Foodblogswap: zelfgebakken naanbrood met curry

Afgelopen twee weken waren niet mijn beste kookweken. Volgeplande dagen, laat thuis zijn, geen zin om uitgebreid te doen maar zin om de hele dag in je pyjama New Girl te kijken, deadlines en dan ook nog die ijzige, koude wind. Ken je dat gevoel? Allemaal niet echt bevorderend voor mijn kookinspiratie. Aangezien het alweer de laatste maandag van de maand is – en dus tijd voor de foodblogswap – stapte ik van de week toch maar op de fiets richting mijn favoriete Turkse groentewinkeltje. Dit is sinds ik verhuisd ben wel even fietsen, maar telkens als ik mijn mand vol heb geladen met verse groenten, fruit en kruiden, bedenk ik weer dat het de fietstocht waard is.

Deze keer kookte ik iets van Jude’s dinner. Judith haar blog is gericht op voedingsintoleranties. Zo vind je er recepten die glutenvrij, lactosevrij, tarwevrij en koemelkvrij zijn. Zelf moet ik er niet aan denken om een voedingsintolerantie te hebben – zeker zuivel en tarwe zou ik enorm missen – maar met haar blog laat Judith zien dat je ondanks een voedingsintolerantie toch lekker kunt eten. Zo vond ik dit recept voor zelfgebakken naanbrood. Gelijk kreeg ik zin in curry en mangochutney en mangoshakes, zoals ik die van de zomer elke ochtend in Thailand dronk. Toen kreeg ik zin in de zomer, maar die lijkt momenteel nog ver weg. Dus toen fietste ik richting de Turk, kocht ik een paar grote mango’s, maanzaad en sesamzaad, koriander, peterselie, kokosmelk en chilipepers en maakte ik naanbrood met curry.

Eenmaal thuis, verkleumd en verregend, begon ik aan het deeg. Zelf brood bakken vergt wat geduld, maar wat voelt nou beter dan brood kneden? Het heeft iets ontstressend. In minutenlang brood kneden kun je de dagelijkse frustraties kwijt, want het is best een karwei om het deeg mooi soepel te krijgen. Nu met mijn afstuderen in aantocht kan ik dat wel gebruiken. Ook de geur van versgebakken brood heeft iets rustgevends. Het huis begint warm te ruiken en nog meer als thuis te voelen. De geur van vers brood maakt alles goed. Het werd dus een middag brood bakken.

Hier mijn geheel aangepaste versie van naanbrood met curry. Voordat ik in Thailand was geweest poste ik dit recept voor de lekkerste Thaise curry in 10 minuten. Sinds de kookcursus in Thailand eet ik mijn curry anders, met meer pepers en met volle kokosmelk zodat het wat meer soepachtig wordt. Onderaan vind je een nieuw recept voor romige gele curry met kip. Naanbrood is dan wel niet Thais, maar het smaakte heerlijk bij de curry.

Ik moet bekennen dat ik er niet in geslaagd ben om een gluten- en lactosevrij naanbrood te bakken zoals in het originele recept. In plaats van glutenvrijmeel gebruikte ik gewoon tarwebloem. In het originele recept wordt Xanthaangom gebruikt (eerlijk gezegd vond ik dit ook nogal spannend klinken en eigenlijk heb ik ook geen idee wat het is). Uiteindelijk heb ik er ook nog melk en yoghurt door gedaan, dus het resultaat is niet echt voor de intolerante mens.

Naanbrood met sesamzaad, maanzaad en knoflook 
voor 8 naanbroden
500 gram tarwebloem
2 tl zout
1 zakje gist
1 tl bakpoeder
50 ml warm water
1 tl suiker
50 ml melk
150 ml volle yoghurt
50 gram gesmolten boter + wat extra om de broden mee in te smeren

om de broden mee te bestrooien (kies zelf wat je het lekkerst vindt):
verse koriander, knoflook, rozemarijn of peterselie
sesamzaad, maanzaad, zwarte komijn
zeezout
citroenschil
gedroogde chilipepers

Doe de bloem samen met het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom. Voeg de droge gist toe.

Voeg de yoghurt, de melk en de gesmolten boter toe. Doe dan geleidelijk het warme water erbij en kneed tot het een zacht deeg wordt. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het ongeveer 10 minuten met de hand. Of meng het deeg een paar minuten in de keukenmachine met deeghaken.

Doe het deeg in een kom, dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek minimaal 2 uur rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume. Kneed het gerezen deeg nog even goed door en verdeel in acht gelijke stukken. Rol deze stukken uit tot dunne ovale broden.

Verhit een droge koekenpan en verwarm de oven op de warmste stand. Doe het deeg in de koekenpan en bak per kant ongeveer 1-2 minuten tot de onderkant bruin kleurt en er lucht tussen komt. Draai het deeg dan om. Bak beide kanten. Smeer als je alle broden gebakken hebt de bovenkant van de broden in met de rest van de gesmolten boter en bestrooi met sesamzaad, maanzaad, fijngehakte knoflook en verse kruiden.

Leg het brood daarna nog ongeveer 5 minuten in de oven tot het brood gaar is en bruin begint te kleuren. Eet de naanbroden met curry (zie recept onderaan) en mangochutney of lekker bij soep.

De naanbroden zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen. Ik heb de broden die ik over had twee dagen goed afgesloten bewaard en toen nog even “opgepiept” in de broodrooster. Dan smaken ze nog lekker.

Toen ik net terug was uit Thailand maakte ik elke week curry (daar aten we het iedere dag). Ik was bijna vergeten hoe lekker en pittig de Thaise curry’s ook alweer waren. De hoogste tijd dus om weer eens een curry te maken en dit naanbrood was een goede gelegenheid.

Snelle gele curry met kip
voor 4 personen
4 kipfilets
1 aubergine
200 ml kokosroom
400 ml kokosmelk
1 el kurkuma
2 el gele currypasta
1 ui
2 knoflooktenen
1 rode peper
3 cm gemberwortel
2 el bruine suiker
rasp van 1 limoen
sap van 1 limoen
olie
1 el oestersaus
1 el Thai chili pasta (ik heb nog een potje uit Thailand, maar volgens mij is het ook bij de Toko te koop)
handje verse basilicum
versgemalen peper & zout

Snijd de kip in kleine stukjes en bestrooi royaal met peper en zout.

Meng de fijngehakte knoflook, fijngehakte rode peper, fijngehakte gember, het sap en de schil van een limoen, één lepel bruine suiker en een scheut olijfolie in een kom. Schep de kip door het mengsel en laat 30 minuten marineren.

Verwarm olie in een koekenpan. Snipper de ui en bak op laag vuur. Voeg de gemarineerde kip en de rest van de marinade toe en bak de kip goudbruin.

Zet het vuur laag en voeg de currypasta en kurkuma toe. Bak even kort mee terwijl je roert. Snijd ondertussen de aubergine in kleine blokjes.

Voeg de kokosroom, kokosmelk, één lepel bruine suiker, de basilicum en aubergine toe en laat 5 minuten op laag vuur sudderen terwijl je regelmatig roert. Breng op smaak met peper en zout.

Doop het naanbrood in de curry en eet met mangochutney. Maak er eventueel nog wat rijst bij.