Sticky dadel quinoa repen

Healthy sticky quinoa bars | Yellow lemon tree

Oh yeaaah, 5-1!

Voordat ik aan mijn detox begon, hoopte ik stiekem dat het Nederlands elftal niet zo ver zou komen. Natuurlijk hoopte ik dat niet écht echt, maar wel een beetje. Dat zou een hoop verleidingen om te weerstaan schelen.

Toen ze gister bezig waren en het 1-1 werd voelde ik een stroom van Vaderlands glorie door mij heen en hoopte ik vurig dat we zouden winnen.

En ja hoor. Het werd 2-1. Dat geeft de burger moed.

3-1.

4-1

Gebeurt dit echt?

5-1

Ja, dit gebeurt echt.

En het had zo 8-1 kunnen worden. De tegengoal was eigenlijk niet eens een echte, maar een penalty waar over te discussiëren valt. Kun je nagaan.

Als je met 5-1 wint van de Europees kampioen en Wereldkampioen ben je dan niet sowieso al kampioen? In theorie wel, maar zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet. Laten we niet te vroeg juichen, er kan nog van alles gebeuren, maar: dit geeft hoop!

Voor mijn detox is het iets minder gunstig. Toen iedereen gister met zijn biertje op de bank voor de beamer klaar zat, voelde ik me wel wat sneu met mijn prikwater met citroen. Toen gingen de chips en borrelnootjes rond en nam ik nog maar een watertje.

Desalniettemin heb ik alle verleidingen weerstaan. Tijdens de wedstrijd dronk ik ook nog – geheel in stijl – een zelfgeperst oranje sapje van wortel, appel en gember. Achteraf moet ik zeggen dat het me meeviel. Vooraf zag ik er wel wat tegenop, maar eigenlijk heb ik de alcohol niet eens gemist. Natuurlijk is een biertje wel gezellig tijdens de wedstrijd, maar ik heb gemerkt dat het geen must is. Zonder bier voetbalkijken is ook leuk.

Alhoewel. Mocht Nederland in de finale komen, dan is dat op 13 juli. 6 juli is de laatste dag van mijn detox, dus mocht Nederland wereldkampioen worden, dan drinken we daar mooi een biertje op.

Toch nog even wat tips om smetteloos het WK door te komen.

10 Hoe-overleef-ik-het-WK-tijdens-mijn-detox-tips

1. Bedenk van te voren dat je het kan: 90 minuten geen bier drinken of bitterballen eten terwijl iedereen om je heen dit wel doet. Dat kun je, heus! Als je erin gelooft, komt het ook uit is mijn theorie.

2. Zorg dat je van te voren goed gegeten hebt, zodat je er even tegenaan kan. Neem na het eten nog een zelfgemaakte quinoa reep of neem er een mee voor tijdens de wedstrijd. Deze repen geven je energie zodat je extra hard kan juichen en het de hele wedstrijd vol kan houden.

3. Ga je bij vrienden kijken? Waarschuw vooraf de gastman of -vrouw of ze ook iets van prikwater in huis willen halen en bijvoorbeeld ongezouten amandelen of hazelnoten.

4. Of neem je eigen flesje prikwater mee en maak dit extra lekker met wat takjes verse munt, citroenmelisse, stukjes komkommer, schijfjes limoen en bosbessen en ijsblokjes

5. Maak een knaloranje sapje met bijvoorbeeld wortel, appel, sinaasappel, gember en limoen en neem dit mee met een vrolijk rietje. Dat lijkt natuurlijk niet op een biertje, maar zo drink je wel geheel in thema mee.

6. Ga op verantwoorde afstand van alle bitterballen, kaas, worst en chips zitten.

7. Zorg voor iets te snacken voor tijdens de wedstrijd. Mijn favorieten zijn stukken bleekselderij, wortel en radijsjes om te dippen in zelfgemaakte hummus en dan in sesamzaadjes. Ook lekker zijn zelf geroosterde noten, tomaatjes, gedroogd fruit of rozijnen, meloen of aardbeien. Als iedereen aan de bitterballen zit, heb jij mooi je eigen gezonde snack.

8. Voetbal gewoon niet leuk vinden en tijdens de wedstrijd je favoriete serie opzetten of een boek lezen.

9. Bedenken dat een detox nooit uit komt. Er is altijd wel een reden om niet te detoxen. Nu is dat toevallig het WK, maar bij het volgende WK zorg je er gewoon voor dat je wel gezellig een drankje mee kunt drinken.

10. Een fijn vooruitzicht: als het deze keer lukt om alle verleidingen te weerstaan: het wordt de volgende wedstrijd alleen maar makkelijker.

Dat waren mijn tips. Heb jij nog handige tips of lekkere gezonde snacks om het WK al detoxend door te komen?

Healthy sticky quinoa bars | Yellow lemon tree

Nu is het eerst tijd om deze quinoa repen te maken. Van de week bedacht ik opeens dat zelfgemaakte repen natuurlijk hartstikke detox proof zijn. Eerder maakte ik al eens notenrepen met dadels en superbessen, ook erg lekker.

Het is een enorm makkelijk recept en zo klaar. Deze quinoarepen zijn glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij. Als je eenmaal zelfgemaakte repen hebt geproefd, wil je nooit meer die uit de winkel.

Natuurlijk kun je de dadels (deels) vervangen door elk soort gedroogd fruit dat je lekker vindt, zoals gedroogde vijgen, abrikozen of pruimen. Hetzelfde geldt voor de noten, zaden en pitten. Dus wees creatief en maak zelf je eigen favoriete reep!

Maak jij wel eens zelf repen? En wat doe je er dan doorheen?

Healthy sticky quinoa bars | Yellow lemon tree

Sticky dadel quinoabars met kokos (glutenvrij, suikervrij & zuivelvrij)

voor ongeveer 8 repen
20 zachte dadels, ontpit
5 el vloeibare kokosolie
75 gram quinoavlokken, boekweitvlokken of havermoutvlokken
25 gram gepofte quinoa (als je dit niet in huis hebt, kun je 100 gram quinoavlokken nemen in plaats van 75 gram)
50 gram geraspte kokos of kokosschaafsel
50 gram rozijnen of gedroogde bessen (zoals gojibessen, cranberries of moerbeien)
50 gram zonnebloempitten
50 gram sesamzaad
versgemalen Himalaya zout of zee zout
3 el water

Bereidingswijze dadel quinoarepen
Doe de dadels samen met de kokosolie in een foodprocessor of keukenmachine en laat draaien tot je dadelpuree hebt. Heb je geen keukenmachine? Dan kun je het ook met een vork prakken, maar dit is wel wat meer werk.

Voeg de quinoavlokken, rozijnen, de kokosrasp, zonnebloempitten en het sesamzaad, het water en versgemalen zout toe. Laat weer draaien tot alles goed aan elkaar plakt. Voeg eventueel nog wat extra water toe als het niet plakkerig genoeg wordt.

Doe nu de gepofte quinoa erbij en pulseer nog een paar keer.

Bekleed een brownieblik of andere bakvorm met bakpapier. Schep het mengsel erin en verdeel gelijkmatig met een spatel over de vorm. Zet een half uur in de koelkast en laat hard worden.

Til de reep met bakpapier en al uit de vorm. Snijd in stukken. Bewaar de quinoarepen in een afgesloten trommel (dit kan ik de koelkast, maar hoeft niet persé, buiten de koelkast worden ze iets zachter).

Eet de quinoarepen als tussendoortje, voor het sporten als je energie nodig hebt of ’s ochtends met wat amandelmelk en vers fruit als ontbijt.

Healthy sticky quinoa bars | Yellow lemon tree