Foodblogswap: dadel kokos amandel balletjes

Het is weer zo ver: tijd voor de foodblogswap. Dit is alweer het negende recept dat ik maak voor deze maandelijkse receptenruil. Ik kan vast vertellen dat de schaal binnen mum van tijd leeg was.

Dat zegt genoeg lijkt mij zo.

Deze keer mocht ik koken van de blog van Stephanie genaamd Wolferien. Niet dat Yellow lemon tree nou zo veel met eten te maken heeft (of nou ja misschien de citroenen, maar dan houdt het ook op), maar Wolferien vind ik wel een erg speciale naam. Na mij verdiept te hebben in de blog kwam ik erachter dat de naam is afgeleid van het Engelse wolverine, wat veelvraat betekent. En Stephanie haar achternaam is de Wolf. Dat is dan wel weer toepasselijk en origineel bedacht.

Van te voren dacht ik dat het een uitdaging zou worden om het recept detox proof te maken. Je weet natuurlijk nooit wat je aantreft. Zo heb ik al een paar keer mogen koken van blogs die vol stonden met de lekkerste taarten en mooiste broden. Nou en maak dat maar eens detox verantwoord. Toen ik de receptenlijst van Stephanie bekeek, wist ik dat dit een makkie zou worden. Achter bijna alle zoete zondes staat low carb of slow carb. Daar moest ik wel wat van kunnen maken.

Uiteindelijk is het dit recept voor dadelbonbons geworden, alleen maakte ik er gezonde dadel kokos amandel balletjes van. Het chocoladelaagje eromheen heb ik weggelaten en vervangen door kokosrasp en sesamzaad. Na mijn detox ga ik het recept zeker nog eens maken, maar dan mét een flinke laag chocolade. Sowieso staan deze dadel balletjes alweer op de planning, want binnen een kwartier was de hele schaal leeg.

De dadel balletjes met kokos en amandelen zijn glutenvrij en zuivelvrij en bevatten alleen suikers van de dadels. Helemaal detox proof en verantwoord dus.

Tip: maak gelijk een dubbele portie want ze zijn verslavend lekker!

Alle eerdere recepten die ik maakte tijdens de foodblogswap kun je hier terugvinden.

Suikervrije dadel amandel balletjes met kokos | Yellow lemon tree

Dadel kokos amandel balletjes met geraspte kokos & sesam


voor ongeveer 14 stuks
150 gram zachte dadels (ik gebruik die zachte Iraakse dadels uit een kartonnen doosje, ongeveer 20 stuks)
75 gram amandelschaafsel of blanke amandelen
1 el rauwe cacao
2 el chiazaad
2 el geraspte kokos

geraspte kokos extra om te bestrooien
sesamzaad om te bestrooien

Bereidingswijze dadel kokos amandel balletjes
Doe de dadels zonder pit en amandelen in de keukenmachine. Laat draaien tot alles goed gemengd is. Hoe langer je de keukenmachine laat draaien, hoe smeuïger de dadel balletjes worden.

Doe de cacao, het chiazaad en geraspte kokos erbij en meng tot alles goed gemengd is. Draai er balletjes van. Rol de dadel balletjes door de kokosrasp of het sesamzaad totdat ze rondom helemaal bedekt zijn.

Bewaar de dadel balletjes in de koelkast als ze niet gelijk op zijn. In een goed afgesloten trommel kun je de dadel balletjes een week bewaren en twee weken in de koelkast.