Granola gingerbread mannetjes

Gingerbread granola

Speciaal voor de decembermaand komt er een leuke samenwerking aan met Pip Studio. Wekelijks verschijnt er een recept voor Pip Studio op de blog. Reden hiervoor is het feestelijke Royal serviesgoed van Pip. Porseleinen serviesgoed met vrolijke bloemen, kleuren, stipjes en gouden randjes. Bij mij thuis staat inmiddels de hele collectie en het is echt om blij van te worden.

Vanaf kinds af aan ben ik fan van Pip Studio. Agenda’s, tassen, koffiekopjes, dekbedhoezen. De printjes zijn altijd zo vrolijk en kleurrijk. Met het op kamers gaan was mijn Pip verzameling een beetje op de achtergrond verdwenen, maar toen ik vorige week de vraag kreeg of ik recepten wil serveren in het serviesgoed van Pip, kon ik natuurlijk niet weigeren.

Terwijl ik in Sri Lanka zit met Max Havelaar, is het vandaag tijd voor het eerste recept. Met de feestdagen in aankomst ben ik helemaal into gingerbread. Sowieso ben ik helemaal into de Kerst merk ik. Ik kan niet wachten om mijn kerstboompje van vorig jaar uit de tuin te halen en te versieren.

Ook typisch Kerstig is gingerbread man. Koeken in de vorm van een mannetje, soms versierd met een gezichtje en een stropdas. Gingerbread man vind ik echt iets typisch Amerikaans. Zoiets dat je in Kerstfilms ziet. Thuis had ik nog een gingerbread vorm liggen dus het leek me leuk om gingerbread granola mannetjes te maken.

Het idee voor gingerbread granola kwam ik hier tegen. Vervolgens kreeg ik via Twitter van Lizet ook nog een berichtje met “dit is echt iets voor jou“. Toevallig had ik het recept toen al op mijn probeerlijst staan dus hoogste tijd om gingerbread granola te maken.

Hoe leuk om deze gingerbread man van granola te eten met het Kerstontbijt. De mannetjes passen niet in de kom, dus helaas moesten ze wel in stukken of je moet een grote kom nemen.

Oja, als je het leuk vindt om deze week op de hoogte te blijven kun je me volgen op Instagram. Ik weet niet hoe het met de wifi in Sri Lanka zit, maar ik denk dat ik af en toe wel tijd heb om iets te posten.

Gingerbread granolaGingerbread granola

Voor traditioneel gingerbread wordt een bepaald soort stroop, ook wel molasses, gebruikt. Ik ben er nog niet helemaal over uit wat voor stroop hier precies mee bedoeld wordt, maar ik gebruik dadelstroop. Je kan ook appelstroop of schenkstroop nemen.

Granola gingerbread mannetjes


Ingrediënten voor 4 gingerbread granola man
350 gram havermoutvlokken
150 gram noten (amandelen, walnoten, pecannoten)
1 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl kruidnagel
flinke snuf grof zeezout
75 ml olijfolie
75 ml ahornsiroop of honing
2 el dadelstroop of appelstroop
1 tl vanille extract

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de havermout met de noten en de specerijen door elkaar.

Doe de olijfolie, ahornsiroop, stroop en het vanille extract in een pannetje en verwarm op laag vuur. Laat eventjes pruttelen en haal dan van het vuur. Schenk het stroperige mengsel bij de droge ingrediënten en roer gelijk goed door.

Leg de gingerbread man vorm op een met bakpapier beklede bakplaat en vul de vorm met de granola. Ga zo door tot alle granola op is.

Zet de bakplaat in de oven en bak de gingerbread granola mannetjes in ongeveer 15-20 minuten mooi goudbruin en krokant. Laat de gingerbread man helemaal afkoelen, op die manier blijven ze goed aan elkaar plakken.

Eet met Griekse yoghurt of kwark.

Je kunt de granola gingerbread mannetjes goed afgesloten een paar dagen bewaren, maar de kans wordt dan wel groter dat ze uit elkaar vallen omdat ze zachter worden.

Gingerbread granola

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met Pip Studio