Amandel abrikozencake (zonder suiker, gluten en zuivel)

Abrikozen amandelcake zonder suiker, glutenvrij en koemelkvrij

Ondanks de regen – of misschien wel juist door de regen – werd het gister een bakdag. Letterlijk gezien moest ik ook eerst door de regen op de fiets naar de groenteboer op abrikozenjacht, voordat ik überhaupt aan het bakken kon.

Het is deze week namelijk weer tijd voor de foodblogswap. Dit keer mocht ik koken van Handmade Helen. Op Helen haar blog staan bijna alleen maar bakrecepten. Het ene recept nog lekkerder dan het ander. Bakken werd zo dus eigenlijk onvermijdelijk. En dat had dan weer niks met de regen te maken. Ik moest en zou gaan bakken.

Nu ik op woensdag geen bakworkshops meer geef, heb ik wel mooi weer zin om thuis aan de slag te gaan. Woensdag bakdag in plaats van woensdag gehaktdag.

Bij Helen kwam ik een recept voor abrikozencake tegen. Niet geheel toevallig dat mijn oog op dit recept viel, want het is het eerste recept bij de receptenindex onder de letter A. Gevolgd door aangevette slagroom, aardbeien bavarois en after eight ijs. Ondanks dat ik de hele rij ben afgegaan, bleef mijn gedachte hangen bij de abrikozen.

Het officiële zomervruchten seizoen begint eigenlijk pas in juni.  Dat is al over een paar dagen wat betekent dat abrikozen, perziken en nectarines straks weer volop te krijgen zijn. Een abrikozencake leek mij daarom wel wat.

Het is dus alweer bijna tijd voor steenfruit. Lange tijd heb ik mij afgevraagd wat steenfruit nou precies is. Steenfruit is al het fruit waarvan het zaad in een hard omhulsel zit, ook wel de steen genaamd. Pruimen, kersen, perziken, nectarines. Allemaal steenfruit.

Abrikozen behoren ook tot de categorie steenfruit.

Dus dat werd ondanks de regen en dus door de regen op zoek naar rijpe abrikozen. De zoektocht was van korte duur, want bij de groenteboer lag een krat vol mooie geel oranje abrikozen.

De abrikozencake deed me denken aan Spanje, waar ze hem met amandelmeel maken. Bakken zonder gluten, suiker en zuivel probeer ik steeds vaker uit.  Het recept voor de abrikozencake besloot ik glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij te maken. Ook gaat in dit recept geen boter of olie, dus dat maakt het nog gezond ook.

Stiekem heb ik er wel wat poedersuiker over gestrooid voor een dramatisch effect. Totaal niet detox proof, maar ik ben dan ook nog niet begonnen dus dan mag dat. Nog even dan.

Het resultaat was een heerlijke luchtige cake met zuur zoete abrikozen en ver op de achtergrond wat gember. Dit alles zonder toegevoegde suiker. De taart kun je ook goed maken van anders steenfruit, zoals pruimen, perziken of nectarines.

Máár, wees niet bang. Volgende week ben ik jarig en dan komt er een massive chocoladetaart aan boordevol suikers.

Amandel abrikozencake met gember en citroen (glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij)


200 gram amandelen of 200 gram amandelmeel
1 tl bakpoeder
snuf zout
rasp van 1 citroen
een stukje verse gember, geschild en fijngesneden
50 gram gedroogde abrikozen (stuk of 6)
6 rijpe abrikozen (ongeveer 250 gram vuil gewicht)
50 ml rijststroop
4 eieren
scheutje amandelmelk

Recept voor abrikozencake met amandelmeel
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Vet een bakvorm of springvorm in met wat boter of plantaardige olie. Ik gebruikte een rechthoekige bakvorm, maar je kan ook een springvorm van 22 cm nemen.

Snijd de gedroogde abrikozen door midden en laat ongeveer 15 minuten wellen in gekookt heet water.

Maal de amandelen in de keukenmachine tot meel (maal niet te lang, dan wordt het notenboter).

Doe het amandelmeel in een kom en meng met het zout en het bakpoeder. Doe de eieren, rijststroop, citroenrasp en fijngesneden gember erbij.

Pureer de helft van de verse abrikozen (bewaar de andere helft voor  over de cake) samen met de gewelde abrikozen en een scheutje amandelmelk met de staafmixer. Doe de abrikozenpuree bij het beslag. Mix tot alles goed gemengd is.

Schep het beslag in de ingevette bakvorm. Verdeel de schijfjes abrikozen erover.

Bak de cake in ongeveer 45 minuten in de oven. Als de bovenkant de hard gaat, dek deze dan af met wat aluminiumfolie. Prik met een prikker, als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.

Bestrooi als je niet aan het detoxen bent met wat gezeefd poedersuiker of met kokosrasp. Lekker met een kop thee of koffie. En neem gerust een tweede plak.

28 Comments

 • Beantwoorden mei 29, 2014

  Suus

  Oke deze cake ga ik dus echt maken!! Ziet er echt heerlijk uit en ook lekker simpel om te maken. En ik was ook al aan de nectarines begonnen, lekker gegrild met buffelmozarella. Maar heb je er nou wel poedersuiker overheen gedaan ;) hahaa dat is geen detox ;)

  Liefs Suus

  • Beantwoorden mei 29, 2014

   Maura - YLT

   Haha yeaaah! Met nectarines of pruimen lijkt me ook lekker. Haha jaaaaa sneaky heb ik er poedersuiker over gedaan. Was ik helemaal vergeten erbij te zetten haha ;) Heel niet detox proof, maar ben ook nog niet begonnen dus dan mag het nog even haha. Liefs

 • Beantwoorden mei 29, 2014

  Hedwig

  Ahh ja dit ziet er wel uit als het perfecte comfort food op al die regenachtige dagen van de afgelopen tijd! Het wordt dit weekend weer mooi weer maar het kan ook vast mee naar het park :)

  • Beantwoorden mei 29, 2014

   Maura - YLT

   Jaaa, echt perfect als het buiten regent, want het taartje smaakt heel zomers. En inderdaad ook lekker fris en licht voor zomerse dagen ;) helaas heeft de cake het weekend niet gered, maar dan maar weer iets nieuws maken.

 • Beantwoorden mei 29, 2014

  Cécile

  Ziet er heerlijk uit! Voor een Gezonde variant voor poedersuiker (voor t oog) zou je kokosmeel kunnen gebruiken

  • Beantwoorden mei 29, 2014

   Maura - YLT

   Hah, dat is een goede tip! Of kokossuiker of rasp? Maar voor het effect is iets poederachtigs wel het mooist. Kan ik hem gelukkig wel nog eten tijdens de detox ;)

 • Beantwoorden mei 29, 2014

  Barbara

  De cake ziet er echt super lekker uit! En ik wilde even zeggen dat ik de onderste foto erg mooi vind :)

 • Hmmmm yummy ziet er echt lekker uit! Die gaat op mijn to-bake lijstje!

 • Beantwoorden mei 29, 2014

  Simone

  Nadat ik al de halve dag verlekkerd naar deze taart heb zitten kijken moet ik hem natuurlijk wel een keertje gaan bakken! En nee echt detox proof is ie niet he, maar ziet er wel top uit!

  • Beantwoorden mei 29, 2014

   Maura - YLT

   Hahaha, ja jij hebt de taart onderhand vaak gezien. Echt zo fijn dat het uiteindelijk opgelost is. Bedankt dat ik jou als hulplijn mocht inzetten ;) als je in de buurt woonde, zou ik het laatste stukje gelijk even langsbrengen als dank.

 • Beantwoorden mei 30, 2014

  Marlissa

  Ik zag de cake al voor bij komen op Instagram! Deze ga ik zeker een keertje maken:)

 • Beantwoorden mei 31, 2014

  Marlous

  Oh hij ziet er heel mooi uit! Ik vind van die plaatcakes sowieso lekker! Zou je zoiets ook met frambozen en witte chocola kunnen maken?

  • Beantwoorden juni 1, 2014

   Maura - YLT

   Dankje! Ja ik denk dat dat wel kan. Frambozenpuree en nog hele erdoor en dan witte chocolade. Anders heb ik ook nog frambozen cheesecake bars op m’n blog staan, ook lekker!

 • Beantwoorden mei 31, 2014

  cheyenne

  ohhh wat heerlijk :) en perfecte timing nu ik vanaf volgende week een maand lang niet meer aan de suiker mag… dan ga ik dit recept zeker eens uitproberen!
  xo, cheyenne

  • Beantwoorden juni 1, 2014

   Maura - YLT

   Oeh dat is inderdaad een goede timing. En wat ook goed uitkomt. Ik start volgende week zondag met mijn detox, dus deze maand veel gezonde suikervrije recepten :) ben ook benieuwd naar jouw ervaringen en recepten! Maar dat ga je vast delen of niet?

 • Beantwoorden augustus 17, 2014

  Julia

  Dank voor dit geweldige recept! Ik ga het zo meteen maken voordat ik een rondje ga hardlopen ;-)
  1 vraagje; kan het ook met agave siroop ipv. rijststroop? Of is Maple Syrup dan beter?

  • Beantwoorden augustus 17, 2014

   Maura - YLT

   Ik denk dat je inmiddels al terug bent van je rondje hardlopen. Was het gelukt? De rijststroop kun je inderdaad vervangen door een andere zoekmaken die je lekker vindt. Dus agave of ahorn maakt niet uit. Nou ik hoop dat hij gaat smaken :)

 • Beantwoorden juni 29, 2015

  Sita

  Welk formaat bakblik gebruik je voor deze hoeveelheid? Rond of vierkant? Ik ga hem vanmiddag maken, 2 kilo Franse abrikozen op de kop getikt 😃

  • Beantwoorden augustus 9, 2016

   Maura - YLT

   Oh sorry! Ik zie nu pas je reactie, lekker laat haha. Ik had een rechthoekig brownieblik gebruikt. Hopelijk was ‘ie nog gelukt.

 • […] Nu had ik trouwens geen nectarines in huis, maar wel abrikozen (na het maken van deze heerlijke abrikozencake). Ook een prima combinatie. De salade is een perfect lunchgerecht, aangezien het niet zo zwaar is. […]

 • Beantwoorden augustus 7, 2016

  Jocelyn

  Hoi, wat lijkt me dit een lekker recept! Ik wil hem graag bakken als verjaardagstaart. Is hij dan zoet genoeg? Of zal de visite hem niet als “taart” waarderen?

  • Beantwoorden augustus 9, 2016

   Maura - YLT

   Wat leuk! Tja.. Lastig te zeggen. Ik vind ‘m zelf zoet genoeg, maar als je gewend ben veel suiker en zoete taarten te eten dan issie misschien wat flauw.. Gebruik anders agavesiroop en dan wat meer, zodat de cake wat zoeter wordt :) en anders gewoon proberen! Fijne verjaardag alvast!

 • […] Nu had ik trouwens geen nectarines in huis, maar wel abrikozen (na het maken van deze heerlijke abrikozencake). Ook een prima combinatie. De salade is een perfect lunchgerecht, aangezien het niet zo zwaar is. […]

 • Beantwoorden oktober 19, 2017

  marloes

  Hoeveel stukken taart kun je uit de taart halen?

 • […] Het resultaat: deze heerlijke abrikozencake van Yellow lemon tree. […]

Leave a Reply