Lemon meringue pie / Citroen meringue taart

Citroen meringue taart

Ooooh hier dan eindelijk het recept voor lemon meringue pie, oftwel citroen meringue taart! Deze taart wil je echt maken. Sneak peeks en previews zorgden al voor heel wat receptaanvragen, maar ik moest even wachten tot de foodblogswap. Deze maand kleurde mijn keuken namelijk rood, want voor de foodblogswap kookte ik uit Ellens red kitchen. Ellen woont in LA – jaloers – en kookt op twee verschillende blogs voor zowel Amerika als Nederland. Deze keer was het dus echt lastig. Ik kan al moeilijk kiezen, laat staan uit twee keukens.

Eigenlijk was mijn plan om iets typisch “LA’s” te koken, maar toen ik tussen de recepten deze lemon meringue pie tegenkwam, bezweek ik. In Parijs had ik deze welbekende tarte au citron wel eens in de etalages zien pronken, maar ik had ‘m nog nooit gegeten laat staan zelfgemaakt. Citroen meringue taart is dus typisch Frans, maar op z’n Engels klinkt het ook leuk.Lemon curd en meringue had ik nooit eerder gemaakt, maar het is echt leuk om te doen. Ik moet zeggen dat ik het originele recept uit luiheid wel wat heb aangepast en versimpeld (een aantal ingrediënten bleek ik toch niet in huis te hebben en ik had geen zin om nog een keer naar de winkel te gaan).

Het recept voor deze citroen meringue taart is echt makkelijk (ook al klinkt het niet zo). Lemon curd zelf maken is heel leuk om te doen en ook een meringue zelf maken, daar word je blij van.
Lemon meringue pie / Citroen meringue taart 
voor 8 personenDe bodem
150 gram bloem
75 gram koude roomboter in blokjes
50 gram bruine of witte basterdsuiker
snuf zout
1/2 ei
vorm 24 cm

Lemon curd (ik houd van zuur, als je van zoet houdt kun je een citroen minder nemen en/of wat extra suiker toevoegen)
rasp van 3 citroenen
sap van 3 citroenen
3 eidooiers
50 gram gezeefd maïzena
120 gram suiker
50 gram koude roomboter
225 ml water
merg van 1 vanillestokje

Meringue schuim
schone kom
3 eiwitten
100 gram suiker

Citroen meringue taart

Citroen meringue taart maken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak eerst de bodem. Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar in de keukenmachine of met de hand. Voeg als het deeg wat droog is nog wat extra ei toe. Bestrooi een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot het in de vorm past. Leg het deeg in de ingevette bakvorm. Snijd de loshangende randjes weg en verdeel dit nog over de bodem (of eet het op net als vroeger, want het smaakt naar koekjesdeeg). Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.

Splits de eieren. Je hebt dus 3 eidooiers en 3 eiwitten nodig. Ik gebruik hiervoor altijd drie roestvrijstalen kommen. Boven de eerste breek je het ei voorzichtig. Vervolgens doe ik het eiwit over in de tweede kom en in de derde kom het eigeel. Boven het eerste kommetje breek ik nu weer een nieuw ei. Mocht je een beetje eigeel knoeien boven de eerste kom, dan hoef je niet gelijk alles weg te gooien.

Maak nu de lemon curd. Ik was echt verbaasd over hoe makkelijk en leuk dit is om te maken. Doe de gezeefde maizena samen met het citroensap, de citroenrasp, suiker, het vanillemerg en het water in een pannetje. Verwarm op laag vuur en blijf continue roeren. Op een gegeven moment begint het wat te klonten, blijf nu stevig doorroeren. Blijf roeren tot alle klontjes weg zijn en je een mooi behangerslijm-achtig mengsel overhoudt. Roer nu de koude boter erdoor. Voeg vervolgens het eigeel toe terwijl je blijft roeren, anders kan het eigeel stollen. Voilà! Nu heb je mooie lemon curd.

Zelf meringue maken en zelf lemon curd maken

Haal de bodem uit de koelkast. Giet de lemon curd over de bodem en bak in ongeveer 25-30 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen.

Maak ondertussen de meringue. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Voeg als de eiwitten stevig zijn (je zou de kom op z’n kop moeten kunnen houden) de suiker beetje bij beetje toe. Klop tot je mooie glanzende pieken hebt. Verdeel het eiwit met een spatel over de afgekoelde taart. Maak er leuke pieken in.

Zet de taart nu nog ongeveer 5 minuten in de oven tot de meringue lichtbruin kleurt. Houd de taart goed in de gaten, want dit kan opeens heel hard gaan.

De taart is echt heerlijk! Iedereen wilde een tweede stukje, maar toen was ‘ie al gauw op.

Citroen meringue taart

 

41 Comments

 • Oh man oh man, deze ziet er lekker uit! Ik ben gek op lemoncurd en al helemaal op meringue. Lemon curd heb ik ook nog nooit zelf gemaakt, staat al wel een lange tijd op m’n to do lijstje. Meringues vind ik erg leuk om te maken! Deze taart nog nooit geprobeerd, maar moet ik zeker doen dus! Mooie uitwerking vd swap =)

 • Beantwoorden december 23, 2013

  cheyenne

  oeeef, dit ziet er heerlijk uit! ik heb nog nooit een merengue gemaakt, maar ik denk dat het er eens tijd voor wordt ;)
  xo, cheyenne

  • Beantwoorden december 28, 2013

   Maura - YLT

   Thanks :) ja ik had het ook nooit eerder gemaakt, maar het is heel simpel.

 • Beantwoorden december 23, 2013

  Suus

  Wauw wat heerlijk, ziet er goed uit en ik vind de blog van Ellen ook zo leuk.
  Ook goedom te weten dat ik niet de enige ben die uit pure luiheid recepten versimpeld ;)
  Pffff de supermarkt is voor mij 5 hele minuten lopen haha

  Liefs Suus

  • Beantwoorden december 28, 2013

   Maura - YLT

   Leuk ook hè Ellens blog vooral ook om een kijk te krijgen in de LA-style. Hahaha nice, voor mij 5 hele minuten fietsen, best ver dus ;)

 • Beantwoorden december 23, 2013

  Uniflame

  Toch eens mijn vriend porren om dit samen te bakken :) Lijkt me erg lekker!

 • Beantwoorden december 23, 2013

  Lin

  Wow, prachtig!

 • Beantwoorden december 23, 2013

  Paps Ruud

  Lieve Maura,

  Hmmm, heeeeeeeeeeeeeeeerlijk! Ga je dat met Kerst voor ons maken???? XXX

 • Beantwoorden december 23, 2013

  Ellen

  Wat is ‘ie mooi geworden Maura!

  Zo zo lekker ook, ik denk dat ik ‘m voor mijn verjaardag maar weer ga maken. Maar dan jouw snellere versie ;-)

  • Beantwoorden december 28, 2013

   Maura - YLT

   Thanks Ellen! Vond het zo leuk dat ik van jouw blog mocht koken. Oeh leuk als je deze versie dan maakt, kun je ze mooi vergelijken :)

 • Hij ziet er heerlijk en ook nog eens prachtig uit! Ik heb ook nog nooit lemon curd of merengue gemaakt dus dat is een leuk experiment. :D

 • Beantwoorden december 24, 2013

  Makeable

  Ik houd van lemon meringue pies!
  Ooit heb ik het recept van Sorted Food geprobeerd.. ik moet het snel weer doen haha

  • Beantwoorden december 28, 2013

   Maura - YLT

   Oeh dat recept klinkt ook goed, vooral met die koekbodem. Lijkt me ook erg lekker.

 • Beantwoorden december 27, 2013

  Ina van Leeuwen

  Hij smaakt nog lekkerder dan hij eruit ziet, ik was een van de boffers die mocht proeven, verrukkelijk, hemels, heerlijk! Een aanrader!

 • Ik hou heeeeel veel van LMP! Nog nooit zelf gemaakt, en aangezien ik vakantie heb, kan het zomaar zijn dat ik ‘m van je ga namaken!

  • Beantwoorden december 28, 2013

   Maura - YLT

   Haha moest even nadenken over de afkorting. Leuk als je ‘m gaat maken! Ik zeg DOEN.

 • Beantwoorden december 28, 2013

  Anonymous

  Oooooh….wat ziet dat er lekker uit. Mijn dochter van bijna 10 (ze heet Maura!!!!) en ik gaan ‘m voor haar verjaardag volgende week maken

  • Beantwoorden december 30, 2013

   Maura - YLT

   Wat leuk zeg! Ik hoor bijna nooit dat iemand ook Maura heet, wat grappig. Hopelijk vindt Maura ‘m net zo lekker als ik ;)

 • Beantwoorden december 29, 2013

  liefsannebelle

  Deze ga ik zeker weten eens maken!!

 • Beantwoorden december 29, 2013

  Rosie

  Deze klinkt zo goed en zo ‘maakbaar’! Ik ga deze zeker uitproberen, LEUK! Ik heb ‘m vandaag benoemd in mijn linkparty bij de favorieten :)

  Liefs Rosie

 • Beantwoorden januari 8, 2014

  Hanneke

  Maura’s komen inderdaad niet zo erg veel voor.
  We hebben afgelopen zondag gesmuld van de taart. “Onze Maura” vond het ook erg lekker. Ze vind het heel leuk dat ik jouw blog volg en herkende zichzelf een beetje in jou. “Heee, ze houdt ook van koken en lezen. En ze maakt verre reizen. En ze heeft lang blond haar”. Ha ha…
  In ieder geval blijven we je volgen en je heerlijke recepten maken. En we kijken uit naar je kookboek dat je ooit nog eens wilt gaan schrijven.

 • Beantwoorden januari 8, 2014

  Maura - YLT

  Jeeej, ik ben heel blij dat de taart gesmaakt heeft. Wat grappig ook dat we een beetje op elkaar lijken haha. Leuk om te horen allemaal. Als het kookboek er ooit van komt dan zal ik een gerecenseerd exemplaar naar Maura opsturen haha ;)

 • […] Maura’s blog Yellow Lemon Tree maar wist je dat Maura voor een eerdere Foodblogswap al deze Lemon Meringue Pie van mijn blog maakte? Marleen van Eten uit de volkstuin mocht deze maand iets koken van mijn blog. […]

 • Beantwoorden mei 4, 2014

  Gitta

  Leuk zo’n foodblog swap, heb ik nog maar net deze leuke site ondekt via Simones Kitchen…Nu weer Ellens Red Kitchen via de Yellow Lemon Tree :-D Het werkt dus zo’n foodblog swap en deze taart ga ik zeker eens proberen te maken….jammie!

  • Leuk is dat hè! Zo ontdek ik zelf ook altijd weer leuke nieuwe blogs :). De taart is echt heel lekker, hopelijk vind jij dat ook :)

 • […] Lemon Meringue Pie van Yellow Lemon Tree Blog […]

 • Beantwoorden oktober 24, 2014

  Kim

  Hallo Maura,

  Ik was op zoek naar een recept voor limoen- of citroentaart en kwam op jouw site uit. Ik heb jouw recept gevolgd, maar limoenen in plaats van citroenen gebruikt. Zeker een aanrader, want de taart was super lekker! Helaas veel te snel op…
  Nu staat je “meest crunchy granola ooit” in de oven en mijn huis ruikt heerlijk!

  Dank je wel voor je inspirerende blog met al die heerlijke recepten! Ook je stijl van fotograferen vind ik prachtig! Je hebt er een volger bij!

  • Beantwoorden oktober 25, 2014

   Maura - YLT

   Hi Kim,

   Bedankt voor je reactie en leuke compliment! Leuk dat je bij mijn site uit kwam en al helemaal dat de taart zo lekker was.

   Haha dat is een goed teken ;)

   Ik hoop dat de granola ook gaat smaken (dat is dus echt mijn verslavings, ook véééls te snel op).

   Jij bedankt voor je leuke berichtje!

 • Beantwoorden april 25, 2015

  Maxime

  Ik heb de taart net gemaakt, ben super benieuwd!!!! :)

 • Beantwoorden juli 7, 2015

  alex

  een vriendin van mij, maakt de lemon curd met dikke melk hoe precies weet ik niet maar dat is zoooooooooo lekker!!!

 • Beantwoorden april 11, 2017

  Linda

  Ziet er heerlijk uit , zoals trouwens alle recepten op jouw blog. Ik kan er wel uren op zitten lezen, zalig zoveel lekkere inspiratie! Bedankt om dat met iedereen te delen.
  De lemon meringue taart staat nu op mijn programma, klein vraagje hierover , kan de taart volledig op voorhand gemaakt worden of moet die a la minute afgewerkt worden? Ik vraag mij af of het eiwitschuim na enkele uurtjes nog stevig is ?

  Lieve groeten,
  Linda

  • Beantwoorden april 26, 2017

   Maura - YLT

   Hoi Linda, volgens mij had ik je ook al via de email beantwoord. Hier ook nog even mijn reactie:

   Je kunt de taart in z’n geheel van te voren maken. De meringue is geen harde maar zachte fluffy meringue. Als je een harde wil (zo’n soort schuim meringue) moet je die los bakken en dan erop leggen, want dan moet ‘ie een lange tijd in de oven op lage temperatuur om het eiwitschuim uit te laten drogen. De meringue van het recept blijft dus fluffy.

   Was het gelukt? Liefs, Maura

Leave a Reply