Een semi-gezonde variant van mijn befaamde worteltaart

Gezonde worteltaart met kokos en zonder geraffineerde suikers

Hallo, daar ben ik weer!

Laat ik dit keer niet beginnen over mijn voornemen om nu écht weer meer te gaan bloggen. Voornemens zijn misschien sowieso wel gedoemd om te mislukken. Beter kan je zeggen: ik neem mij vooral niet voor om iets te gaan doen. Misschien dat het dan juist werkt. Net zoals met het niet denken aan een roze olifant.

Een tijdje terug heb ik dit voornemen dus losgelaten en bedacht dat het wel komt als ik zin heb.

En dat is vandaag. 

Voor deze come back wilde ik natuurlijk wel met iets extra lekkers komen. Het leek me daarom leuk om een remake van een van mijn favoriete recepten te maken en wel: deze worteltaart. Dit recept wordt het meest bezocht en gemaakt. Misschien heb jij hem ook wel eens gemaakt? Het is daarnaast ook één van de eerste recepten die ik plaatste begin 2013, toen ik net met bloggen begon.

Ook is worteltaart een van mijn favoriete taarten. Niet té zoet, lekker smeuïg en je krijgt ook nog wat groenten binnen.

Het leek mij daarom leuk hier een variatie op te maken. In het originele worteltaart recept gaat heel erg veel suiker. Super lekker natuurlijk, maar een wat lichtere variant mag ook wel eens. Ik had al een tijdje in mijn hoofd om een keer een meer gezonde worteltaart te maken, met minder suiker. Dit was dus nog zo’n voornemen. Dát voornemen heb ik inmiddels wel kunnen afvinken.

Vandaag het recept voor mijn befaamde worteltaart, maar dan net ietsje gezonder. Ondanks dat hij een stuk minder zoet is (er gaat alleen 50 ml honing in), smaakt hij net zo lekker.

Heb je nog geen plannen vandaag en zin om iets te bakken? Maak dan deze worteltaart.

Gezonde worteltaart met kokos en zonder geraffineerde suikersGezonde worteltaart met kokos en zonder geraffineerde suikers

Semi-gezonde worteltaart met kokos

Ingrediënten voor één taart (ongeveer 8 stukken)

150 gram (volkoren)bloem
1 zakje bakpoeder

2 tl kaneel
1/2 tl gemalen nootmuskaat
1/2 tl gemalen kruidnagel
1/2 tl gemberpoeder

150 gr geraspte wortels
1 el appel cider azijn
180 gram kokosmelk
50 gram walnoten + een handje extra voor de garnering
50 gram rozijnen + een handje extra voor de garnering (ik gebruikte gele en bruine)

2 eieren
50 ml honing

topping
1 bakje roomkaas
klein bekertje crème fraiche
handje grof gehakte walnoten
handje grof gehakte rozijnen
1 el geraspte kokos

Springvorm van O 22 cm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng de bloem, het bakpoeder en de specerijen door elkaar.

Hak de wortels fijn in de keukenmachine. Voeg de honing en eieren hieraan toe en meng door elkaar.

Meng het wortelmengsel door de bloem. Voeg de azijn en kokosmelk toe. Voeg dan de grof gehakte walnoten en rozijnen toe (houd van beide een handje over voor de garnering). Meng alles door elkaar.

Vet de springvorm in met zonnebloemolie. Giet het worteltaartmengsel in de springvorm.

Zet in de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar. Prik met een prikker. Als deze er schoon uit komt is de worteltaart klaar.

Laat de taart helemaal afkoelen. Dit is echt belangrijk, want anders loopt de topping straks uit.

Meng voor de topping alle ingrediënten door elkaar. Spatel deze over de worteltaart. Bestrooi met de achtergehouden walnoten, rozijnen en kokosrasp.

 

Gezonde worteltaart met kokos en zonder geraffineerde suikersGezonde worteltaart met kokos en zonder geraffineerde suikers