Fair mango lassi & de Fairtrade Week

Mango lassi

Over 5 dagen is het zover: de start van alweer de achtste editie van de Fairtrade Week. Van zaterdag 25 oktober tot en met zaterdag 2 november staat alles een week lang in het teken van Fairtrade.

Heb jij iets met Fairtrade? Ik zelf houd van producten met een verhaal en zo ook van de boerenverhalen van Fairtrade. Al eerder maakte ik deze hele lijst recepten met fairtrade producten en vorig jaar won ik met deze blogpost de Fairtrade Blogger Havelaar Award. De waanzinnige prijs is een reis naar theevelden in Sri Lanka aankomende december.

De reis is nog eventjes wachten, maar de Fairtrade Week vindt volgende week al plaats. Om alvast in de stemming te komen, beginnen we vandaag met een fair mango lassi.

Fairtrade

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden op weg naar een beter bestaan. Fairtrade probeert ervoor te zorgen dat zij een betere plek verkrijgen in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk en daarnaast kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Eerlijke producten verkregen uit eerlijke handel. Dat is waar het bij Fairtrade om gaat. Geen kinderarbeid, veilige en goede werkomstandigheden en een leefbaar loon.

Fairtrade gecertificeerde boerenorganisaties en plantages krijgen altijd de Fairtrade minimumprijs voor het product. Daarnaast krijgen zij de Fairtrade premie. Door standaarden te zetten krijgen boeren een betrouwbaar inkomen waarmee ze kunnen investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en de gemeenschap

De Fairtrade Week

Zoals gezegd start aanstaande zaterdag de Fairtrade Week. Een week lang staan veel supermarkten, bedrijven en gemeenten in het teken van Fairtrade en word je geprikkeld om eens Fairtrade producten op het boodschappenlijstje te zetten.

De laatste tijd koop ik zelf ook steeds bewuster mijn boodschappen. Natuurlijk is het als net student af zijnde verleidelijk om het goedkoopste product te kiezen, maar toch probeer ik steeds bewuster te kiezen.

Vroeger dacht ik dat het ingewikkeld of veel duurder is om Fairtrade producten te kopen, maar dit valt reuze mee. Het assortiment Fairtrade gecertificeerde producten is uitgebreid en op steeds meer plekken verkrijgbaar. Natuurlijk scheelt het wel wat in prijs, maar als je dan bedenkt dat je daarmee bijdraagt aan een beter bestaan van boeren, vind ik het meer dan waard.

Maak een verschil met één keer per dag Fairtrade. Dat kopje koffie, die banaan of dat handje noten. Het is eigenlijk heel makkelijk.

Mango lassi met fairtrade mango

Ook ik zal de aankomende week aan de slag gaan met Fairtrade producten. Om alvast warm te lopen vandaag een fair recept: mango lassi. Ondanks dat mango lassi verre van Thais is, doet het mij toch denken aan Thailand. Vorige zomer was ik in Thailand en daar dronk ik elke ochtend een mango lassi bij het ontbijt. Toen heb ik mango lassi helemaal ontdekt.

Deze mango lassi is gemaakt met kokosmelk en kokosrasp uit Sri Lanka, mango uit Thailand en honing uit Guatemala. Het is dus een soort van Sri Lanka, Thailand en Guatemala in de mix.

Voor dit recept gebruikte ik verse mango, maar je kunt ook de Thaise fairtrade mango uit blik nemen. Naast ananas uit blik bestaat er nu ook fairtrade mango uit blik. De mango komt van de boeren van de Poo Pluk Saparot Fairtrade Group uit Thailand. De mango’s worden bij de fruitverwerkingsfabriek geschild en gesneden en vervolgens ingeblikt op lichte siroop. Handig als de mango niet in het seizoen is of als je geen zin hebt zelf mango te snijden. Neem je mango uit blik? Laat dan de honing achterwege. Behalve als je van zoet houdt natuurlijk.

Hoe sta jij tegenover Fairtrade? En koop jij wel eens fairtrade producten?

Mango lassi

Fairtrade mango lassi


Ingrediënten voor 2 personen
250 ml fairtrade kokosmelk
250 ml yoghurt
2 fairtrade mango’s of fairtrade mango uit blik
1 el fairtrade honing
gemalen kardemom naar smaak
6 ijsblokjes

voor erover
fairtrade kokosschaafsel
scheutje kokosmelk

Doe de kokosmelk, yoghurt, mango in stukjes, honing, kardemom en ijsblokjes in een blender en meng tot een glad geheel. Verdeel de mango lassi over twee glazen.

Strooi er nog wat geraspte kokos over en nog een scheutje extra kokosmelk.

Drink met een rietje.

Mango lassi

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Max Havelaar.