Foodblogswap: super snel Iers sodabrood zonder kneden


Voor deze foodblogswap mocht ik iets proeven van de smaak van Cecile. Op haar blog deelt zij haar culinaire inspiratie en zo ook Iers sodabrood. Dit recept moest ik wel maken. Ik heb me namelijk al een hele poos voorgenomen om zelf brood te bakken. Normaal vind ik brood bakken altijd een behoorlijke opgave, maar dit brood is in een uurtje klaar. Het heet sodabrood omdat er geen gist aan wordt toegevoegd maar baking soda. Het brood hoeft daarom niet te rijzen. De karnemelk doet net dat beetje extra. Voor wat extra bite heb ik het brood royaal bestrooid met sesamzaad, lijnzaad, hennepzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten. 

Met dit recept heb je in een uurtje warm vers brood op tafel!

Dit heb je nodig voor één brood
250 gram volkorenmeel (je kunt ook de helft vervangen voor tarwebloem of een ander soort bloem, dan wordt het wat lichter)
125 gram volkoren speltmeel
125 gram havermout (als je havervlokken hebt, maal ze dan eerst even met de keukenmachine)
1 tl baking soda (zuiveringszout, dat haal je bij de toko of apotheek)
1 tl zout
350 ml karnemelk
zaden en pitten naar smaak: sesamzaad, maanzaad, lijnzaad, hennepzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten (van alles 1 theelepel)In minder dan één uur warm brood op tafel
Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Doe het volkorenmeel, het speltmeel en de havermout samen met het zout en de baking soda in een kom. Meng door elkaar met een houten lepel. Voeg nu beetje bij beetje de karnemelk toe. Blijf mengen tot het deeg net samenhangt. Als het niet kleverig genoeg is, voeg dan nog een scheutje karnemelk toe. 

Vorm er met je handen een bal van. Nog even voor de zekerheid: het deeg hoeft niet te rijzen, dus kneed het niet te lang, dan wordt het taai. Het moet een vrij zacht en kleverig deeg worden. 

Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met een mix van zaden en pitten die je lekker vindt. Ik nam sesamzaadjes, lijnzaad, hennepzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten. Van alles 1 theelepel. Maak met een mes een kruis in het brood. 

Leg op bakpapier en zet in het midden van de oven. Bak het sodabrood in ongeveer 40 minuten mooi gaar en bruin. 

Dit recept voor brood is super simpel, snel klaar en het belangrijkste: heel lekker. Het is een vrij stug brood en het blijft niet lang vers, dus eet gelijk op als het nog een beetje warm is. Met roomboter bij soep of dip het in olijfolie met zout. Toch nog wat over de volgende dag? Rooster het brood en besmeer met een dikke laag roomboter en oude kaas of jam en drink er een beker karnemelk bij.