Foodblogswap: Zoervleisj met friet en appelmoes

Deze maand kookte ik voor de foodblogswap iets van Neptunes Kitchen, de blog van Jolanda. Dat Jolanda in Limburg woont, maakte mij heel blij, want Limburgs betekent lekker bourgondisch eten. Mijn roots liggen ook ergens in Limburg. Dit was dus mijn roeping: eindelijk eens traditioneel zoervleisj met frit, oftewel zuurvlees met friet, maken. Immers, van wie kun je nou beter het recept voor zuurvlees leren dan van een Limburgse?

Zuurvlees lijkt op stoofvlees maar dan gezoet. Zelf maak ik vaak stoofvlees met donker bier, maar in dit recept gaat geen alcohol. Toen ik zag dat er 300 ml azijn in gaat, moest ik wel even slikken. Wordt dat dan niet enorm zuur? Nou nee, dat valt reuze mee. De azijn maakt het vlees juist super mals en de appelstroop en peperkoek zijn mooie zoetige tegenhangers.

Als je het echt goed wilt doen, marineer je het vlees 24 uur van te voren. Ik was dit natuurlijk vergeten en ook op de dag zelf had ik er niet op tijd aan gedacht, dus ik heb het uiteindelijk een half uurtje laten marineren. Het vlees was echt heerlijk, laat staan als je het een nacht laat intrekken. Ik ga het zeker nog eens maken en dan wel met een nacht in de marinade.

Zo maak je een flinke pan zoervleisj
600 gram rundersukadelappen (officieel maak je het van poulet, ook wel soepvlees, van paard of rund, maar ik nam sukadelappen)
300 ml witte wijnazijn
300 ml water
2 grote rode uien in halve ringen
2 flinke el appelstroop (kan ook schenkstroop)
2 plakken ontbijtkoek
3 laurierblaadjes
5 kruidnagels
3 jeneverbessen
versgemalen peper en zout

en natuurlijk voor erbij: frieten, zelfgemaakte appelmoes en zelfgemaakte mayonaise

De echte die hards marineren het vlees 24 uur van te voren. Of zet het vlees de avond ervoor in de marinade, maar zelfs als je het marineerwerk overslaat – net zoals ik – wordt het vlees super mals. Doe de azijn samen met het water in een grote mengkom. Snijd het vlees in grove stukken en bestrooi met versgemalen peper en zout. Doe in de kom samen met de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen. Als je de tijd hebt, laat het vlees dan marineren.

Schep het vlees en de uien uit de kom. Verhit boter in een pan met dikke bodem en braad het vlees en de uien aan. Schenk daarna het vocht uit de kom in de pan. Laat een uurtje sudderen en voeg dan de stroop en de ontbijtkoek toe. Laat nu nog ongeveer 2 uurtjes sudderen. Proef of je het niet te zuur vindt, dan kun je er eventueel nog wat stroop bij doen.

Natuurlijk kun je dit alleen maar eten met friet, een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise en appelcompote. Lekker met rode kool en een biertje.