Foodblogswap: zelfgebakken naanbrood met curry

Afgelopen twee weken waren niet mijn beste kookweken. Volgeplande dagen, laat thuis zijn, geen zin om uitgebreid te doen maar zin om de hele dag in je pyjama New Girl te kijken, deadlines en dan ook nog die ijzige, koude wind. Ken je dat gevoel? Allemaal niet echt bevorderend voor mijn kookinspiratie. Aangezien het alweer de laatste maandag van de maand is – en dus tijd voor de foodblogswap – stapte ik van de week toch maar op de fiets richting mijn favoriete Turkse groentewinkeltje. Dit is sinds ik verhuisd ben wel even fietsen, maar telkens als ik mijn mand vol heb geladen met verse groenten, fruit en kruiden, bedenk ik weer dat het de fietstocht waard is.

Deze keer kookte ik iets van Jude’s dinner. Judith haar blog is gericht op voedingsintoleranties. Zo vind je er recepten die glutenvrij, lactosevrij, tarwevrij en koemelkvrij zijn. Zelf moet ik er niet aan denken om een voedingsintolerantie te hebben – zeker zuivel en tarwe zou ik enorm missen – maar met haar blog laat Judith zien dat je ondanks een voedingsintolerantie toch lekker kunt eten. Zo vond ik dit recept voor zelfgebakken naanbrood. Gelijk kreeg ik zin in curry en mangochutney en mangoshakes, zoals ik die van de zomer elke ochtend in Thailand dronk. Toen kreeg ik zin in de zomer, maar die lijkt momenteel nog ver weg. Dus toen fietste ik richting de Turk, kocht ik een paar grote mango’s, maanzaad en sesamzaad, koriander, peterselie, kokosmelk en chilipepers en maakte ik naanbrood met curry.

Eenmaal thuis, verkleumd en verregend, begon ik aan het deeg. Zelf brood bakken vergt wat geduld, maar wat voelt nou beter dan brood kneden? Het heeft iets ontstressend. In minutenlang brood kneden kun je de dagelijkse frustraties kwijt, want het is best een karwei om het deeg mooi soepel te krijgen. Nu met mijn afstuderen in aantocht kan ik dat wel gebruiken. Ook de geur van versgebakken brood heeft iets rustgevends. Het huis begint warm te ruiken en nog meer als thuis te voelen. De geur van vers brood maakt alles goed. Het werd dus een middag brood bakken.

Hier mijn geheel aangepaste versie van naanbrood met curry. Voordat ik in Thailand was geweest poste ik dit recept voor de lekkerste Thaise curry in 10 minuten. Sinds de kookcursus in Thailand eet ik mijn curry anders, met meer pepers en met volle kokosmelk zodat het wat meer soepachtig wordt. Onderaan vind je een nieuw recept voor romige gele curry met kip. Naanbrood is dan wel niet Thais, maar het smaakte heerlijk bij de curry.

Ik moet bekennen dat ik er niet in geslaagd ben om een gluten- en lactosevrij naanbrood te bakken zoals in het originele recept. In plaats van glutenvrijmeel gebruikte ik gewoon tarwebloem. In het originele recept wordt Xanthaangom gebruikt (eerlijk gezegd vond ik dit ook nogal spannend klinken en eigenlijk heb ik ook geen idee wat het is). Uiteindelijk heb ik er ook nog melk en yoghurt door gedaan, dus het resultaat is niet echt voor de intolerante mens.

Naanbrood met sesamzaad, maanzaad en knoflook 
voor 8 naanbroden
500 gram tarwebloem
2 tl zout
1 zakje gist
1 tl bakpoeder
50 ml warm water
1 tl suiker
50 ml melk
150 ml volle yoghurt
50 gram gesmolten boter + wat extra om de broden mee in te smeren

om de broden mee te bestrooien (kies zelf wat je het lekkerst vindt):
verse koriander, knoflook, rozemarijn of peterselie
sesamzaad, maanzaad, zwarte komijn
zeezout
citroenschil
gedroogde chilipepers

Doe de bloem samen met het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom. Voeg de droge gist toe.

Voeg de yoghurt, de melk en de gesmolten boter toe. Doe dan geleidelijk het warme water erbij en kneed tot het een zacht deeg wordt. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het ongeveer 10 minuten met de hand. Of meng het deeg een paar minuten in de keukenmachine met deeghaken.

Doe het deeg in een kom, dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek minimaal 2 uur rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume. Kneed het gerezen deeg nog even goed door en verdeel in acht gelijke stukken. Rol deze stukken uit tot dunne ovale broden.

Verhit een droge koekenpan en verwarm de oven op de warmste stand. Doe het deeg in de koekenpan en bak per kant ongeveer 1-2 minuten tot de onderkant bruin kleurt en er lucht tussen komt. Draai het deeg dan om. Bak beide kanten. Smeer als je alle broden gebakken hebt de bovenkant van de broden in met de rest van de gesmolten boter en bestrooi met sesamzaad, maanzaad, fijngehakte knoflook en verse kruiden.

Leg het brood daarna nog ongeveer 5 minuten in de oven tot het brood gaar is en bruin begint te kleuren. Eet de naanbroden met curry (zie recept onderaan) en mangochutney of lekker bij soep.

De naanbroden zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen. Ik heb de broden die ik over had twee dagen goed afgesloten bewaard en toen nog even “opgepiept” in de broodrooster. Dan smaken ze nog lekker.

Toen ik net terug was uit Thailand maakte ik elke week curry (daar aten we het iedere dag). Ik was bijna vergeten hoe lekker en pittig de Thaise curry’s ook alweer waren. De hoogste tijd dus om weer eens een curry te maken en dit naanbrood was een goede gelegenheid.

Snelle gele curry met kip
voor 4 personen
4 kipfilets
1 aubergine
200 ml kokosroom
400 ml kokosmelk
1 el kurkuma
2 el gele currypasta
1 ui
2 knoflooktenen
1 rode peper
3 cm gemberwortel
2 el bruine suiker
rasp van 1 limoen
sap van 1 limoen
olie
1 el oestersaus
1 el Thai chili pasta (ik heb nog een potje uit Thailand, maar volgens mij is het ook bij de Toko te koop)
handje verse basilicum
versgemalen peper & zout

Snijd de kip in kleine stukjes en bestrooi royaal met peper en zout.

Meng de fijngehakte knoflook, fijngehakte rode peper, fijngehakte gember, het sap en de schil van een limoen, één lepel bruine suiker en een scheut olijfolie in een kom. Schep de kip door het mengsel en laat 30 minuten marineren.

Verwarm olie in een koekenpan. Snipper de ui en bak op laag vuur. Voeg de gemarineerde kip en de rest van de marinade toe en bak de kip goudbruin.

Zet het vuur laag en voeg de currypasta en kurkuma toe. Bak even kort mee terwijl je roert. Snijd ondertussen de aubergine in kleine blokjes.

Voeg de kokosroom, kokosmelk, één lepel bruine suiker, de basilicum en aubergine toe en laat 5 minuten op laag vuur sudderen terwijl je regelmatig roert. Breng op smaak met peper en zout.

Doop het naanbrood in de curry en eet met mangochutney. Maak er eventueel nog wat rijst bij.

30 Comments

 • Beantwoorden januari 27, 2014

  ohsofearless

  Ziet er heerlijk uit! En wat een mooie foto’s!

 • Beantwoorden januari 27, 2014

  Mariska

  Wow, wat zien die broden er heerlijk uit! En thanks voor het recept van de curry, vind dat altijd leuk om te maken!

 • Beantwoorden januari 27, 2014

  Anne-Ruth Dekker

  Waaauw mooie foto’s! Ik ben helemaal geen fan van curry, maar het naanbrood en de chutney lijken me heerlijk.

  • Beantwoorden januari 29, 2014

   Maura - YLT

   Haha ah ik was vroeger ook geen curryfan, maar in Thailand helemaal verslaafd geraakt. Maar het naanbrood met alleen chutney is ook al heerlijk.

 • Beantwoorden januari 27, 2014

  cheyenne

  dat ziet er allemaal weer heerlijk uit! en de geur van versgebakken brood is misschien wel de beste ooit :)))
  xo, cheyenne

 • Beantwoorden januari 27, 2014

  Marlous H

  Wat beschrijf jij je recepten toch altijd mooi!

  Voor de rest die mijn comment leest: ik heb mogen proeven en het was heeeerlijk!

 • Beantwoorden januari 27, 2014

  Con leche

  Wat klinkt dit weer heerlijk. Vrijdag maakte ik jouw melanzane alla parmigiana en die was ook weer uitstekend!

  • Beantwoorden januari 29, 2014

   Maura - YLT

   Heel leuk altijd weer om te horen dankjewel :) en die melanzane is goed he ;)

 • Beantwoorden januari 27, 2014

  Spring to Fall

  Toevallig wilde ik morgen weer eens curry gaan maken ^^ Deze lijkt me heel lekker, ik ben benieuwd! Het naan recept lijkt erg op hoe ik het vorige keer maakte – ik heb er toen verse koriander, knoflook, en gemalen komijnzaad in gedaan, en er komijnzaadjes overheen gestrooid.

  • Beantwoorden januari 29, 2014

   Maura - YLT

   Toevallig haha ;)! Leuk, met koriander ga ik de volgende keer doen. Komijnzaad lijkt me ook lekker. Goed idee om het al door het deeg te doen en dan zaadjes erover heen. Ben echt dol op komijn.

 • Ok, niet voor de intolerante mens, maar oh my wat ziet het er heerlijk uit! Dus de rest van ons mag er gelukkig wel van genieten=) Kan ik dit ook bestellen voor m’n lunch voor morgen? Doe me ff een prive-berichtje dan mail ik je m’n kantooradres;) hahaha. Lekker zeg!

  • Beantwoorden januari 29, 2014

   Maura - YLT

   Haha precies! En het recept is wel aanpasbaar. Hahaha aaah, ik had het je graag als lunch gebracht. Volgende keer? Hopelijk heb je alsnog een lekkere lunch gehad.

  • ass. wr. wbkpd Yth bapak/ibu yg berwenangkena wifi di denggung sekarang2 ini tdk aktif, apa gunanya ada tulisan kawasan wifi semisal tdk dapat online di tempat tersebut. terima kasih.wass. wr 0  0

 • Beantwoorden januari 28, 2014

  PSbyDila.com

  Ik wil al heel lang een keer naanbrood maken, maar het komt er telkens niet van.. Die van jou zien er heerlijk uit!

 • Mmm ziet er goed uit!

 • Beantwoorden januari 29, 2014

  Joyce

  Hmm dit ziet er heerlijk uit!

 • Beantwoorden januari 29, 2014

  Lemonstale

  Yummie naanbrood! Staat al heel lang op mijn te-maken-lijstje… Je smakelijke foto’s zijn een goede stimulans om het nu ook maar eens echt te gaan doen ^_^ Bedankt voor het recept…

  • Beantwoorden januari 29, 2014

   Maura - YLT

   Ah leuk! Ik had ze ook lang op mijn lijst staan en het is echt de moeite waard ;) (en zoveel werk is het niet)

 • Beantwoorden februari 27, 2014

  Emmi

  Oh I love naan bread and kulcha filled with vegetables, but have always been wondering if the end result would be as nice made with a normal oven as the one baked with tandoor…I guess I’ll just have to try! :)

  • Beantwoorden februari 27, 2014

   Maura - YLT

   naan bread is amazing, especially filled. These ones become not very loose, so these are hard to fill… I think it’s due to the oven, with a tandoor oven the breads become more fluffy. Maybe if you make the breads tinner and bake them in a hot pan a couple of minutes? I’m gonna try it too :) hope it works out for you.

 • Beantwoorden mei 31, 2014

  Sanne

  Wat een mooi recept (en alle andere op de website.. heb je vandaag ontdekt en ben al helemaal fan en geinspireerd..)

  Zou ik het brood ook dieetproof kunnen maken met halfvolle yoghurt en zonder boter? Of is de boter niet weg te denken?

  • Beantwoorden juni 1, 2014

   Maura - YLT

   Ah wat een leuk compliment, dankjewel! Yeeeey haha.

   Toevallig ga ik over een week met een detox starten en dan ook alles een stuk gezonder. Je kan zeker halfvolle yoghurt nemen of magere kwark. Ik wissel dat vaak ook. Boter weglaten wordt lastig want het is wel belangrijk voor het deeg. Of wil je het dan vervangen door plantaardige olie of kokosolie? Dat zou je wel kunnen proberen. Ik ben benieuwd wat je ervan gaat maken en of het lukt! Nou bak ze.

   • Beantwoorden juni 4, 2014

    Sanne

    Ze zijn ontzettend goed gelukt! Ik heb magere yoghurt gebruikt en ipv boter heb ik kokosolie gebruikt. Het deeg rook al zo ontzettend lekker hierdoor, dat ik dat al bijna zo wilde opeten..

    Ontzettend bedankt! Voor herhaling vatbaar!

    • Beantwoorden juni 4, 2014

     Maura - YLT

     Ahh, echt! Heerlijk hè zelf deeg maken. Op jouw manier wordt het ook een stuk gezonder. Zijn ze al allemaal op? En wat heb je erbij gegeten?

     Nou leuk dat ze zo lekker waren.

     • Beantwoorden juni 4, 2014

      Sanne

      Ze zijn allemaal op! Gisteravond heb ik ze bij een stoofpotje gegeten en vanmiddag heeft mijn vriend ze meegenomen als lunch met hummus! Echt heerlijk. Voor herhaling vatbaar, ben wel een beetje klaar met droog brood van de supermarkt wat ik met tegenzin eet! Dit is lekkerder, leuker en geeft een veel beter gevoel :)

      • Beantwoorden juni 4, 2014

       Maura - YLT

       Hah lekker! Goed idee met hummus. Ja ik maak ook steeds vaker zelf brood, zo veel lekkerder. Het is wel wat minder lang houdbaar, maar geroosterd lok lekker. En inderdaad veel beter zonder allemaal gekke toevoegingen. Komende maand ga ik aan de detox en mag dan helemaal geen E-nummers meer dus dat wordt alles zelf maken :)

Leave a Reply