Een terugblik op Sri Lanka & fruitcake met fairtrade thee

Sri Lanka Fairtrade Max Havelaar

Alweer bijna twee jaar geleden gebeurde iets dat ik nooit had verwacht. Nietsvermoedend in de trein werd ik gebeld door Max Havelaar. Dat ik de award had gewonnen voor Fairtrade Blogger 2013. Dat ik mee mocht met Max Havelaar en delicious. magazine naar Sri Lanka op bezoek bij Fairtrade theeboeren en pluksters. En dat als kers op de taart mijn verhaal ook nog een zou worden gepubliceerd in delicious. magazine. De coupé dacht geloof ik dat ik de loterij had gewonnen, zo blij was ik.

Mijn blog had ik toen pas een half jaar en vanaf toen ging alles opeens hard. Inmiddels zijn we alweer bijna twee jaar verder.

Vorig jaar december was het zo ver: op reis naar Sri Lanka. De reis stond in het teken van Fairtrade thee dus we bezochten theevelden, dronken heel veel sterke koppen thee met melk en gingen op bezoek bij de theepluksters thuis. Het was echt een geweldig mooie reis. Ondanks dat het maar een week duurde, voelde het alsof we er veel langer zijn geweest. Achteraf kan ik zeggen dat Sri Lanka misschien wel het mooiste land is waar ik ooit ben geweest. Het staat sowieso in mijn top 3, samen met Nieuw Zeeland en Australië.

Aangezien het zo’n bijzondere reis was en de Fairtrade Week morgen van start gaat, wil ik vandaag – bijna een jaar later – er nog eens over schrijven. Mijn vorige verhaal gemist? Die kun je hier teruglezen.

Sri Lanka Fairtrade Max HavelaarSri LankaSri Lanka Fairtrade Max Havelaar

Sri Lanka: het land van de thee

Thee is voor Sri Lankaanse Fairtrade producenten het belangrijkste exportproduct. Ongeveer 80 % van de Fairtrade thee die in Nederland te koop is, komt uit Sri Lanka. Elke dag wordt er wel 10.000 kilo aan theeblaadjes verwerkt. Veel hè? Dat zijn oneindig veel kopjes thee!

Tijdens de reis slapen we hoog in de heuvels tussen de theevelden van de Loinorn Tea Estate. We komen laat aan. Bij aankomst staat er een uitgebreid diner op tafel. Verschillende soort curry’s, chappati’s (een soort naanbrood) en dahl. Hier kom ik erachter hoe lekker de Sri Lankaanse keuken is, zelfs als ontbijt gaat het er goed in.

De nachten zijn ijskoud, met hier en daar een enorme spin en lonkende bloedzuigers, maar het uitzicht de volgende ochtend maakt alles goed. De theevelden zijn één grote groene oase. Ik heb nooit eerder op zo’n mooie plek geslapen.

Tijdens de rondleiding over de theeplantage vertelt de manager ons trots dat Loinorn de prijs heeft gewonnen voor meest innovatieve theetuin van Sri Lanka. De Fairtrade premie wordt gebruikt voor het verbeteren van de werkomstandigheden, zoals de aanschaf van warme jassen en lunchboxen voor de theepluksters. Een investering waar ze het meest trots op zijn en die er gelijk uitspringt, zijn de blauwe theezakken die de pluksters op hun rug dragen. Deze zakken vervangen de zware rieten manden en maken het werk een stuk efficiënter. Ook zit er een pet op tegen de zon, handig dus.

De volgende dag gaan we op bezoek bij de aangrenzende theeplantage Norwood. Hier mogen we meekijken in de fabriek en zien we het proces van theeblaadje tot verpakte thee. Tijdens de rondleiding ontdekken we dat alle soorten thee van hetzelfde blaadje worden gemaakt. Het productieproces bepaalt het soort thee: zwarte thee, groene thee of witte thee. Alle thee komt dus van dezelfde theestruik. Dat wist ik niet! Jij wel? Ik dacht altijd dat groene thee van een groene theestruik komt en zwarte thee van een zwarte theestruik

Daarna mogen we een kijkje nemen in het leven van theeplukster Sakuntala. Begin dit jaar is zij samen met haar man in Nederland geweest om te vertellen over haar werk op de Fairtrade theeplantage. Sakuntala is de beste theeplukster van Norwood. Ze plukt tot wel 75 kg per dag. Natuurlijk willen we haar geheim weten. “Niet alleen snel blaadjes plukken, maar ook snel bewegen tussen de theestruiken”, vertelt ze.

Na een kopje thee bij haar thuis ga ik samen met Sakuntala de theevelden in. Ze laat me zien hoe ik moet plukken en moet lachen om mijn pluk skills. Ze doet het nog eens voor, maar het lukt me niet haar vliegensvlugge plukbewegingen te evenaren. Best lastig nog, thee plukken. Tot slot gaan we samen op de foto. Sakuntala in haar mooie paarse jurk en oren vol sieraden en ik ernaast. Onze foto samen kun je hier zien.

Sri Lanka Fairtrade Max Havelaar Sri Lanka Fairtrade Max Havelaar  Sri Lanka Fairtrade Max Havelaar

Silver Tea: de kaviaar onder de thee

Tijdens de rondleiding door de theefabriek krijgen we allemaal een enorme zak Fairtrade thee mee naar huis, genoeg voor een jaar lang thee. Extra speciaal is het zakje silver tea. Ik had er nog nooit van gehoord, silver tea. De eigenaar van de theefabriek vertelt trots over deze zeldzame thee. Het is een witte thee met een lichte zoete smaak. Alleen het topje van de theeplant wordt voor silver tea gebruikt. Na het plukken wordt het jonge blad gelijk gedroogd en krijgt het een zilveren kleur.

Silver tea is als kaviaar onder de thee, want hij kan maar acht dagen per jaar geplukt worden. Eenmaal thuis ligt het zakje thee een hele tijd onaangeraakt, omdat ik het bijna zonde vond het op te maken. Herken je dat? Dat je speciale dingen zolang bewaart dat ze bijna bederven?

Laatst zag ik de thee weer liggen en besloot ik om iets speciaals te maken: fruitcake met thee. Al eerder maakte ik eens deze citroencake voor Fairtrade. Thee in cake is de vorige keer goed uitgepakt, dus dat leek me een leuk recept om met deze zilverthee te maken.

Fruitcake met theeFruitcake met thee

Dit recept voor fruitcake wordt een compacte, stevige cake die lekker klef is. Zelf houd ik daarvan. De cake is goed afgesloten twee tot drie dagen houdbaar. Lekker als ontbijtcake of tussendoor met natuurlijk een kopje Fairtrade thee uit Sri Lanka.

Ik geloof niet dat deze theesoort gemakkelijk in Nederland te krijgen is, maar voor het recept kun je ook witte thee nemen.

Fruitcake met thee

Ingrediënten voor één cake
375 gram gedroogd fruit (pruimen, abrikozen)
sap en rasp van 1 sinaasappel
1 fairtrade kaneelstokje
25 gram fairtrade honing
250 ml fairtrade Silver Tea (of witte thee)
ongezouten boter om mee in te vetten
1 grote appel
1 ei, losgeklopt
scheutje melk
175 gram speltmeel, gezeefd
200 gram havermoutmeel, gezeefd
2,5 tl bakpoeder

Bereidingswijze
Doe het gedroogde fruit, sinaasappelschil, kaneelstokje en honing in een grote pot. Schenk de hete thee erover en meng door elkaar. Dek de pot af en laat 4-5 uur staan of de hele nacht.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Rasp de appel in de keukenmachine. Meng het sinaasappelsap, ei en de geraspte appel met het geweekte fruit. Zeef het speltmeel en havermoutmeel en doe erbij. Schenk er een scheutje melk bij. Meng door elkaar. Het wordt een vrij stevig en plakkerig beslag. Voeg eventueel nog wat melk toe.

Bekleed een cakevorm met bakpapier. Schep het beslag in de cakevorm. Bak de cake in ongeveer 45 minuten mooi gaar.

Laat de cake even in de vorm afkoelen. Haal uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Snijd de cake in dikke plakken en drink met een lekker kopje thee uit Sri Lanka.

Fruitcake met thee

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Max Havelaar