Frozen Bloody Mary voor delicious.

Frozen bloody mary | Yellow lemon tree

Tomatensap is iets dat mijn Oma vroeger standaard bestelde in een restaurant. Ook als ze op bezoek kwam, kochten we speciaal een pak tomatensap. Als kind dacht ik dan altijd wie drinkt er nou sap van tomaten? Dat kan toch nooit lekker zijn. Sap hoort geperst te zijn van fruit en niet van groenten, was mijn idee.

Nou, inmiddels weet ik wel beter. Elke ochtend begint mijn dag met een zelf geperst groentesapje van uiteenlopende groenten zoals komkommer, bieten, spinazie of soms zelfs bloemkool. Ik wijdde er zelfs een blogpost aan.

Groenten drinken is tegenwoordig best een hype aan het worden. Overal zie je groentesapjes voorbijkomen. Eigenlijk was mijn Oma hartstikke hip met haar tomatensap, een soort van original hipster kun je dus wel zeggen.

In de zomer neem ik zo nu en dan een groot glas tomatensap opgeleukt met flink wat tabasco, worcestersaus, versgemalen peper en ijs. Heerlijk verfrissend op een warme zomerse dag als vandaag. En als je er nog een scheutje vodka door doet ook perfect als afsluiter van een lange werkdag.

Bloody Mary: de beroemdste vocktail

Toen delicious mij vroeg om een recept voor de bekendste vocktail de Bloody Mary te bedenken voor het septembernummer, hoefde ik niet lang na te denken. Alhoewel, deze vraag kwam midden in mijn detox periode, dus ik moest wel even wachten tot deze afgelopen was.

Mijn detox is inmiddels ruimschoots voorbij dus ging ik aan de slag met tomaten, limoen en natuurlijk niet te vergeten het belangrijkste ingrediënt: vodka.

Voor degenen die – net als ik – niet weten wat een vocktail is even een korte toelichting. Een vocktail is een cocktail op basis van groentesap. Waarschijnlijk afkomstig van het woord vegetable als in een veggie cocktail, alhoewel ik dat niet zeker weet (mocht jij een betere verklaring weten, dan hoor ik het graag!).

En voor degenen die zich ook net als ik altijd afvragen of je vodka nou met een w of een v schrijft, nog een kleine toelichting. De man van de slijter wist te vertellen dat je vodka in het Russisch met een V schrijft en in de rest van de wereld met een W. Nu wonen we niet in Rusland, maar ik vind het toch leuk om deze drank op z’n Russisch te schrijven.

Wat trouwens wel weer leuk is om te weten is dat vodka ‘watertje’ in het Russisch betekent. Je spreekt het uit met een klank die tussen onze V en W in ligt, een soort van vwodka. Ter compensatie van mijn slechte Russische tongval schrijf ik vodka dan maar gewoon met een V. Misschien dat mijn Russische uitspraak met een paar van deze Frozen Bloody Mary’s op verbetert, maar dat moet ik vooralsnog uitproberen.

Ik denk niet dat mijn Oma haar tomatensap aanlengde met vodka. Zij dronk alleen bij wijze van hoge uitzondering een advocaatjedat is overigens nog wel iets waarvan ik nog steeds niet begrijp dat het lekker kan smaken.  Alhoewel, ik heb het nog nooit geprobeerd – jij wel? – dus misschien moet ik het eerst eens proeven.

Dit recept voor Bloody Mary is gemaakt van wilde tomaten, limoen, een scheut vodka en heel veel ijs. Oja, vergeet de tabasco en worcestersaus niet.

Schuif aan bij mijn moeders’ huiskamerrestaurant 

Trouwens, nog een leuke tip voor degenen die vandaag of morgen in de buurt van Nijmegen zijn. Mijn moeder organiseert ter ere van de Vierdaagse in Nijmegen met de meisjes van de hapjes deze week een huiskamerrestaurant. Voor lopers, niet-lopers, fans en mensen die van goed eten houden.

Mijn moeder kan echt héérlijk koken (de passie voor koken heb ik dan ook van haar). Een beetje aangestoken door mijn geblog is zij sinds kort samen met twee vriendinnen de meisjes van de hapjes begonnen. Zo koken ze op locatie, maken de lekkerste hapjes en organiseren een restaurant in hun eigen huiskamer. Aangezien ze net begonnen zijn, leek het me leuk om dit even te promoten.

Zelf schuif ik vanavond aan voor paddenstoelensoep, couscoussalade met ballen en homemade tzatziki en als toetje eton mess. Lijkt het je leuk om ook te komen? Lees hier meer over het menu en hoe je je kunt inschrijven voor vanavond of morgen.

Liever een andere keer aanschuiven? 13 september organiseren de meisjes van de hapjes weer een huiskamerrestaurant! Blijf op de hoogte via de Facebookpagina.

Wie weet tot vanavond…

En nu eerst: tijd voor een koud glas Bloody Mary!

Frozen bloody mary | Yellow lemon tree

Voor de Frozen Bloody Mary gaan wilde tomaten, tabasco en worcestersaus, vodka en limoensap samen met ijsblokjes in de blender. Je hebt wel een goede blender of food processor nodig, zodat al het ijs goed crusht, maar dan heb je ook een heerlijk ijskoude, verkoelende Bloody Mary.

Drink deze Frozen Bloody Mary op een zwoele zomeravond na een lange werkdag of loom dagje strand. Lekker met een portie groene olijven, zilvervliesuitjes en kleine pepertjes.

Morgen wordt mijn recept voor deze Frozen Bloody Mary bij delicious. getest en gefotografeerd en verschijnt hij in het september nummer!

Frozen bloody mary

voor één groot glas
250 gram wilde tomaten (rode, groene, gele, paarse, gestreepte tomaten)
snuf grof zeezout
sap van 1/2 limoen
30 ml vodka
worcestersaus naar smaak
tabasco naar smaak
10-15 ijsblokjes, afhankelijk van de grootte

voor de garnering
een dunne prikker
grote groene olijven
zilvervliesuitjes
kleine groene peperoni’s

Zo maak je zelf een frozen Bloody Mary
Snijd de tomaten doormidden en doe ze samen met de vodka, de ijsblokjes, een snuf grof zeezout in de blender. Blend tot alles goed gecrusht is.

Knijp hier een halve limoen boven uit en druppel er wat worcestersaus en een paar druppels tabasco naar smaak bij. Pulseer nog een paar keer in de blender totdat alles goed gemengd is. Het ijs moet echt goed gecrusht zijn.

Neem een groot glas ijs. Schenk de frozen bloody mary in het glas.

Prik een grote groene olijf, zilvervliesuitjes en kleine groene peperoni’s op een prikker en leg deze horizontaal op het glas. Strooi er nog wat versgemalen peper overheen.

Drink met een leuk rietje!

Serveer de Bloody Mary’s met de olijven, uitjes en pepertjes.

Frozen bloody mary | Yellow lemon tree