7 x Feestelijke Kerstcocktails

Feestelijke Kerstcocktail: Frozen Lychee Margarita

Op de valreep nog even een selectie van mijn favoriete feestelijke Kerstcocktail recepten. Een Kerstcocktail mag wat mij betreft niet ontbreken op het Kerstmenu. Zelf serveren wij eigenlijk standaard een cocktail als aperitief met een lekker bijpassend hapje of appetizer. Je zou het Kerstdiner ook kunnen eindigen met een cocktail.

Een aantal cocktailrecepten komt van het cocktailaccount van de boyfriend. Zoals jullie wellicht al op Instagram hebben kunnen zien, heeft hij de afgelopen dagen een fijn lijstje Kerstcocktails gemaakt. Bij een paar cocktails staat het recept onder de foto of vind je het recept al ergens op mijn blog.

Hieronder vind je mijn favoriete Kerstcocktail recepten.

7 x Feestelijke Kerst Cocktail Recepten 

Feestelijke Kerstcocktail voor de feestdagen: Vijgen Dark & Stormy

Fig Dark & Stormy

Een variant op de klassieker Dark & Stormy: een Dark & Stormy met vijgen. Deze cocktail staat super feestelijk op tafel met de verse vijgen en tijm. Deze Kerstcocktail maken wij zelf bij het Kerstdiner. De vijgen Dark & Stormy past goed bij een crostini met vijgen of andere Kerstklassiekers. Ook lekker om als nagerecht bij een kaasplankje te serveren (er zit namelijk vijgenjam doorheen).

Hoe maak je deze Dark & Stormy? Het recept vind je bij Cocktails by Zani. Kijk voor tips voor het samenstellen van een bijpassend kaasplankje hier op de blog.

Feestelijke Kerstcocktail voor de Feestdagen: Bramen Sinaasappel Margarita

Blackberry Orange Margarita

Ook dit is weer een variant op een echte klassieker: de Blackberry Orange Margarita. Deze Margarita maak je met (bloed)sinaasappel, bevroren bramen, tequila, triple sec en wat limoensap. Door de diep paarsrode kleur staat deze Blackberry Orange Margarita prachtig op een feestelijk gedekte tafel. Je kunt zelf (bloed)sinaasappelsap persen, maar ze verkopen het ook kant-en-klaar bij de verse sappen in de supermarkt. Als je geen bloedsinaasappels kunt vinden, gebruik dan gewone sinaasappels (ook dan krijg je die mooie kleur).

Het recept voor deze Blackberry Orange Margarita vind je op de blog of op Cocktails by Zani.

Feestelijke Kerstcocktail: Frozen Lychee Margarita

Frozen Lychee Margarita

In december liggen de lychees weer in de supermarkt, dus deze Frozen Lychee Margarita past perfect in de decembermaand. Ik ben echt dol op lychees en Margarita’s dus dit is echt één van mijn lievelingscocktails. Als je geen verse lychees kunt vinden, gebruik dan lychees uit blik (deze vind je bij de wat grotere supermarkten).

Hoe maak je deze Margarita met lychees? Het recept vind je hier bij Cocktail by Zani.

Feestelijke Kerstcocktail: Amaretto Sour

Klassieke Amaretto Sour

Een cocktail met Amaretto? Maak dan deze Amaretto Sour! Afgelopen jaar ontdekte ik de “sours”. De Whiskey Sour is natuurlijk een echte klassieker onder de cocktails. Het is zelfs één van de oudste cocktailrecepten. Deze Amaretto Sour is daar een variatie op. Omdat er rauw eiwit in gaat, was ik vroeger altijd een beetje huiverig, maar het is écht super lekker en het proberen waard! Je proeft er niks van en het eiwit zorgt voor die mooie schuimlaag.

Recept voor één persoon:

 1. Scheid het eiwit van het eigeel in een kommetje (het eigeel kun je gebruiken voor een omelet). Je hebt één eiwit per sour nodig.
 2. Doe 50 ml Amaretto in een cocktailshaker.
 3. Voeg 15 ml suikersiroop, 30 ml citroensap (sap van een halve citroen) en het eiwit toe.
 4. Shake even stevig (zonder ijs) en voeg daarna een paar ijsblokjes toe en shake nog een keertje even flink.
 5. Schenk in een mooi glas samen met het ijs. Als je hard genoeg geshaket hebt, zie je nu een mooie schuimlaag op je sour.
 6. Serveer met rasp van een sinaasappel.

Feestelijke Kerstcocktail: Smoky Apple Cider Cinnamon Margarita

Smoky Apple Cider Cinnamon Margarita

Appel, cider, kaneel en steranijs. Kerstiger kan bijna niet! Deze cocktail lijkt niet op een klassieke Margarita, maar hij dankt zijn naam wel aan de tequila. Je kan de tequila ook vervangen door mezcal voor een extra rokerige smaak (dat is best een beetje spicy, dus daar moet je wel van houden). Naast tequila of mezcal gaan er sinaasappellikeur en apple cider in. Maak af met een takje rozemarijn en steek de kaneelstokjes aan voor een extra feestelijk effect op tafel!

Hoe maak je deze Kerstcocktail? Kijk voor het recept bij Cocktails by Zani.

Kerstmis cocktail: maple cranberry Bourbon cocktail

Maple Cranberry Bourbon Cocktail

Deze Kerstcocktail met cranberries maakten wij vorig jaar met ons Kerstdiner met vrienden. Door de cranberries past deze cocktail bij veel Kerstgerechten. Hij ziet er ook hartstikke feestelijk uit. In het cocktailrecept gaan Bourbon, cranberrysap en zelfgemaakte cranberrysiroop (deze kan je vooraf al maken). Wij serveerden hem met een bijpassende amuse: geitenkaastruffels met cranberry, bieslook en pecannoten.

Het cocktailrecept inclusief bijpassende appetizer vind je hier op de blog.

Feestelijke Kerstcocktail: Cranberry Mimosa

Cranberry Mimosa the Christmas Edition

Nog meer cranberries! Deze Cranberry Mimosa is de Kersteditie van de klassieke Mimosa. Mimosa kan voor de vroege vogels bij het Kerstontbijt, maar ook erg lekker als aperitief of afsluiter van je Kerstdiner. Dit feestelijke champagne cocktailrecept kan natuurlijk ook heel goed bij Oud & Nieuw.

Het recept is heel simpel:

 1. Maak eerst een suikerrandje op de glazen.
 2. Snijd een verse cranberry open en ga hiermee langs de rand van het glas. Haal dit vervolgens door de suiker.
 3. Schenk 100 ml cranberrysap in elk glas.
 4. Schenk vervolgens 100 ml champagne in elk glas.
 5. Schenk af met 15 ml sinaasappellikeur, zoals Cointreau, Liqour 43 of Grand Marnier. Roer alles even door.
 6. Garneer met een takje rozemarijn (optioneel) en een verse cranberry op een prikkertje.

Dat waren mijn beste, favoriete en lekkerste Kerstcocktailrecepten. Staat er bij jou ook een feestelijke cocktail op het menu? Zo ja, welke ga jij maken?