Frambozenjam zonder suiker – dus eigenlijk geen echte jam

Frambozen aardbeien jam zonder suiker

Je zou het misschien niet zeggen, maar het is zomer! De hoogste tijd dus om weer zelf jam te maken.

Zelf jam maken is echt ontzettend makkelijk. Doen jullie dat wel eens? Je kookt de vruchten, doet er (gelei)suiker door en citroensap en laat het even pruttelen voordat je het in een jampotje schenkt. De pectine in de suiker en vruchten zorgt ervoor dat de jam vanzelf  dik wordt.

Ik heb ooit gehoord dat om iets jam te mogen noemen het voor 60% uit suiker moet bestaan. Dat is best veel en fruit is van zichzelf al wel zoet, dus het leek mij leuk om eens een “gezonde” variant van jam te maken. Jam zonder suiker dus, maar eigenlijk dus geen echte jam maar meer een frambozenspread. 

Op internet ben ik gaan googelen vroor een suikervrij jam recept. Om de boel net zo stevig te maken wordt chiazaad gebruikt. Ik vind chiazaad altijd een beetje gek spul, maar het werkt wel erg goed om dingen stevig te maken. En er gaat ook honing bij als zoetmaker.

Om de jam te maken ging ik eerst weer langs bij Dille & Kamille. Deze zomer maak ik twee recepten voor hun. De eerste was deze cheesecake. De tweede deze frambozen aardbeien jam!

Bij Dille & Kamille hebben ze allemaal handig jam-maak-snuisterijen, zoals de trechter maar ook die leuke potjes met etiketten. Sowieso kan ik daar uren rondlopen, maar uiteindelijk ging ik naar huis met potjes, een pannetje met matching trechter en ook handig deze aardbei-ontkroner.

Nou het eindresultaat was drie gevulde potten met huisgemaakte aardbeien frambozen jam. De eerste pot ging de ochtenden erna gelijk leeg door de havermout en yoghurt, maar deze jam kan ook goed op brood! Ik vind hem zonder extra suiker zoet genoeg.

Zin in homemade jam? Ga dan snel aan de slag. Je kan de jam natuurlijk met elk soort fruit maken, zoals pruimen of kersen. Ook lekker!

Maak jij wel eens jam? En wat is dan jouw favoriete vrucht?

Frambozen aardbeien jam zonder suikerFrambozen aardbeien jam zonder suiker  Frambozen aardbeien jam zonder suiker

Frambozen aardbeien jam zonder suiker

Ingrediënten voor 3 grote potten
500 gram frambozen en aardbeien (vers of ingevroren)
5 el honing
sap van 1 citroen
4 eetlepels chiazaad

Ik vind het zonde om verse te gebruiken dus ik neem diepvriesfruit.

Doe de frambozen in een pan en zet op laag vuur. Laat kort even koken. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap toe.

Voeg nu de honing toe. Proef het frambozenmengsel even of je het zoet genoeg vindt. Voeg anders nog wat extra honing toe. Voeg het chiazaad toe en meng door elkaar.

Giet de jam in de schone potten. Draai de dop erop en zet de pot op z’n kop. Op die manier wordt het vacuüm. Draai het potje na 5-10 minuten om.

Frambozen aardbeien jam zonder suiker