Winterse Gingerbread granola met amandelen, cranberries en pecannoten

Gingerbread granola met amandelen, cranberries en pecannoten

Allereerst wil ik jullie allemaal bedanken voor de ontzettend leuke, enthousiaste, positieve, hartverwarmende, vrolijke en gezellige reacties op mijn nieuwe layout. Ik moet zeggen dat ik het best spannend vond hoor, na 5 jaar iets nieuws. Door al jullie berichtjes ben ik er extra blij mee!

Soms kan ik moeite hebben met veranderingen, maar deze keer ging het heel snel. Grappig hoe dat gaat. Inmiddels ben ik zelf al helemaal gewend aan mijn nieuwe website. Ik hoop jullie ook.

Hebben jullie trouwens ook al de nieuwe receptenindex en travelindex bekeken? Je kan nu super makkelijk zoeken op ingrediënt of soort gerecht. En bij de travelindex natuurlijk op stad of land. Daar ben ik ook echt heel blij mee, omdat mijn vorige indeling een onoverzichtelijke chaos was geworden.

Met het lanceren van mijn nieuwe layout had ik ook een leuke giveaway. Namens Juniqe mocht ik 3 x één van de posters die ik zelf aan mijn muur heb hangen weggeven. Vandaag maak ik de winnaars bekend. Enne, heb je mijn nieuwe layout nog niet gezien? Kom het dan snel checken.

Ook heb ik voor jullie vandaag dit recept voor Gingerbread granola met amandelen, cranberries en pecannoten. Zelf granola maken is heel makkelijk én verslavend. 

Goed, dan nu wat tromgeroffel…

Padamdamtadam… (ik hoor nu serieus een trommelgeluid)

En…. De winnaars zijn…

(nog een klein beetje tromgeroffel)

De volgende drie:

  1. Maartje
  2. Annis
  3. Truusje

Gefeliciteerd! Ik stuur jullie een mailtje, zodat de posters zo snel mogelijk jullie kant op komen.

Het liefst zou ik natuurlijk iedereen er eentje laten winnen, maar dat kan helaas niet. Mocht je nou heel graag toch een poster willen, dan kan je die nog met 10% korting bestellen tot en met 28 februari.

De kortingscode is juniqe<3YLT

Goed, dan nu over naar de orde van de dag: granola. Eten, ontbijten, granola maken. Drie van mijn hobby’s die ook nog eens heel goed samen gaan.

Wie mij al even volgt, weet dat granola een van mijn favoriete ontbijtjes is. Op mijn blog vind je dan al een behoorlijke lijst aan granolarecepten.

Ik dacht, laat ik ze eens op een rijtje zetten.

Toen ik dat deed, dacht ik daarna “het zijn er maar 6…” Met vandaag erbij 7. Ik moet toegeven dat ik dacht dat er meer granolarecepten op mijn blog te vinden zijn. Ik bedoel 7 is niet weinig, maar het is nou ook weer niet dat je zegt ontelbaar veel. Als je jezelf als granolafanaat neer zet, verwacht je meer. Dit is wel weer een extra goede reden om snel weer een granolarecept te posten.

Hierbij het lijstje:

En, mijn eigen lievelingsfavoriet:

Heb jij al eens een van deze gemaakt? Zo niet, dan moet je echt gaan voor de super chunky cherry granola of de laatste, want daarmee smaakt je ontbijt naar chocolade.

Als je eenmaal zelf granola hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. Echt, dat beloof ik je. Enige nadeel is wel dat het ontzettend verslavend is. Telkens neem ik mij weer voor om minimaal een week te doen met een pot, maar na drie dagen begint ‘ie al aardig leeg te raken. Ik hoop dat jullie dit ook zo ervaren, anders ligt het misschien toch meer aan mijn verslavingsgevoeligheid voor granola.

In mijn blogs heb ik wel vaker de neiging een koppeling te maken met het weer. Aangezien het deze week écht winter is, heb ik voor vandaag voor jullie een heel winterse variant: gingerbread granola. Al eerder maakte ik deze gingerbread granola mannetjes. Ook leuk, vooral voor de feestdagen, maar goed die zijn inmiddels voorbij.

Daarom dus vandaag gewoon granola, die een beetje naar gingerbread smaakt. Met amandelen, pecannoten, cranberries en specerijen.

Trouwens, hier nog twee tips voor echte crunchy granola:

  1. Niet roeren! Niet scheppen! Nee gewoon de granola helemaal laten afkoelen (ja dat is heel moeilijk) en dan kun je het in stukken breken.
  2. Een nóg beter geheim voor krokante granola is eiwit. Dit is wel wat meer werk, maar dan krijg je wel écht echt knapperige granola (zie daarvoor dit recept).

Tot slot wil ik nog even zeggen dat ik hoop dat mijn nieuwe website me ook weer een nieuwe boost tot bloggen geeft. Zo vaak neem ik me voor om deze maand écht weer meer te gaan bloggen, maar op de een of andere manier komt het er niet van. Telkens heb ik wel een soort excuus. Te weinig daglicht, te drukke werkweken, stress, een te langzame laptop, geen inspiratie en zo meer.

Een aantal van die excuses zijn inmiddels niet meer aan de orde. Mijn weken zijn nog steeds vol en druk, maar koken werkt juist stressverlagend, die langzame laptop is inmiddels vervangen, de dagen zijn aan het lengen en inspiratie komt juist ook weer als ik het gewoon ga doen.

Ik ga dus niks beloven, maar ik ga mijn best doen om iets vaker wat te posten :-)

Mocht je trouwens nog een recept ter inspiratie hebben dat ik écht moet proberen, laat het weten!

Gingerbread granola met amandelen, cranberries en pecannotenGingerbread granola met amandelen, cranberries en pecannoten

Gingerbread granola met amandelen, cranberries & pecannoten

Voor een flinke pot (waar ik dus niet zo heel lang mee doe)

300 gram havermoutvlokken
100 gram geraspte kokos
75 gram geschaafde amandelen
4 tl kaneel
2 tl gemberpoeder
1 tl gemalen nootmuskaat
1/2 tl gemalen kruidnagel
1/2 tl zeezout
5 el milde olijfolie
5 el maple syrup (agave of honing kan ook)
1 el stroop (bijvoorbeeld dadelstroop of appelstroop)
1 tl vanille extract
75 gram pecannoten, grof gehakt
125 gram gedroogde cranberries

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de havermoutvlokken samen met het kokosrasp, de amandelen en specerijen in een kom. Meng door elkaar. Doe de olie erdoor en meng door elkaar.

Meng de maple syrup samen met de stroop en het vanille extract door het havermoutmengsel totdat alles goed bedekt is.

Bekleed een bakpapier met bakplaat. Verdeel de granola over de bakplaat. Zet in de oven. Bak in ongeveer 20-25 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen (dit is heel moeilijk, maar zo krijg je wel grote stukken).

Schep de grof gehakte pecannoten en gedroogde cranberry’s erdoor. Doe in een grote pot. Eet de granola met lobbige yoghurt of kwark, vers fruit en wat honing.

Gingerbread granola met amandelen, cranberries en pecannotenGingerbread granola met amandelen, cranberries en pecannotenGingerbread granola met amandelen, cranberries en pecannoten