Focaccia met groene olijven, walnoten en gedroogde vijgen uit de braadpan

Focaccia recept met groene olijven, walnoten en gedroogde vijgen uit de braadpan

Zelf brood bakken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet heel vaak doe, máár telkens als ik het doe dan denk ik: dit moet ik vaker doen. Dit heb ik wel met meer dingen, zoals iemand een kaartje sturen, je keukenkastjes ordenen of een fotoalbum maken.

Bak jij wel eens zelf brood? Ergens vind ik het vooraf altijd iets te veel gedoe, vanwege het kneden en rijzen. Aan de andere kant geeft zelf brood maken wel veel voldoening. Een andere fijne bijkomstigheid is dat je in het kneden goed al je frustraties kwijt kunt – mocht je die hebben tenminste.

Met Pasen in aantocht leek het me daarom leuk om weer eens een brood recept op de blog te zetten. Het werd dit recept voor focaccia uit de pan, gevuld met groene olijven, walnoten, gedroogde vijgen en rozemarijn. Sowieso komen er deze maand meerdere recepten aan – ja en nu echt!

Een heuse le Creuset staat al lange tijd om mijn verlanglijstje. Ik vind een le Creuset echt zo’n cadeau dat je krijgt als je gaat trouwen of als je een huis hebt gekocht. Mijn voornemen was om mijzelf ooit te trakteren op zo’n pan. Nu vroeg kookexpert een tijdje terug of ik met hen wilde samenwerken. Toen ik zag dat kookexpert ook le Creuset braadpannen heeft, was ik gelijk verkocht. Hoewel ik wel even heb getwijfeld over de klassieke oranje kleur, ging ik uiteindelijk voor deze roze.

Goed, de pan kwam binnen en oh jongens de kleur is echt geweldig! Toen kwam de vraag wat ik ermee zou gaan maken. Met zo’n pan kun je alle kanten op. Stoofpotten, kaasfondue, nog meer stoofpotten. Hoewel ik wel van de stoofpotten en al helemaal van de kaasfondue ben, had ik meer zin in iets anders.

Op zoek naar inspiratie kwam ik op de website van le Creuset genoeg tegen. Uiteindelijk is het dit focaccia recept geworden. Brood bakken uit een pan vind ik altijd iets bourgondisch hebben. Het doet mij denken aan de keuken bij mijn moeder thuis. Zij heeft een zware gietijzeren pan die ze volgens mij al meer dan 20 jaar heeft en voor van alles gebruikt. Ideaal aan deze pan is dat hij dus niet alleen op het vuur, maar ook de oven in kan.

Goed ik ging dus aan de slag met het deeg en de pan. Het kneden van het deeg is vrij simpel. Ik gebruikte hier wel mijn KitchenAid voor, maar het kan ook prima met de hand want het hoeft niet heel lang. De pan is voor 6 personen dus het werd wel een enorme focaccia. Als je een wat kleinere pan hebt, kun je bijvoorbeeld de helft of tweederde van het recept nemen.

Heb jij ook een le Creuset op je verlanglijst staan? Of heb je er al eentje? Maak dan een keertje focaccia! Dat kan natuurlijk ook heel goed uit een andere gietijzeren ovenbestendige pan.

Focaccia recept met groene olijven, walnoten en gedroogde vijgen uit de braadpan Focaccia recept met groene olijven, walnoten en gedroogde vijgen uit de braadpan

Focaccia met olijven, walnoten en gedroogde vijgen

Ingrediënten voor 8-10 personen

21 gram gist (3 van die groene zakjes)
700 ml koud water
150 ml extra vierge olijfolie + extra om mee in te vetten
1 el zeezout
1100 gram tarwemeel + wat extra om te kneden
150 gram olijven
50 gram walnoten
100 gram gedroogde vijgen
paar takjes rozemarijn

gietijzeren pan

Bereidingswijze

Doe het water en de olijfolie in een kom. Doe de gister erbij. Voeg het zout en het meel in delen toe. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten met de hand of keukenmachine tot het een glad en vochtig deeg is. Ik heb hiervoor mijn KitchenAid gebruikt en het deeg daarna met nog wat extra bloem met de hand gekneed.

Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg 2,5-3 uur rijzen.

Smeer een gietijzeren pan goed in met olijfolie.

Leg het deeg in de pan. Laat het deeg nu nog een uur rijzen tot het deeg de pan goed vult.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de harde steeltjes van de vijgen. Snijd de vijgen door de midden. Laat ze 15 minuten weken in gekookt water.

Maak kleine gaatjes in het deeg en stop daar de olijven, walnoten en vijgen in. Steek ook de takjes rozemarijn in het deeg.

Smeer het deeg in met wat olijfolie en bestrooi met zeezout.

Zet de pan met deksel in het midden van de oven. Bak de focaccia 30 minuten. Haal nu de deksel van de pan en verhoog de temperatuur naar 225 graden. Bak de focaccia nu nog 20-25 minuten tot deze mooi goudbruin en gaar is. Prik met een prikker om te kijken of het deeg gaar is.

Haal de focaccia na het bakken uit de pan en leg op een rooster om af te koelen. Als het brood is afgekoeld kun je het in kleinere stukken snijden.

Serveer het brood met olijfolie met zeezout, roomboter of tapenade.

Focaccia recept met groene olijven, walnoten en gedroogde vijgen uit de braadpanFocaccia recept met groene olijven, walnoten en gedroogde vijgen uit de braadpan

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met kookexpert.