Sweet Potatoe Joe 2.0 – gepofte zoete aardappel met spicy kikkererwten

Zoete aardappel uit de oven met kikkererwten en geitenkaas

Vinden jullie het ook zo winters? Ik heb het idee dat het sinds de wintertijd opeens koud is. Afgelopen maandag heb ik voor het eerst mijn wanten aan gehad. Toen ik ’s ochtends op de fietst stapte naar mijn werk, gaf mijn telefoon 2 graden aan.

Niet normaal, dacht ik eerst, maar later bedacht ik me dat het misschien komt omdat het dat weekend daarvoor nog hartstikke warm was opeens.

Op mijn blog heb ik het opvallend vaak over de relatie tussen het weer en eten. Dit komt denk ik omdat het weer niet alleen je eetlust beïnvloedt, maar ook de tijd waarop je eet en waar je zin in hebt. Tenminste, voor mij werkt dat wel zo.

Dat het kouder en steeds vroeger donker wordt heeft ook altijd wel wat. Vorig weekend was ik lekker kneuterig een middag naar het tuincentrum dat al helemaal in winterse sferen was. De Kerstroute van de Intratuin stond vol met kerstbomen bedolven onder de nepsneeuw. Ik waande me weer even kind in een soort mini madurodam vol met een mini kerstwereld. Er was zelfs een kribbetje met geitjes.

Ik kreeg spontaan zin in Kerst.

Het lijkt bijna alsof ik een promotie doe voor de Intratuin, maar ik ben er gewoon echt heel enthousiast erover. Mocht je dus een keer niks te doen hebben, dan kan ik een middagje over de Kerstroute van de Intratuin (die in Utrecht in ieder geval) zeker aanraden.

Goed, even weer terug naar de kou én nog belangrijker: het recept. Koude, donkere dagen vragen ook weer meer om comfort food. Als ik geen zin heb om te koken, gooi ik vaak zoete aardappels in de oven. Ze moeten wel best lang in de oven voordat ze goed zacht en gaar zijn, maar je hoeft er niet zoveel aan te doen. Meestal maak ik deze Sweet Potatoe Joe’s of een variant daarop.

Om weer eens wat anders te maken, heb ik deze keer een vulling gemaakt van kruidige kikkererwten, feta en een avocado tahinisaus. Tahini, sesampasta, is qua smaak erg uitgesproken en je moet ervan houden, maar als je niet te veel gebruikt wordt het niet overheersend.

Vandaag dus mijn Sweet Potatoe Joe’s 2.0. Oftewel gepofte zoete aardappels, versie 2.0. Dit keer met kruidige kikkererwten, avocado-tahinisaus en feta.

Zoete aardappel uit de oven met kikkererwten en geitenkaas

De inspiratie voor dit recept vond ik hier.

Gepofte zoete aardappel met kikkererwten, feta, pompoenpitten & een avocado-tahinisaus

Ingrediënten
voor 2 personen
2 grote zoete aardappels
kikkererwten uit blik (een klein blikje)
1/2 tl komijnzaad
1/2 tl korianderzaad
1/2 tl (gerookt) paprikapoeder
rasp van 1/2 citroen
sap van 1/2 citroen

avocado tahinisaus
1 grote rijpe avocado
1 tl tahini (tahini is vrij sterk van smaak, dus probeer even of je het lekker vindt)
sap van 1/2 citroen
versgemalen peper & zout

toppings
100 gram feta, in stukjes
1 bosui, in ringetjes
1 el pompoenpitten
tuinkers
verse platte peterselie, fijn gehakt
versgemalen peper & zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de zoete aardappel door de lengte door de midden. Prik met een mes rondom de zoete aardappel. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 40-50 minuten (afhankelijk van de grootte) gaar.

Laat de kikkererwten uitlekken. Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Voeg het komijnzaad, korianderzaad en paprikapoeder toe. Doe dan de kikkererwten erbij. Bak in een paar minuten tot ze licht verkleuren. Doe in een kom en meng het citroensap en citroenrasp erdoor.

Maak dan de avocado tahinisaus. Doe de avocado samen met de tahini en het citroensap in een kom en prak of pureer door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Prik met een vork in de zoete aardappel. Als deze lekker zacht zijn, zijn ze gaar.

Verdeel de kikkererwten over de zoete aardappels. Serveer met de feta, bosui, pompoenpitten, tuinkers en platte peterselie. Je kan alles in de keuken al erop doen of zet alles op tafel, zodat iedereen zijn eigen zoete aardappel kan beleggen.

Zoete aardappel uit de oven met kikkererwten en feta