Galette van peer, blauwe kaas en venkel

Galette recept met peer, blauwe kaas en venkel

Dit najaar maak ik weer twee recepten voor Dille & Kamille. Een herfstrecept voor september en een recept met wintergroenten voor oktober.

Afgelopen donderdag is de herfst dan officieel begonnen. De afgelopen weken was het alles behalve herfstig met allerlei verbroken hitterecords. Nu moet ik zeggen dat het van de week wel voor het eerst echt koud was ’s ochtends. Hoewel ik echt een lentefan ben, hebben die koude, heiige ochtenden ook wel wat. Met een warme mok thee in de trein uitkijken over de dauw die nog boven de weilanden hangt. Best fijn.

Dille & Kamille vroeg voor de herfst om een recept met peer. Nu zat ik eerst te denken aan een kruidige cake of taart, maar peer kan je ook goed combineren met hartig. Nu ben ik eigenlijk niet zo’n fan van warm fruit in eten (pizza Hawaï vind ik bijvoorbeeld echt om van te gruwelen), maar in een hartige taart vind ik peer of vijgen bijvoorbeeld wel kunnen.

Peer en blauwe kaas zijn een goede match. Ze gaan hand in hand. Toen ik ging zoeken op combinaties van peer en blauwe kaas kwam ik bij venkel en peterselie uit. Peterselie stond nog in mijn hangtuin en met venkel had ik allang niks gemaakt, dus dat kwam goed uit.

Eerst wilde ik gaan voor een hartige plaattaart, maar daarvan had ik er al eens eentje gemaakt voor Dille & Kamille. Voor de verandering is het een galette geworden.

Een galette is een soort van hartige taart. Doordat je geen bakvorm gebruikt, ziet de taart er extra rustiek uit. Hij hoeft ook niet mooi rond of gelijkmatig verdeeld te zijn, want daar gaat het helemaal niet om. Al eerder maakte ik deze galette met asperges en dat was een succes dus dan maar weer een galette.

De bodem wordt lekker brossig en kruimig. Het smaakt een beetje naar zandkoekjesdeeg, maar dan hartig. Het zoetige van de peer past goed bij de pittige blauwe kaas en anijsachtige venkel.

Dus heb je al zin in een beetje herfst? Maak dan deze galette.

Galette recept met peer, blauwe kaas en venkel

Ben je een grote eter (zoals ik)? Dan eet je deze taart gemakkelijk met z’n drieën op, maar anders kun je er ook vier stukken uithalen.

Galette met peer, blauwe kaas & venkel

Ingrediënten voor 3-4 personen

voor de bodem
150 gram (spelt)bloem
100 gram ongezouten boter, in blokjes
scheut melk
snuf zout

voor de vulling
1 venkelknol
2 stevige peren
50 gram blauwe kaas
100 ml Griekse yoghurt (of kwark of normale yoghurt)
1 ei, losgeklopt
rasp van 1 citroen
grof zeezout
wat melk om de rand mee in te smeren
peterselie fijngesneden, ter garnering

Maak eerst de bodem van de galette. Kneed het speltbloem, zout en boter in de keukenmachine of met de hand tot het kruimelig wordt. Voeg een scheutje melk toe en kneed weer verder. Blijf kneden tot het een mooi deeg wordt. Dit duurt niet heel lang.

Doe het deeg in plastic folie en leg in een half uurtje in de koelkast. Haal 5 minuten voor gebruik weer uit de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Klop het ei los en roer de Griekse yoghurt hierdoor. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een grote ronde vorm en leg het op de met bakpapier beklede bakplaat. Smeer het yoghurt-eimengsel uit over het deeg. Laat ongeveer 2 centimeter van de rand rondom vrij.

Halveer de venkelknol en snijd deze in repen. Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snijd ook in repen. Verdeel de venkel en peer in een rondje over het deeg. Verkruimel de blauwe kaas erover, wat geraspte citroenschil en wat grof zeezout naar smaak. Vouw de randjes over de vulling. Kwast de rand in met een beetje melk.

Bak de taart in ongeveer 20-25 minuten in de oven tot de randjes mooi bruin worden. Serveer met een groene salade.

Galette recept met peer, blauwe kaas en venkel