Gezonde banaan havermoutkoeken

banana oat cookie

Vandaag een simpel recept voor gezonde havermoutkoekjes met banaan. Zonder suiker. Zonder boter. Zonder bloem.

Dit is serieus het meest simpele koekrecept. Ooit. Ik bedoel, heb je wel eens koekjes gebakken met maar twee ingrediënten? Nou, ik hiervoor ook niet eerder. Toegegeven, met de vulling erbij zijn het iets meer dan twee ingrediënten, maar het beslag bestaat alleen uit banaan en havermout. Simpeler kan bijna niet. Daarbij komt dat deze koeken ook nog gezond zijn. Simpel, gezond, snel. Om het verhaal helemaal perfect te maken: ze smaken heerlijk.

Tegenwoordig is gezond eten best wel in. Zelf merk ik ook dat – hoewel ik er eigenlijk niet helemaal aan wil toegeven – ik steeds meer op zoek ben naar een gezonde variant van iets waar ik zo nu en dan onbedwingbare cravings voor heb.

A food craving is an intense desire to consume a specific food, and is different from normal hunger.

Bestaat er in het Nederlands ook zo’n allesomvattend woord voor dit fenomeen? Hunkeren? De onbedwingbare drang naar zoet en ongezond? Gretige belustheid? Cravings dus.

Naar chocolade.

Naar koek.

Pizza.

Friet.

Koek. Chips. Koek.

Gister at ik friet – en dan geen gezonde groentevariant van zoete aardappel of wortel – maar gewoon lekker uit de frituur. De dag erna kreeg ik ondanks mijn goede balansvoornemen – of misschien juist wel daardoor – ook nog zin om een pak koekjes leeg te eten. Balansen en een pak koekjes gaan niet samen, dacht ik altijd, tot ik deze two ingrediënt cookies tegenkwam. Zulke dilemma’s zijn vanaf nu dus voorbij.

Bakken zonder bloem, suiker en boter dus. Ik merk dat ik het ook wel een leuke uitdaging vind om zonder deze toch vrij basale ingrediënten iets te bakken. Het woordje “gezond” met daarachter calorievolle baksels kom je steeds vaker tegen. Hoe perfect zou de wereld wel niet zijn als je eindeloos kunt eten van koek, chocoladetaart, cheesecake en muffins? Natuurlijk heeft te veel van het goede ook weer zo zijn nadelen, maar dat laat ik nu even buiten beschouwing.

Een foodblog waar ongezonde varianten worden omgetoverd (het is bijna magisch) in gezonde recepten die – als ik de foto’s mag geloven – niet onderdoen aan het origineel is Suus haar Food Bandits. Toen we deze week beiden op dezelfde dag aan het havermout-koek-bakken geslagen waren, was het voorbestemd: een cookie battle. Vandaag delen we allebei ons recept (Suus maakte haar cookies met raw cacaonibs) en gaan we die van elkaar bakken. En dat komt goed uit, want mijn eigen batch is allang op.

banana oat cookies

Terug naar het bakken. Het was lang geleden dat ik voor het laatst koekjes had gebakken. Koekjes bakken roept toch altijd een soort van kinderlijke nostalgie op. Het doet me terug denken aan de logeerpartijtjes bij mijn opa en oma. Een weekend lang mochten we elke dag kiezen wat we aten. Meestal werd het friet, pannenkoeken en mijn Oma’s versie van Mac ’n cheese. Mijn oma bakte als kers op de slagroom op de taart ook nog altijd haar koekjes.

Bij dit soort dingen vraag ik me af of er wel een recept bestaat voor  koeken die toch zoet en lekker smaken zonder iets te gebruiken van boter of suiker. Kunnen ze tippen aan de koekjes die je normaal eet? 

Ik moest wel even de neiging onderdrukken om er niet nog een flinke schep suiker en wat roomboter doorheen te roeren, maar ik heb mezelf kunnen bedwingen, want ik ging immers op de gezonde tour.

Sommige dingen blijven ongezond toch het lekkerst, maar deze havermoutkoeken zijn heerlijk. De dadels en banaan maken de koeken zoet. Hoe rijper de bananen, hoe zoeter de koekjes worden. Bij de eerste hap moest ik even wennen aan dat het minder zoet is dan de koekjes die ik gewend ben, maar na twee happen was ik dit alweer vergeten. Met het idee dat ze ook niet ongezond zijn, heb je zo de koektrommel leeg. 

Let op: door de banaan worden het geen knapperige koeken, maar chewy cookies.

Natuurlijk kunnen ze niet tippen aan de koeken van mijn Oma, maar dat houd je altijd met recepten van Oma’s. Het familierecept heb ik ergens liggen, dus volgende keer worden het ouderwets ongezonde koeken. 

banana oat cookies

Het recept begint met twee ingrediënten: banaan en havermout. Recepten die zo simpel zijn, vragen om een eigen combinatie. Ik deed er dadels door en kaneel en vanille. Een beetje zoals mijn kom havermout in de ochtend, maar dan in koekvorm. Alles kun je door deze koekjes doen: gedroogde cranberries of pruimen, noten, cacao nibs, kokos, rozijnen of chocolade. Dus leef je uit. 

Aangezien bananen nogal uiteenlopende formaten hebben, kunnen de maten variëren. Als het beslag niet dik genoeg is, voeg dan nog wat extra havermout toe. Voeg niet té veel extra ingrediënten toe, want dan blijft het beslag minder goed aan elkaar plakken.

Havermout banaan cookies

voor ongeveer 6 flinke koeken of meer kleintjes
100-125 gram havermout (rolled oats)
2 grote rijpe bananen

extra ingrediënten voor erdoor
5 zachte medjoul dadels
1 tl kaneel
1/2 tl vanille extract
snuf zout

Zo maak je deze snelle havermoutkoeken
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Prak de banaan en kneed alle ingrediënten in een kom goed door elkaar tot een smeuïg beslag.

Vorm balletjes van het beslag en druk deze plat tot koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de havermoutkoeken in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin.

Eet de havermoutkoekjes als snel ontbijt, ’s middags bij de thee of als late night snack. Eigenlijk is elk moment van de dag geschikt om koek te eten.

Ze zijn het lekkerst net afgekoeld uit de oven. Als ze niet gelijk op zijn, kun je ze één tot twee dagen bewaren in de koektrommel.

banana oat cookies

banana oat cookies