Fair cookies met verse gember, chocolade en pecan

Gemberkoeken met chocolade en pecannoten

Vanaf vandaag neem ik de Instagram van Max Havelaar over. De komende twee weken zal ik drie recepten met zoveel mogelijk fair ingrediënten bedenken en delen op zowel mijn eigen Instagram als hier. Koken met producten waarvan je het verhaal kent, worden zo recepten met een klein verhaaltje.

Wie mij al even volgt, weet dat ik vaker recepten maak voor Max Havelaar en zelfs met hen en delicious. magazine op theereis ben geweest naar Sri Lanka (zie hier mijn verslag van deze reis). Daar leerde ik alles over thee, plukte ik samen met theeplukster Sakuntala theeblaadjes en aten we de lekkerste curry’s.

Toen ik in Nieuw Zeeland zat, kwam mijn verhaal over thee in het blad te staan. Inclusief foto in het theeveld met Sakuntala – zij in haar mooiste jurk, ik make-uploos en in mijn oude kleren omdat de koffers niet waren meegekomen. Best een groot contrast, maar gelukkig viel de foto reuze mee. Mijn ouders, opa en oma en vrienden schaften massaal het blad aan, zodat ik het eenmaal thuis ook zelf kon bewonderen. Gek om jezelf zo in het blad terug te zien, maar ik ben ook wel heel trots op het eindresultaat.

Een recept met thee zou toepasselijk zijn, maar gister had ik zin in chocolade. Na dagen mooi weer regende het. Het was ook nog eens een zondag. Wat doe je op een dag als gister? Juist ja, koekjes bakken. Sowieso zijn zondagen goed voor bakken. Helemaal als het regent natuurlijk.

Wat voor koeken dan? Er moest natuurlijk wel iets fairs in zitten.

Op Instagram vroeg ik jullie naar topping ideeën. Ik wilde deze koeken namelijk nog eens bakken, maar dan met een andere vulling. Velen noemde natuurlijk chocolade of noten, maar ook gember werd vaak genoemd. Ik ben enorm fan van gember, dus dat leek me wel wat. Daarnaast had ik nog nooit iets gebakken met verse gember erin. Een leuk experiment dus.

Het basisrecept komt dus van mijn befaamde cranberrykoeken met dadels. Deze koeken zijn trouwens een van mijn favorieten, want ze zijn detoxproof: glutenvrij, zonder geraffineerde suikers en ook nog eens binnen een half uur klaar. Deze variant is door de chocolade niet meer detoxproof, maar dat mag ook wel eens. Ik trommelde mijn zusje op en samen hebben we koeken gebakken, ze op de foto gezet, thee gedronken en film gekeken. Een perfecte zondag.

Tijdens het fotograferen moesten we lachen om hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Het plaatje dat je ziet, is – in mijn geval tenminste – meestal anders dan hoe het opgegeten wordt. Wat je ziet is een mooie versie, het best gelukte koekje of een perfect opgestapelde burger. Natuurlijk schep ik alles netjes op, maar eenmaal op het bord wordt het een ravage. Tenminste bij mij. Om die reden vind ik Snapchat een leuke uitvinding. Ik volg veel andere bloggers en daar zie je vaak de ongefilterde versie, hoe het er nou echt aan toe gaat, zo ook bij mij dus.

Op de foto’s zie je een mooi bordje koeken met een witte achtergrond, maar het totaalplaatje is mijn zusje als handmodel met een lichte handdoek en gordijn over zich heen als jurk. Hier de foto van snapchat:

Achter de schermen

Vind je het leuk af en toe meer te zien achter de schermen, volg mijn verhaal dan via snapchat @mauralis

En volgen jullie Max Havelaar al op Instagram? Zo nee, neem dan gauw eens een kijkje hier om op de hoogte te blijven van alle Fairtrade producten, lekkere recepten en Fairtrade verhalen. En deze week dus van mijn recepten.

Recept één is klaar. Het tweede recept is ook al in de maak – en ik kan verklappen dat het een hele speciale veggieburger is – maar voor recept nummer drie zoek ik nog inspiratie. Heb jij nog een idee voor een lekker fair recept? Laat dit dan achter in de comments.

Voor nu: gemberkoeken bakken! Enne, geen excuus want het regent.

Gemberkoeken met chocolade en pecannoten

De koeken kunnen wat bitter worden door de pure chocolade. Ben je daar niet zo’n fan van? Voeg dan wat extra honing toe om het wat zoeter te maken of gebruik pure chocolade met een lager cacaogehalte.

Gemberkoeken met pure chocolade en pecannoten

Ingrediënten voor 8 grote koeken
75 gram Fairtrade pure chocolade, in kleine stukjes gebroken
50 gram verse gember, geschild en in kleine stukjes fijngesneden
100 gram Fairtrade walnoten of pecannoten
1 zakje bakpoeder
5 el kokosolie, gesmolten
2 grote eieren
6 el Fairtrade honing
merg van 1 Fairtrade vanillestokje of 1 tl vanille extract
100 gram havermoutmeel (fijngemalen havermout)
125 gram rijstmeel

Gemberkoeken maken
Doe de chocolade, verse gember en noten in een kom. Voeg de kokosolie, het bakpoeder en 2 el heet water toe. Meng door elkaar en laat even staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng in een andere kom de eieren met de honing en het vanillemerg. Schep de meelsoorten hierdoor heen. Als je geen havermoutmeel hebt, kun je havermout fijn malen in de keukenmachine. Voeg dan het notenchocolademengsel toe. Roer het beslag goed om. Het wordt een vrij stevig beslag, tussen cake en koekbeslag in.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep hoopjes koekdeeg op het bakpapier en vorm met twee lepels een koek ervan van ongeveer 1 cm dik en 8 cm doorsnede.

Bak de koeken in het midden van de oven ongeveer 20 minuten mooi bruin en gaar.

Gemberkoeken met chocolade en pecannoten

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Max Havelaar