Epic burger project #0: Bietenburger met feta, avocado & mango

Bietenburger met feta

Bietenburgers met feta, avocado en mango. Klinkt té lekker voor woorden toch? Vind ik wel. Deze bietenburgers met feta zijn mijn lievelingsburgers. En als het op burgers aan komt heb ik al behoorlijk wat verschillende soorten vegetarische burgers geprobeerd. Deze bietenburgers zijn mijn favoriet!

Ik eet graag (vegetarische) burgers: dik belegd met een opeenstapeling aan toppings. Dat je eerste gedachte is hoe je het broodje in hemelsnaam naar binnen gaat werken. Dit recept voor een bietenburgers met feta en havermout is echt epic. The veggie burger of my dreams. Deze veggie bietenburger is gemaakt van bieten. De bieten geven deze burger bijna een soort vleesachtig voorkomen en ze hebben enorm veel smaak, aards en een beetje zoetig tegelijk. Zelfs mijn vader, die niet beter wist dan dat burgers van vlees worden gemaakt, vond deze burger onweerstaanbaar.

Beleg ze voor een fast foody gevoel met je favoriete toppings en eet de burger op geroosterd zuurdesembrood of tussen twee plakjes donker roggebrood. Voor een lichtere variant kun je de burger ook tussen blaadjes kool of botersla inpakken, maar vergeet de frietjes niet! Ok, tijd voor burgers.

Bietenburgers met feta, avocado & mango

Bietenburger met feta, havermout, avocado & mango

Geïnspireerd op het vega bietenburger recept van Green Kitchen Stories

Ingrediënten voor 4 bietenburgers
2 rauwe bieten (ongeveer 250 gram)
100-125 gram havermout
1 kleine ui
100 gram feta
1 knoflookteen
1 ei
1 tl olijfolie
handje grofgehakte basilicumblaadjes
versgemalen peper en zout

toppings naar keuze
pittige saladesoort, zoals rucola of mosterdblad
avocado
mango
grote tomaat
rode ui
alfalfa of tuinkers
basilicumblaadjes

Tip: neem wel echt rauwe bieten en geen gekookte. Als je gekookte bieten neemt worden de burgers te zacht en vallen ze snel uit elkaar met bakken. Dus de rauwe, ongekookte (wel nog even schillen)!

Bietenburgers maken
Schil de bieten met een dunschiller en rasp ze in de keukenmachine samen met de ui en knoflook (kan ook met de hand, snipper dan de ui en knoflook heen fijn). Doe de geraspte groenten in een mengkom. Voeg de havermout, het ei en de olijfolie toe en meng alles door elkaar. Voeg nu de feta en de basilicumblaadjes toe. Breng goed op smaak met peper en zout. Nu wordt het leuk: kneed alles met je handen tot alles goed gemengd is. Zet een half uurtje apart zodat de havermout het vocht kan opnemen. Dit is belangrijk, zodat alle ingrediënten aan elkaar blijven hangen.

Vorm nu 4 burgers van het bietenmengsel. Als het mengsel te los is, voeg dan nog wat havermout toe. Verhit een grillpan op het vuur. Grill de bietenburgers ongeveer 5 minuten aan elke kant. Draai halverwege om. Als je geen grillpan hebt, kun je de burgers ook met wat olie bakken in een pan tot ze goudbruin zijn.

Serveer met gegrild zuurdesembrood en leef je uit met je favoriete toppings. Eet er zoete aardappelfriet of gezonde wortelfrieten met komijnmayonaise naast.

Bietenburgers met feta, avocado & mango