Detoxdilemma & glutenvrij boekweitbrood met amandelmeel, zaden & pitten

Glutenvrij boekweit brood bakken met amandelmeel en zaden

Wat ik als eerst even wil noemen is de reactie van mijn vader op deze foto op Instagram. “Zo, dat ziet er lekker uit zeg, met een soort slagroom erop?!” 

Nee, dat is gepocheerd ei. 

En toen moest ik heel hard lachen.

Mijn vader is misschien wel mijn trouwste blogvolger. Hij heeft dan wel geen Instagram, maar checkt wel regelmatig of er al iets nieuws op staat. Zo laatst ook de foto van dit recept.

Ik moet altijd lachen om de reacties van mijn vader. Als het op eten aankomt, is hij nogal ontwapenend. Zo dacht hij ooit dat een foto van havermoutkoeken de risottoburgers waren die we onlangs hadden gegeten en maakte hij laatst een kaastaart wat meer een soufflé werd, omdat hij het bladerdeeg vergeten was en het eikaasmengsel zo in de vorm had gedaan.

Dat levert bij ons thuis dus vaak grappige taferelen op. Zo ook bij dit broodje avocado met “slagroom”.

Zoals ik al eerder vertelde, is het leuk aan een detox dat je creatief wordt. Het zelfgebakken boekweit naanbrood was een beetje een fail (het werden eerder flatbreads) maar dit recept voor boekweitbrood was een succes. 

Iets wat ik tijdens zo’n detox mis is brood. Toen ik dit recept voor een super food protein loaf van Jamie tegen kwam, ben ik gelijk gaan bakken. Je hoeft met dit recept niet te kneden, dus het is met een ruim uur klaar. Perfect om eindelijk die rijstwafels te vervangen voor dikke plakken brood. 

Oké, dan nu eerst mijn soort van detoxdilemma. Elke dag frikandel speciaal als ontbijt of altijd natte sokken? Haha, zo voelt het wel een beetje. Net als het Dinsdag Dilemma, maar dan op maandag. 

Gister begon de laatste week van mijn detox. Vandaag meegeteld moet ik nog 6 dagen en dan zitten de 28 dagen erop. Nog een kleine week dus. Moet te doen zijn, zou je zeggen. 

Ondanks dat het eind in zicht is, zit ik in dubio. Vergeleken met vorige keer merk ik deze keer weinig verschil. Op dit moment haal ik niet eruit waar ik vooraf op had gehoopt en dat werkt een beetje demotiverend. Vorige keer merkte ik ontzettend veel verschil: ik sliep beter, had veel energie, mijn huid zag er beter uit en mijn haar glansde extra. Het enige dat ik nu merk is dat ik minder cravings heb. Alhoewel, ik heb wel elke keer ontzettend zin in comfort food

Een verklaring kan zijn dat ik deze keer sowieso al grotendeels volgens de “detox regels” at, waardoor het effect nu kleiner is. Of misschien komt het door het weer. Of door het werken. 

Doordat ik er niet uit haal wat ik gehoopt had, voelt het detoxen deze keer iets meer als een kwelling. Nou ja, een kwelling is een groot woord want ik eet als nog lekker, maar meer als een opgave. Je ontneemt jezelf vanalles zonder opzienbarende resultaten. Zoals afgelopen vrijdag tijdens een uit etentje. Ik zat ik braaf aan de spa rood en de frietjes en cheesecake heb ik afgeslagen, maar waarvoor? Om vol te houden aan iets dat ik met mezelf heb afgesproken? 

Nu zit ik ergens te denken om eerder te stoppen. Donderdag of vrijdag. Zodat ik weer burgers kan eten met friet én een glas wijn. Of kaasfonduen. Of risotto maken. Ontbijt en lunch wil ik dan volhouden en koffie alleen als ik écht zin heb, maar met het avondeten wil ik minder letten op wat ik eet en vooral gewoon sociaal mee kunnen doen. Het is ook gewoon een beetje saai dat je niet kan eten en drinken waar je zin in hebt. 

Aan de ene kant voelt eerder stoppen wel als een soort van faal. Ik wil afmaken wat ik me heb voorgenomen en niet toegeven dat ik het niet 28 dagen volhoud. Aan de andere kant kun je jezelf afvragen hoezeer het falen is als de reden dat je eerder stopt zit in het feit dat je er niet uithaalt wat je hoopte. 

Het blijft lastig en ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken: stoppen of doorgaan? Wat zou jij doen? En heb jij wel eens in zo’n soort situatie gezeten? Enne: ga je voor de frikandel speciaal of de natte sokken? Ik weet het wel ;)

Glutenvrij boekweit brood bakken met amandelmeel en zaden Glutenvrij boekweit brood bakken met amandelmeel en zaden Glutenvrij boekweit brood bakken met amandelmeel en zaden

Tot slot dan hier het recept voor zelfgebakken boekweitbrood. Op Instagram kreeg ik al een aantal verzoeken, dus bij deze. 

Dit recept voor glutenvrij boekweitbrood is geïnspireerd op de super-food protein loaf van Jamie Oliver uit zijn nieuwste kookboek Everyday Super Food. Ik ben echt een Jamie-fan en heb bijna al zijn kookboeken. Jamie gaat nu ook op de gezonde tour, best leuk. Ik heb de Engelse variant aangeschaft in Newcastle.

Het brood kun je in een afgesloten trommel een paar dagen bewaren. Ik heb er 4 dagen van gegeten. Het brood wordt wel iets droger, maar is ook lekker om te roosteren.

Eet het boekweitbrood met je favoriete beleg. Mijne is met geitenkaas, avocado en een gepocheerd ei. En eigenlijk nog gerookte zalm. 

Glutenvrij boekweitbrood met amandelmeel, zaden & pitten

Ingrediënten voor één brood (ongeveer 15 plakken)
250 gram boekweitmeel
100 gram amandelmeel
50 gram gebroken lijnzaad
100 gram zaden en pitten (van alles 25 gram: chiazaad, maanzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten)
snuf grof zeezout
1 zakje gedroogde gist à 7 gram
375 ml lauwwarm water
4 el olijfolie
4 grote eieren
paar takjes rozemarijn, de blaadjes

Boekweitbrood bakken
Verwarm de oven voor op 190 graden.

Bekleed een cakeblik met bakpapier.

Vul een maatbeker met 375 ml lauwwarm water en voeg de gist en de olijfolie toe. Laat 5 minuten staan tot er bubbeltjes ontstaan.

Doe het boekweitmeel, amandelmeel, lijnzaad en zaden en pitten in een grote kom. Voeg een flinke snuf zeezout toe. Maak een kuiltje in het midden.

Rits de rozemarijnblaadjes van de takjes en snijd fijn. Voeg dit bij het meel.

Breek de eieren in het kuiltje en meng door het deeg. Schenk het gistmengsel erbij en meng door elkaar met een houten lepel. Het wordt meer een beslag dan een deeg. Schenk het beslag in de cakevorm.

Je kunt het brood gelijk bakken of je kunt het een nacht in de koelkast zetten zodat de smaken wat meer kunnen intrekken.

Bak het brood in 45 minuten in de oven. Een prikker moet er schoon uitkomen. Laat het brood 15 minuten afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Glutenvrij boekweit brood bakken met amandelmeel en zaden