Suikervrij volkoren bananenbrood met kokos & cacao nibs

Ondanks dat ik bananenbrood vaak maak, staat er nog helemaal geen recept voor bananenbrood op mijn blog. Het heeft er ooit wel opgestaan. Het was zelfs een van de eerste recepten, maar ik heb het er stiekem afgehaald.

In Australië is bananenbrood al veel langer in. Drie jaar geleden was ik daar en toen ging het al over hoe lekker bananenbrood is. In Nederland was bananenbrood toen nog vrij onbekend, maar tegenwoordig is het een enorme hype.

Bananenbrood – en alle varianten daarop – is hip dus. Er bestaan al ontelbaar veel bananenbrood recepten en ik denk dat nagenoeg elke foodblog wel een bananenbrood erop heeft staan. Of het anders vaak eet. Toch is dit bananenbrood weer een beetje anders dan anders.

Ik bak graag. Dat is duidelijk. Eerder maakte ik al een aardbeien rabarberbrood, courgettebrood, een mangobrood en een worteltaartbrood.

Op het gebied van bakken wil ik het wat gezonder aanpakken. Na het geven van zes bakworkshops voor Fairminds – wat overigens ontzettend leuk was om te doen – kan ik mijn lemon meringue pie even niet meer zien. Zes weken achter elkaar is toch een beetje te veel van het goede. Om geen complete overkill aan zoete baksels te krijgen, werden de stukjes bij het proeven met de week kleiner.

Nu dus op de wat gezondere toer. Mocht je je trouwens afvragen hoe het met die detox zit. Ik heb het nog even uitgesteld tot na mijn verjaardag (een detox-proof-verjaardagsfeestje vind ik toch wel wat extreem). Dat begint dus al goed.

Vandaag wel eindelijk het recept voor een gezond bananenbrood zonder suiker. Het recept is een afgeleide van mijn aardbeien rabarberbrood met speltmeel en havermoutmeel. Dit keer ook geen siroop, dus echt suikervrij (op de fruitsuikers na dan).

Voor wat extra bite deed ik er cacao nibs doorheen, maar je kan ook stukjes pure chocolade erdoor doen of gedroogd fruit.

Het wordt een vrij log bananenbrood en zonder suiker minder zoet dan je gewend bent, maar zo vind ik hem juist het lekkerst. Heerlijk als ontbijt met wat kwark of jam erover.

Gister kreeg ik een leuke email van een lezer. Het enige dat zij miste is het makkelijk bewaren en printen van recepten is. Tips zijn altijd welkom en ik besloot om hier gelijk mee aan de slag te gaan. Wat dus nieuw is op de blog zijn de receptenkaarten. Of nou ja kaarten kun je het niet echt noemen, maar als je op de print recept knop drukt, kun je het recept gemakkelijk uitprinten.

Het is nog even een try out, want ik ben niet helemaal tevreden over hoe het in de tekst staat, dus ik ga even kijken of het wat is.

Print jij wel eens recepten uit en is deze printbare versie dus handig? Of is printen niet meer van deze tijd?

Hier dus het recept voor gezond bananenbrood.

Volkoren bananenbrood met kokos & cacao nibs
recept voor één bananenbrood

125 gram volkoren speltmeel
50 gram havermoutmeel (fijngemalen havermoutvlokken)
2,5 tl bakpoeder (1 zakje)
snuf zout
1 tl vanille extract
500 gram hele rijpe bananen (3-4 middelgrote bananen)
3 flinke el geraspte kokos
3 flinke el raw cacao nibs
2 eieren
125 gram magere kwark
geschaafde kokos (kokoschips) voor erover

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Maal de havermout fijn in de keukenmachine tot havermoutmeel. Meng het speltmeel, havermoutmeel, bakpoeder en zout in een grote kom.

Prak de bananen tot puree en meng dit met de eieren, vanille extract en kwark in een grote kom. Meng de droge ingrediënten door het bananenmengsel.

Vet een cakeblik in met zonnebloemolie of boter. Schenk de helft van het beslag in de cakevorm. Snijd de achtergehouden banaan in de lengte doormidden en leg deze op het beslag. Schenk nu de rest van het beslag over de cake. Bestrooi met de geschaafde kokos.

Bak de cake in ongeveer 55-60 minuten mooi goudbruin en gaar.

Snijd ’s ochtends een dikke plak af als ontbijt. Lekker met wat kwark, jam en vers fruit.