Lemon meringue pie / Citroen meringue taart

Citroen meringue taart

Ooooh hier dan eindelijk het recept voor lemon meringue pie, oftwel citroen meringue taart! Deze taart wil je echt maken. Sneak peeks en previews zorgden al voor heel wat receptaanvragen, maar ik moest even wachten tot de foodblogswap. Deze maand kleurde mijn keuken namelijk rood, want voor de foodblogswap kookte ik uit Ellens red kitchen. Ellen woont in LA – jaloers – en kookt op twee verschillende blogs voor zowel Amerika als Nederland. Deze keer was het dus echt lastig. Ik kan al moeilijk kiezen, laat staan uit twee keukens.

Eigenlijk was mijn plan om iets typisch “LA’s” te koken, maar toen ik tussen de recepten deze lemon meringue pie tegenkwam, bezweek ik. In Parijs had ik deze welbekende tarte au citron wel eens in de etalages zien pronken, maar ik had ‘m nog nooit gegeten laat staan zelfgemaakt. Citroen meringue taart is dus typisch Frans, maar op z’n Engels klinkt het ook leuk.Lemon curd en meringue had ik nooit eerder gemaakt, maar het is echt leuk om te doen. Ik moet zeggen dat ik het originele recept uit luiheid wel wat heb aangepast en versimpeld (een aantal ingrediënten bleek ik toch niet in huis te hebben en ik had geen zin om nog een keer naar de winkel te gaan).

Het recept voor deze citroen meringue taart is echt makkelijk (ook al klinkt het niet zo). Lemon curd zelf maken is heel leuk om te doen en ook een meringue zelf maken, daar word je blij van.
Lemon meringue pie / Citroen meringue taart 
voor 8 personenDe bodem
150 gram bloem
75 gram koude roomboter in blokjes
50 gram bruine of witte basterdsuiker
snuf zout
1/2 ei
vorm 24 cm

Lemon curd (ik houd van zuur, als je van zoet houdt kun je een citroen minder nemen en/of wat extra suiker toevoegen)
rasp van 3 citroenen
sap van 3 citroenen
3 eidooiers
50 gram gezeefd maïzena
120 gram suiker
50 gram koude roomboter
225 ml water
merg van 1 vanillestokje

Meringue schuim
schone kom
3 eiwitten
100 gram suiker

Citroen meringue taart

Citroen meringue taart maken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak eerst de bodem. Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar in de keukenmachine of met de hand. Voeg als het deeg wat droog is nog wat extra ei toe. Bestrooi een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot het in de vorm past. Leg het deeg in de ingevette bakvorm. Snijd de loshangende randjes weg en verdeel dit nog over de bodem (of eet het op net als vroeger, want het smaakt naar koekjesdeeg). Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.

Splits de eieren. Je hebt dus 3 eidooiers en 3 eiwitten nodig. Ik gebruik hiervoor altijd drie roestvrijstalen kommen. Boven de eerste breek je het ei voorzichtig. Vervolgens doe ik het eiwit over in de tweede kom en in de derde kom het eigeel. Boven het eerste kommetje breek ik nu weer een nieuw ei. Mocht je een beetje eigeel knoeien boven de eerste kom, dan hoef je niet gelijk alles weg te gooien.

Maak nu de lemon curd. Ik was echt verbaasd over hoe makkelijk en leuk dit is om te maken. Doe de gezeefde maizena samen met het citroensap, de citroenrasp, suiker, het vanillemerg en het water in een pannetje. Verwarm op laag vuur en blijf continue roeren. Op een gegeven moment begint het wat te klonten, blijf nu stevig doorroeren. Blijf roeren tot alle klontjes weg zijn en je een mooi behangerslijm-achtig mengsel overhoudt. Roer nu de koude boter erdoor. Voeg vervolgens het eigeel toe terwijl je blijft roeren, anders kan het eigeel stollen. Voilà! Nu heb je mooie lemon curd.

Zelf meringue maken en zelf lemon curd maken

Haal de bodem uit de koelkast. Giet de lemon curd over de bodem en bak in ongeveer 25-30 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen.

Maak ondertussen de meringue. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Voeg als de eiwitten stevig zijn (je zou de kom op z’n kop moeten kunnen houden) de suiker beetje bij beetje toe. Klop tot je mooie glanzende pieken hebt. Verdeel het eiwit met een spatel over de afgekoelde taart. Maak er leuke pieken in.

Zet de taart nu nog ongeveer 5 minuten in de oven tot de meringue lichtbruin kleurt. Houd de taart goed in de gaten, want dit kan opeens heel hard gaan.

De taart is echt heerlijk! Iedereen wilde een tweede stukje, maar toen was ‘ie al gauw op.

Citroen meringue taart