Foodblogswap: Zoervleisj met friet en appelmoes

Deze maand kookte ik voor de foodblogswap iets van Neptunes Kitchen, de blog van Jolanda. Dat Jolanda in Limburg woont, maakte mij heel blij, want Limburgs betekent lekker bourgondisch eten. Mijn roots liggen ook ergens in Limburg. Dit was dus mijn roeping: eindelijk eens traditioneel zoervleisj met frit, oftewel zuurvlees met friet, maken. Immers, van wie kun je nou beter het recept voor zuurvlees leren dan van een Limburgse?

Zuurvlees lijkt op stoofvlees maar dan gezoet. Zelf maak ik vaak stoofvlees met donker bier, maar in dit recept gaat geen alcohol. Toen ik zag dat er 300 ml azijn in gaat, moest ik wel even slikken. Wordt dat dan niet enorm zuur? Nou nee, dat valt reuze mee. De azijn maakt het vlees juist super mals en de appelstroop en peperkoek zijn mooie zoetige tegenhangers.

Als je het echt goed wilt doen, marineer je het vlees 24 uur van te voren. Ik was dit natuurlijk vergeten en ook op de dag zelf had ik er niet op tijd aan gedacht, dus ik heb het uiteindelijk een half uurtje laten marineren. Het vlees was echt heerlijk, laat staan als je het een nacht laat intrekken. Ik ga het zeker nog eens maken en dan wel met een nacht in de marinade.

Zo maak je een flinke pan zoervleisj
600 gram rundersukadelappen (officieel maak je het van poulet, ook wel soepvlees, van paard of rund, maar ik nam sukadelappen)
300 ml witte wijnazijn
300 ml water
2 grote rode uien in halve ringen
2 flinke el appelstroop (kan ook schenkstroop)
2 plakken ontbijtkoek
3 laurierblaadjes
5 kruidnagels
3 jeneverbessen
versgemalen peper en zout

en natuurlijk voor erbij: frieten, zelfgemaakte appelmoes en zelfgemaakte mayonaise

De echte die hards marineren het vlees 24 uur van te voren. Of zet het vlees de avond ervoor in de marinade, maar zelfs als je het marineerwerk overslaat – net zoals ik – wordt het vlees super mals. Doe de azijn samen met het water in een grote mengkom. Snijd het vlees in grove stukken en bestrooi met versgemalen peper en zout. Doe in de kom samen met de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen. Als je de tijd hebt, laat het vlees dan marineren.

Schep het vlees en de uien uit de kom. Verhit boter in een pan met dikke bodem en braad het vlees en de uien aan. Schenk daarna het vocht uit de kom in de pan. Laat een uurtje sudderen en voeg dan de stroop en de ontbijtkoek toe. Laat nu nog ongeveer 2 uurtjes sudderen. Proef of je het niet te zuur vindt, dan kun je er eventueel nog wat stroop bij doen.

Natuurlijk kun je dit alleen maar eten met friet, een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise en appelcompote. Lekker met rode kool en een biertje.

28 Comments

 • Beantwoorden oktober 28, 2013

  Nanda

  Ik hou van stoofvlees, dit lijkt me heerlijk! Prima gerecht voor als het wat kouder wordt.

 • Beantwoorden oktober 28, 2013

  Nena Verbeeck

  Het ziet er echt superlekker uit! En de frietjes zien er zelfs Belg-proof uit. Ik ben benieuwd ;-)

  • Beantwoorden oktober 28, 2013

   Maura - YLT

   Wat een leuk compliment van een Belgische haha! Ben wel benieuwd hoe jij stoofvlees maakt!?

 • Beantwoorden oktober 28, 2013

  cheyenne

  als limburger eet ik heel graag zuurvlees, maar heb het nog nooit zelf gemaakt..
  ziet er goed uit!
  xo, cheyenne

  • Beantwoorden oktober 28, 2013

   Maura - YLT

   Aah, en ook nog van een Limburgse haha :) Dan hebben je ouders vast ook een lekker recept? Het is heel makkelijk, alleen duurt het eventjes.

 • Beantwoorden oktober 28, 2013

  Anne

  Ik ken dit helemaal niet, zuurvlees. Het klinkt best interessant, dat zoete en zure gecombineerd. Ik heb het recept opgeslagen, dan kan ik t eens uitproberen. Het voelt nu een beetje alsof ik iets mis na je enthousiaste stuk + reacties ;)

  • Beantwoorden oktober 28, 2013

   Maura - YLT

   Leuk dat alles je enthousiast maakt :)! Ik hoor natuurlijk graag als je het eens gegeten hebt!

 • Beantwoorden oktober 28, 2013

  Marlous - LDOSB

  Jaaa dit is zo lekker, at ’t vaak bij m’n oma. Mooie foto’s ook!

 • Beantwoorden oktober 28, 2013

  Christel

  Lijkt me heerlijk, zeker zo in de herfst met dit stormachtige weer!

  • Beantwoorden oktober 28, 2013

   Maura - YLT

   Ja, als je drie keer van je fiets waait en ook nog verregend kun je best een frietje zuurvlees gebruiken.

 • Beantwoorden oktober 28, 2013

  Con leche

  Dit is inderdaad echt zo lekker. Mijn oma uit Maastricht maakt dit ook wel eens en dat smaakt altijd heerlijk. Ik ga dit recept snel eens proberen!

  • Beantwoorden oktober 28, 2013

   Maura - YLT

   Oeh ik wil ook wel een Oma uit Maastricht. Limburgers weten wel wat lekker eten is ;)

 • Beantwoorden oktober 28, 2013

  Written by Nick

  Ik ben gek op bourgondisch eten, ziet er goed uit!

  • Beantwoorden oktober 28, 2013

   Maura - YLT

   Ik ook! En dit is super bourgondisch. Vooral met lekker veel friet, mayo en appelmoes.

 • Beantwoorden oktober 28, 2013

  Mariska

  Ziet er goed uit, ik heb het nog nooit gehad!

 • Beantwoorden oktober 29, 2013

  Door(Eten)

  Ik ben stiekem altijd een beetje huiverig voor nederlands en bourgondisch eten, maar ik moet toegeven, dit lijkt me eigenlijk toch wel heel lekker! Toch maar eens maken ;)

  • Beantwoorden november 1, 2013

   Maura - YLT

   Haha Door, Nederlands eten ben ik ook huiverig voor (alhoewel ik stamppotten steeds beter kan hanteren, maar ik maak ze nooit zelf). Bourgondisch daarentegen houd ik enorm van. Maak het maar eens, je vindt het vast lekker ;)

 • Beantwoorden oktober 29, 2013

  PJ

  Ik kom oet Mestreech en ben dol op zoervleis, wij zeggen het zonder die j er achter :). Het recept van mijn moeder heb ik in de jaren wat aangepast en mijn favoriete extra ingrediënt is mosterd. Aan het einde een eetlepel mosterd maakt het ook wat dikker, waardoor ik het niet meer hoef te binden met evt wat maizena.

  Heerlijk!

  • Beantwoorden november 1, 2013

   Maura - YLT

   Haha Limburgs blijft leuk klinken! Als ik stoofvlees maak, doe ik inderdaad ook mosterd erbij. Meestal smeer ik de peperkoek ermee in. Ik had voor dit recept ook geen maizena nodig, het was lekker dik geprutteld.

 • Beantwoorden oktober 30, 2013

  Aline

  Ziet er goed uuuuit! De naam zuurvlees maakt me niet echt warm maar het recept daarentegen.. Complimentjes ook voor je foto’s, je hebt altijd van die prachtige sfeervolle foto’s vind ik!

  • Beantwoorden november 1, 2013

   Maura - YLT

   Thaaaanks, Aline! Haha nee de naam klinkt niet heel uitnodigend he, maar als de pan op het vuur staat en het huis begint te ruiken…

 • Beantwoorden november 1, 2013

  NeptunesKitchen

  Dat zuut der inderdaad goad oet kèndj ;) Hihi, ik ben toch even terug gegaan naar m’n eigen recept want die jeneverbessen zaten niet in mijn geheugen. Een speciale reden waarom je ze gebruikt hebt want ik gebruik ze zelf eigenlijk zelden. Enne, de j achter het Zoervleisj komt omdat ik van Zitterd ben ;)

  • Beantwoorden november 1, 2013

   Maura - YLT

   Haha, leuk dat Limburgs! Ik spreek het zelf niet, maar kan het wel verstaan omdat mijn vaderskant ook altijd Limburgs spreekt met elkaar. Jeneverbessen heb ik inderdaad zelf toegevoegd. Niet met een hele speciale reden. Ze stonden nog in de kast en de bitterzoete, houtachtige smaak leek me wel passen bij het zuurvlees.

   Bedankt ook voor de toelichting van de j. Ik dacht al dat het met de streek te maken had :) en natuurlijk bedankt voor het heerlijke recept!

 • Beantwoorden januari 24, 2015

  DeliKeet

  Altijd het net af aan het struinen naar lekkers kom ik dit tegen! Lekker! Fijne blog! Met de Vastelaovend kan bij ons in huis het Zoervleis niet ontbreken. Het vlees laat ik gerust ( gekoeld) een paar dagen marineren…wordt het boterzacht van. Slow-cooking 2.0!

  • Beantwoorden januari 29, 2015

   Maura - YLT

   Wauw een paar dagen marineren! Jeetje, dat heb ik nog nooit gedaan maar kan me voorstellen dat het dan super mals wordt.

   En dankjewel :)

Leave a Reply