Foodblogswap: homemade falafel van Borlottibonen


Voor de Foodblogswap mocht ik iets eten uit de volkstuin. Zelf heb ik helaas geen tuin, laat staan een volkstuin, maar het staat wel hoog op mijn lijstje voor later. Eten uit de volkstuin is de blog van Marleen waarop zij schrijft over, je raadt het al, haar eigen volkstuin in Utrecht. Als ik lees wat er allemaal in haar volkstuintje groeit, word ik wel jaloers. Zo heeft ze druiven, bramen, frambozen, appels en pruimen, maar ook heel veel groenten. Marleen haalt haar inspiratie voor recepten uit de oogst uit eigen tuin en maakt geweldig mooie foto’s. 

Het was wel lastig kiezen, want er staat zoveel leuks op Marleens blog. Aangezien ik altijd in ben voor nieuwe dingen, wilde ik iets maken met een ingrediënt waarmee ik nog nooit had gekookt. Nou die staan er genoeg op! Eerst wilde ik de paardenbloemensiroop maken, maar helaas waren de paardenbloemen al vervlogen. De brandnetelpesto vond ik toch een beetje gewaagd. Dus uiteindelijk is het de falafel van Borlottibonen geworden. Falafel had ik al wel eens gemaakt, maar nog nooit van deze gek gekleurde boon. Het leek me wel funky, koken met een rozig gevlekte boon.

Toen begon mijn zoektocht naar de Borlottiboon. Ik vond ‘m alleen in blik bij de biowinkel. Wel hadden ze Pintobonen die er net zo gevlekt uitzagen. Deze heb ik toen maar genomen en gelukkig bleek de Pintoboon hetzelfde te zijn als de Borlottiboon die ook wel Kievitsboon wordt genoemd. Blijkbaar ziet een kievitsei er net zo uit als een Pintoboon, dus vandaar. Lastig, drie verschillende namen voor één boon. Gelukkig was het recept niet lastig. 

Het recept treft wel wat voorbereiding: de bonen moeten een nacht weken in water en vervolgens nog een uurtje koken. Als je dit recept dus wilt maken, moet je hier van te voren wel even aan denken (toen ik enthousiast wilde beginnen aan de falafel, was ik even vergeten dat ‘ie eerst nog moest weken).


Dit heb je nodig voor ongeveer 20 balletjes home made falafel
350 gram droge Borlottibonen
1 ei
1 tl bakpoeder
2 tl gemalen komijn
1 ui
klein bosje platte peterselie
klein bosje koriander
paar takjes verse munt
1 (gedroogd) chilipepertje of chilivlokken
1 knoflookteen
zout en peper

Zo maak je de falafel van Borlottibonen
Zet de droge Borlottibonen een dag van te voren in een kom met ruim water en laat ze een nacht weken. Kook de bonen een uurtje in ruim water (het eerste kwartier vol uit, daarna lekker laten pruttelen). Laat afkoelen. Het is belangrijk dat je droge bonen gebruikt en geen bonen uit blik, want anders valt de boel uit elkaar. 

Pureer de bonen in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg een ei, het bakpoeder, de komijn en een paar blaadjes fijngesneden munt toe. Snipper de ui, hak wat platte peterselie en koriander fijn en kneus een chilipepertje in de vijzel of met de platte kant van een mes. Voeg alles toe en pers een teentje knoflook boven de bonenpuree uit. Breng op smaak met peper en zout. Laat de keukenmachine nog even draaien zodat alles goed mengt. 

Maak balletjes van de bonenpuree. Je kan de falafelballetjes frituren of bakken. Frituren is natuurlijk het lekkerst (dan worden ze lekker knapperig en zacht van binnen), maar zelf heb ik geen frituurpan. Dan kan de falafel ongeveer 40 minuten in de oven op 200 graden. Doe royaal olijfolie in een ovenschaal en hussel de balletjes hierdoor heen. Zet ze in de oven en keer ze na 20 minuten voorzichtig om.

Ik at ze met plat brood en zelfgemaakte knoflooksaus. Knoflooksaus kun je snel in elkaar flansen van wat nog in de koelkast staat. Ik maakte ‘m van twee lepels Griekse yoghurt, een lepel ricotta en wat roeryoghurt met een teentje knoflook en gehakte peterselie. 

Heel lekker! Nu wil ik ook een volkstuin.