Amandel abrikozencake (zonder suiker, gluten en zuivel)

Abrikozen amandelcake zonder suiker, glutenvrij en koemelkvrij

Ondanks de regen – of misschien wel juist door de regen – werd het gister een bakdag. Letterlijk gezien moest ik ook eerst door de regen op de fiets naar de groenteboer op abrikozenjacht, voordat ik überhaupt aan het bakken kon.

Het is deze week namelijk weer tijd voor de foodblogswap. Dit keer mocht ik koken van Handmade Helen. Op Helen haar blog staan bijna alleen maar bakrecepten. Het ene recept nog lekkerder dan het ander. Bakken werd zo dus eigenlijk onvermijdelijk. En dat had dan weer niks met de regen te maken. Ik moest en zou gaan bakken.

Nu ik op woensdag geen bakworkshops meer geef, heb ik wel mooi weer zin om thuis aan de slag te gaan. Woensdag bakdag in plaats van woensdag gehaktdag.

Bij Helen kwam ik een recept voor abrikozencake tegen. Niet geheel toevallig dat mijn oog op dit recept viel, want het is het eerste recept bij de receptenindex onder de letter A. Gevolgd door aangevette slagroom, aardbeien bavarois en after eight ijs. Ondanks dat ik de hele rij ben afgegaan, bleef mijn gedachte hangen bij de abrikozen.

Het officiële zomervruchten seizoen begint eigenlijk pas in juni.  Dat is al over een paar dagen wat betekent dat abrikozen, perziken en nectarines straks weer volop te krijgen zijn. Een abrikozencake leek mij daarom wel wat.

Het is dus alweer bijna tijd voor steenfruit. Lange tijd heb ik mij afgevraagd wat steenfruit nou precies is. Steenfruit is al het fruit waarvan het zaad in een hard omhulsel zit, ook wel de steen genaamd. Pruimen, kersen, perziken, nectarines. Allemaal steenfruit.

Abrikozen behoren ook tot de categorie steenfruit.

Dus dat werd ondanks de regen en dus door de regen op zoek naar rijpe abrikozen. De zoektocht was van korte duur, want bij de groenteboer lag een krat vol mooie geel oranje abrikozen.

De abrikozencake deed me denken aan Spanje, waar ze hem met amandelmeel maken. Bakken zonder gluten, suiker en zuivel probeer ik steeds vaker uit.  Het recept voor de abrikozencake besloot ik glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij te maken. Ook gaat in dit recept geen boter of olie, dus dat maakt het nog gezond ook.

Stiekem heb ik er wel wat poedersuiker over gestrooid voor een dramatisch effect. Totaal niet detox proof, maar ik ben dan ook nog niet begonnen dus dan mag dat. Nog even dan.

Het resultaat was een heerlijke luchtige cake met zuur zoete abrikozen en ver op de achtergrond wat gember. Dit alles zonder toegevoegde suiker. De taart kun je ook goed maken van anders steenfruit, zoals pruimen, perziken of nectarines.

Máár, wees niet bang. Volgende week ben ik jarig en dan komt er een massive chocoladetaart aan boordevol suikers.

Amandel abrikozencake met gember en citroen (glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij)


200 gram amandelen of 200 gram amandelmeel
1 tl bakpoeder
snuf zout
rasp van 1 citroen
een stukje verse gember, geschild en fijngesneden
50 gram gedroogde abrikozen (stuk of 6)
6 rijpe abrikozen (ongeveer 250 gram vuil gewicht)
50 ml rijststroop
4 eieren
scheutje amandelmelk

Recept voor abrikozencake met amandelmeel
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Vet een bakvorm of springvorm in met wat boter of plantaardige olie. Ik gebruikte een rechthoekige bakvorm, maar je kan ook een springvorm van 22 cm nemen.

Snijd de gedroogde abrikozen door midden en laat ongeveer 15 minuten wellen in gekookt heet water.

Maal de amandelen in de keukenmachine tot meel (maal niet te lang, dan wordt het notenboter).

Doe het amandelmeel in een kom en meng met het zout en het bakpoeder. Doe de eieren, rijststroop, citroenrasp en fijngesneden gember erbij.

Pureer de helft van de verse abrikozen (bewaar de andere helft voor  over de cake) samen met de gewelde abrikozen en een scheutje amandelmelk met de staafmixer. Doe de abrikozenpuree bij het beslag. Mix tot alles goed gemengd is.

Schep het beslag in de ingevette bakvorm. Verdeel de schijfjes abrikozen erover.

Bak de cake in ongeveer 45 minuten in de oven. Als de bovenkant de hard gaat, dek deze dan af met wat aluminiumfolie. Prik met een prikker, als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.

Bestrooi als je niet aan het detoxen bent met wat gezeefd poedersuiker of met kokosrasp. Lekker met een kop thee of koffie. En neem gerust een tweede plak.