Fair kokosrijst met mango

Kokosrijst met kokosmelk en mango

Zoals je vorige keer kon lezen, ontwikkel ik dit najaar recepten met fairtrade ingrediënten en producten voor Wereldwinkels. Recept nummer één was deze fair quinoasalade. Vandaag is het alweer tijd voor het tweede recept. Dit keer een met een Thais tintje.

De laatste week van oktober is het namelijk fairtrade week met als thema Thailand. En wat is nou meer Thais dan rijst, kokosmelk en mango? Juist: kokosrijst met mango.

Vorige zomer was ik voor het eerst in Thailand (hier kun je mijn reisverslag en hotspots lezen). Daar maakte ik kennis met echt pittige curry’s, met een rietje drinken uit een kokosnoot en met sticky rice met mango. Als we ergens gingen eten – en ik na een flinke kom curry nog plek over had of eigenlijk helemaal geen plek meer over had – bestelde ik standaard sticky rice als toetje.

Sindsdien probeer ik tevergeefs thuis de perfecte sticky rice te maken, maar op de een of andere manier is het water altijd te snel opgenomen of koekt de onderkant aan. Ondanks dat ik in Thailand nog zo goed heb opgelet tijdens de kookcursus (de curry’s maak ik nog steeds op zijn Thais) is dit recept intussen wel wat vernederlandst met allerlei toppings, vanille en citroen. Toch doen de smaken en geuren mij terugdenken aan Thailand.

Deze kokosrijst met mango kun je zowel als ontbijt en als toetje eten. Nu het ’s ochtends weer wat kouder is, vind ik een kom warme rijst lekker als ontbijt. Zeker als ‘ie naar Thailand smaakt.

Ben jij wel eens in Thailand geweest en waar denk je dan aan terug? 

Thaise kokosrijst met mango en geschaafde kokos

Ingrediënten voor 2 kommen kokosrijst
50 gram Thaise biologische fairtrade pandanrijst of zilvervliesrijst
100 ml water
snuf grof fairtrade zeezout
100 ml fairtrade kokosmelk
100 ml melk naar keuze, zoals kokosmelk, amandelmelk of rijstmelk
1 vanillestokje, merg uitgeschraapt
geraspte schil van 1/2 citroen
1 verse mango
geschaafde of geraspte kokos
fairtrade gedroogde mango
muntblaadjes, ter garnering

Doe de rijst met het water en een snuf zeezout in een pan en breng aan de kook.

Verlaag het vuur en laat de rijst zachtjes pruttelen tot het water is opgenomen door de rijst. Voeg nu de kokosmelk, melk, vanillemerg en de citroenrasp toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat nog 15 minuten zachtjes koken. Roer tussendoor om te voorkomen dat de rijst aankoekt.

Schil ondertussen de mango en snijd in stukjes.

Schep de rijst in kommen. Verdeel de verse mango, kokosschaafsel en gedroogde mango over de kommen. Bestrooi met nog wat citroenrasp en garneer met munt.

De die hards eten het met stokjes, maar ik pak lekker een lepel!

Kokosrijst met kokosmelk en mango