bruidssoep geserveerd met verse munt en Turkse yoghurt
Marokkaanse eieren geserveerd met noten dukkah met komijn, een schep yoghurt en koriander
Sinaasappelcake met als kers op de slagroom op de taart: zelfgemaakte limoncello

Het eindoordeel
Simple. Pleasures. Inderdaad. Na een eetfestijn met heerlijke gerechten, lekkere wijn en lieve vrienden ben ik voldaan. De gerechten zijn smaakvol en sprekend, maar toch helemaal niet ingewikkeld om te maken. Leuk vind ik ook dat je met dit kookboek buiten je comfort zone kan koken, omdat er veel originele recepten in staan die je normaal niet zo snel zou maken. Naast standaard couscous, had ik nog nooit echt Marokkaans gekookt of überhaupt van bruidssoep gehoord. 

Als je een eetfeestje organiseert, kan ik dit boek zeker aanraden. Bijna alle recepten zijn gericht op veel eters. Voor wie niet te veel wil nadenken staan er kant-en-klare menu’s in en bij elk recept staat duidelijk aangegeven hoeveel tijd de voorbereiding en de kooktijd kosten. Verder houdt het boek rekening met eventuele eetwensen van je gasten. Achterin vind je een hele lijst met vegetarische en glutenvrije recepten, dus enorm dieet-proof. Met dit boek maak je van een eetfeestje een super gezellige avond met heel veel lekkers (en zonder stress!). Als je gasten na het eten om de recepten vragen, weet je dat het een geslaagde avond was. En natuurlijk volgen heel snel de recepten op de blog. 

Simple Pleasures ligt vanaf 5 september in de winkel.