Gezond bananenbrood recept

Gezond bananenbrood recept met amandelmeel, noten, chocolade en kokos

Goedemorgen allemaal! Hoe is het met jullie in deze gekke tijden? Wat is er veel veranderd in korte tijd… Eigenlijk zouden wij nu net terug zijn van onze vakantie naar Suriname, maar – achteraf gelukkig – is deze op tijd geannuleerd. In plaats van vakanties, 30-feestjes en uitkijken naar alle leuke activiteiten die op de planning zouden staan, zitten we vandaag alweer bijna drie weken in een halve lockdown.

Ik heb de eerste week echt ontzettend moeten wennen aan de nieuwe situatie van het thuiswerken en had elke dag een soort onheilspellend, unheimisch gevoel. Over wat ons nog allemaal te wachten staat en onzekerheid, omdat je niet weet hoelang het allemaal gaat duren.

Ook schoot ik, zoals ik ook van anderen hoorde, gelijk in een soort modus van dat je alles uit deze quarantainetijd moest halen. Herken jij dat ook? Ik wilde én productief thuis zijn en nu eindelijk eens alle taken en klussen van mijn todo list afmaken. Het liefst ook allemaal meteen en in één week. Ook voelde dit als hét moment om het bloggen weer wat meer op te pakken.

Nou, uiteindelijk kwam er twee weken niks uit mijn handen en was ik vooral bezig met werken, bankhangen en Wordfeuten. Ik was dan ook blij dat ik deze inspirational instagrampost tegenkwam: you don’t have to make the most out of a pandemic. Precies dat. Haley omschrijft het heel mooi in haar post. 

Zowel het onheilspellende gevoel als de drive om álles eruit te moeten halen, zijn gelukkig grotendeels weg. Ik ben heel blij dat ik mijn werk vanuit huis kan voortzetten, maar het niet kunnen zien van vrienden en familie blijft wennen. Nu je wat meer gewend raakt aan de situatie, ontpoppen zich ook weer nieuwe hobby’s en manieren van contact. Zo speel ik sinds kort Wordfeud met mijn opa en oma (die vaak van me winnen), maak ik weer tijd om te lezen, heb ik gister voor het eerst gewaterverfd (aanrader) en gaat de vrijmibo via Zoom. Ook krijg ik weer steeds meer zin in kleine huishoudprojecten, zoals het lappen van de ramen – die heb ik gister voor het eerst sinds jaren gedaan – en ook heb ik eindelijk eens dat houten tafeltje ingeolied. Verder doen we het hier vooral rustig aan. Wat doe jij allemaal om de quarantaine door te komen?

Op Instagram deelde ik al dat deze quarantaine me ook nog bijna aan het vloggen maakte. Nee hoor, zo erg is het nog niet, maar ik heb wel mijn eerste kookvideo gemaakt! Afgelopen zondag ging ik een bananenbrood bakken en toen dacht ik, misschien is het eens leuk als jullie mee kunnen bakken. Helemaal live en praten durfde ik nog niet haha, dus het is niet echt een live kookvideo geworden, maar toch best leuk.

Jullie reacties vond ik echt het allerleukste evenals de berichtjes en foto’s van meegebakken bananenbroden. Je kunt de kookvideo hier terug kijken. Het was wel duidelijk te merken dat dit mijn eerste keer koken op video was, aangezien ik nog wel eens wat vergat. Zo vertel ik jullie aan het begin niet om één van de vier bananen achter te houden (eentje moet namelijk aan het eind bovenop) en ook gooi ik de kokosrasp wel door het beslag, maar noem ik dit niet in de video.

Aangezien ik zoveel leuke reacties erop kreeg, zit ik er wel over te denken om wat vaker een video te maken op Instagram. Ik vond het stiekem heel leuk om te doen. Hebben jullie dan nog een recept wat jullie graag zouden willen zien? Bijvoorbeeld een van mijn meest gemaakte recepten, zoals deze linzencurry of worteltaart? Ook kan de boyfriend echt de lekkerste roti en saoto soep maken, dus wie weet kan ik hem nog strikken voor een recept op video… Laat vooral weten als je iets graag wilt zien!

Zoals beloofd heb ik voor vandaag ook nog het recept van het bananenbrood ‘gewoon’ op de blog. Aangezien we met dit mooie weer toch zoveel mogelijk binnen moeten blijven, is dit misschien wel een leuke om vandaag te bakken! Dan kan je ‘m daarna mooi vanuit de tuin, balkon of je raam opeten.

De receptinspiratie komt van dit bananenbroodrecept van Paulien en deze van Allerhande.

Gezond bananenbrood recept met amandelmeel, noten, chocolade en kokos

Recept gezond bananenbrood

Ingrediënten voor één bananenbrood
4 rijpe bananen
3 eieren
150 gram amandelmeel
5 medjoul dadels (van die zachte)
1 zakje bakpoeder
100 gram gemengde noten (ik gebruikte walnoten en amandelen)
50 gram kokosrasp
25 gram rauwe cacaonibs of pure chocolade

extra nodig: cakeblik van 23 cm

Bananenbrood bakken
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Pureer of prak 3 bananen (eentje bewaren dus). Dit gaat het snelst in de keukenmachine of met de blender, maar kan ook met een vork met de hand.

Doe de dadels (zonder pit) erbij en pureer tot een glad mengsel.

Voeg de drie eieren toe en pureer tot een glad beslag.

Doe het beslag in een mengkom. Doe het amandelmeel, bakpoeder en snuf zout erbij en roer door elkaar.

Hak de noten grof en doe ze samen met de kokosrasp en cacaonibs bij het beslag. Als je chocolade gebruikt in plaats van cacaonibs, moet je die natuurlijk ook nog even grofhakken. Meng alles goed door elkaar.

Vet een cakeblik in met zachte roomboter of olie. Doe het beslag in de vorm en verdeel gelijkmatig.

Snijd de achtergehouden banaan door midden en leg deze met de platte kant naar boven bovenop het beslag.

Bak het bananenbrood in 40-45 minuten goudbruin in de oven. Laat even afkoelen in de vorm en stort de het bananenbrood dan op een rooster.

Laat afkoelen en verpak luchtdicht in aluminiumfolie of een cakeblik. Je kunt het bananenbrood 5 dagen bewaren. Of vries losse plakken in in diepvrieszakjes.

Eet het bananenbrood met toppings die je lekker vindt. Zoals roomboter en jam, Griekse yoghurt of notenboter met plakjes banaan.

Gezond bananenbrood recept met amandelmeel, noten, chocolade en kokos