Boekweitpannenkoeken met paddenstoelen & geitenkaas

De maandag was een soort van mijn standaard detox dag geworden met een wekelijkse detox update met bijbehorend eetdagboek. Vorige week gaf ik nog een post-detox update met hoe de eerste detoxloze week was verlopen. Inmiddels zijn we twee weken verder en is het afgelopen met de eetdagboeken. Best wel even wennen, dus daarom vandaag toch nog een detoxrecept: glutenvrije boekweitpannenkoeken met paddenstoelen en geitenkaas.

Afgelopen dagen waren ook nog eens behoorlijk anti-detox. Mooi weer, feestjes en etentjes in de tuin maken niet alleen dat het wat rustiger is op mijn blog – ik heb simpelweg geen zin om achter mijn laptop te zitten en te koken – maar ook dat ik weer ongezonder eet. Herkennen jullie dat?

Detox-perikelen 

Inmiddels heb ik dus weer zo goed alles gegeten en gedronken. Afgelopen week ging ik naar de Vierdaagse feesten in Nijmegen, was het tijd voor biertjes, at ik bij het huiskamerrestaurant van de meisjes van de hapjes, een uitgebreide Indische rijsttafel bij mijn schoonmoeder waar ik twee veels te grote borden opschepte en een ongelooflijk tuinetentje in de volkstuin bij Marleen. Met behoorlijk wat foodbloggers kan dat alleen maar een succes worden. Er waren salades, fritatta, plaattaart, brood en kaas, vlierbloesemchampagne, bloody Mary’s en als toetje de waanzinnige pavlova van Anne-Ruth, whiskey ijs en heerlijke nostalgische rode bessen taart.

Afgelopen dagen leken wel een mini-vakantie, terwijl mijn vakantie pas volgende week begint.

Zoals je leest, heb ik me behoorlijk vol gegeten en dat merk ik wel. Ik moet oppassen dat ik niet te gulzig word, want ik krijg gauw buikpijn na het eten (iets dat ik voor mijn detox niet snel had, alhoewel ik mezelf toen ook wel echt vol kon eten). Ik merk dat mijn darmen toch nog niet alles helemaal aan kunnen en dat het bij elkaar – vlees, kaas, wijn en brood – soms wat zwaar is om te verwerken.

Als klapper op de vuurpijl at ik gister ook nog mijn moeders waanzinnige pulled pork (zie Instagram voor de foto) met zelfgemaakte broodjes en homemade hot relish en aïoli. Daar had ik weken naar uitgekeken en het smaakte zo goed. Veel mensen opperden al een gastblog van mijn moeder, dus wie weet dat die er binnenkort aankomt. Als toetje hadden we ook nog een crumble met perzik, kersen, appel en frambozen en een lepel crème fraiche.

Mijn eerste kopje koffie

En na de klapper op de vuurpijl kwam de kerst op de taart: mijn eerste espresso.

Gister was het dan eindelijk tijd – na 6 weken cafeïnevrij te hebben geleefd – voor mijn eerste kopje koffie. Afgelopen vrijdag had ik al een halfslachtige poging gedaan met het bestellen van een cappuccino. Dit werd één grote misère. De koffie van veels te heet, het schuim zag eruit als afwasmiddel en het zat in een papieren bekertje. Om teleurstellingen bij het drinken van mijn eerste kopje te voorkomen, heb ik die maar niet opgedronken.

Maar goed. Gister na het eten was het zover. Mijn moeder had speciale koffiebonen gekocht en maakte met haar super fancy Expobar een lekkere espresso. Oh die geur alleen al is om zo blij van te  worden. Ik moet eerlijk zeggen ik wel even moest wennen aan de smaak. Haast alsof je het weer een beetje moet leren drinken. De espresso smaakte dan ook minder goed dan verwacht, wat ook wel weer een goed teken is dat mijn cafeïneverslaving echt weg is.

Dat ik koffie drinken zo lang heb uitgesteld na mijn detox komt mede doordat ik bang was dat ik weer in mijn oude-vijf-espresso’s-per-dag-ritme zou vervallen. Het lijkt me zo zonde om weer elke ochtend op te staan met een koffiedrang. Het wordt zo snel weer een gewoonte. Mijn plan is om koffie te drinken als ik er echt zin in heb en niet standaard omdat ik het nodig heb.

Dat zijn zo de perikelen van het post-detox-tijdperk.

Het Tempelkookboek: lekker en gezond blijven eten

Zoals ik in mijn post-detox update al uitlegde ben ik van plan zo veel mogelijk volgens de detox te blijven eten. Maar hoe doe je dat nou?  Een handig vervolg op de 28-daagse-detox is het Tempelkookboek van detoxcoach Jacqueline van Lieshout.

Na anti-detox eten wordt mijn behoefte aan lichte salades steeds groter. Daar voel ik me toch het lekkerst bij. Voor de rest eet ik daarom zo veel mogelijk detoxproof, maar ik vind het erg fijn dat ik niet meer ingewikkeld hoef te doen bij tuinfeestjes en pulled pork moet afslaan.

Er zijn behoorlijk wat recepten die ik er na mijn detox in blijf houden. Denk aan de gepofte sweet potatoe Joe met waanzinnige saus, deze té verslavende chocolade boekweit granola en zo ook deze boekweitpannenkoeken.

Het idee voor het recept voor boekweitpannenkoeken komt uit het Tempelkookboek. Boekweitpannenkoeken zijn gemaakt van boekweitmeel en daarom glutenvrij. Voor een koemelkvrije variant neem je rijstemelk of amandelmelk. Het beslag was bij mij wat dik, dus ik voegde een extra ei toe.

Het Tempelkookboek is het vervolg op Jacqueline van Lieshout haar detoxboek In 28 dagen van gifbelt naar tempel. Als je – net als ik – na de 28 dagen zoveel mogelijk volgens de detox regels wilt blijven eten, dan is dit kookboek een leuke aanvulling.

Handig ook dat Jacqueline ter opfrissing begint met de lijst wat je wel en niet mag eten tijdens de detox. Het boek staat vol met makkelijke en snelle recepten, zoals recepten met ronde rijst – zelfs een recept voor risotto -, salades en wraps en bijgerechten en spreads. Ook staan er tussendoortjes en snelle lunchrecepten in.

Ook voor degenen die geen detox doen of gedaan hebben, is dit boek een aanrader als je houdt van makkelijke en gezonde recepten met pure ingrediënten.

Het Tempelkookboek is een mooie aanvulling op In 28 dagen van gifbelt naar tempel.

Een beetje blogrust

Aankomende tijd zal het dus wat rustiger zijn op mijn blog. Zeker ook met tripjes naar Noorwegen, Kopenhagen en Barcelona in het verschiet. Met het mooie weer vind ik het veels te warm om in de keuken te gaan staan terwijl de temperatuur oploopt naar +30 en dan ook nog achter mijn stoomafblazende laptop te gaan zitten.

Gelukkig is het vakantietijd en zullen velen van jullie ook geen zin hebben om met deze hitte – of wie weet vanaf een ver strand – blogs te lezen. Natuurlijk blijf ik wel updaten hoor, zzeker ook vanuit mijn vakantiebestemmingen, maar dan vooral via sociale media.

Om op de hoogte te blijven kun je mijn blog natuurlijk ook volgen op Instagram of Twitter.

En nu dan eerst eens die boekweitpannenkoeken! Die moet je natuurlijk wel even maken.

Je kunt de pannenkoeken zoet eten of hartig. Geïnspireerd op deze wraps met paddenstoelen en brie maakte ik er een pannenkoekenstapel van met paddenstoelen en geitenkaas. Bijna een soort van pannenkoekentaart.

Boekweitpannenkoeken die je over hebt zijn de volgende dag heerlijk als ontbijt met wat vers fruit, kwark en honing.

Het Tempelkookboek Jacqueline van Lieshout

Boekweitpannenkoeken | Yellow lemon tree

Boekweitpannenkoeken zijn wat ‘breekbaarder’ dan gewone pannenkoeken. De boekweitpannenkoeken zijn best lastig om te bakken, maar de truc is om ze echt heel dun te maken, dan kun je ze zonder te breken om draaien. Zoals altijd met pannenkoeken bakken, mislukte de eerste maar de tweede en derde gingen al bijna vlekkeloos.

Boekweitpannenkoeken met paddenstoelen en geitenkaas


voor ongeveer 10 boekweitpannenkoeken
200 gram boekweitmeel (fijngemalen boekweitvlokken)
2 grote biologisch eieren
500 ml rijstemelk of andere melk
een snuf grof zeezout
olie of boter om in te bakken

voor de vulling
150 gram geitenkaas of geitenbrie
250 gram paddenstoelen en kastanjechampignons
1 sjalot
1 teentje knoflook
versgemalen peper en grof zeezout
honing naar smaak
paar handjes rucola
verse kruiden, zoals bieslook, basilicum of peterselie

Boekweitpannenkoeken maken
Maal boekweitvlokken fijn in de keukenmachine tot boekweitmeel. Doe het boekweitmeel, de eieren en het zee zout in een grote kom.

Giet de melk erbij. Klop met een garde tot een glad beslag en alle klontjes eruit zijn. Het beslag moet goed vloeibaar zijn. Doe er eventueel wat extra melk bij. Wil je extra luchtig beslag? Meng dan alles in de blender of met de staafmixer.

Neem een koekenpan en laat goed heet worden. Doe de boter of olie in de pan. Schep met een soeplepel wat beslag in de pan en draai de pan rond tot je een mooie dunne pannenkoek hebt.

Breng in een andere pan wat water aan de kook en leg hier een bord op om de pannenkoeken warm te houden.

Bak de pannenkoeken zoals normale pannenkoeken. Bak op niet al te hoog vuur tot de bovenkant van de pannenkoek een beetje droog is en de onderkant lichtbruin. Draai om met een spatel en bak de andere kant. Houd de pannenkoeken warm op het bord. Bak tot al het beslag op is.

Scheur de paddenstoelen in grove stukken en snipper het sjalotje en de knoflook. Verhit een pan op het vuur met wat olie. Bak het sjalotje en de knoflook een paar minuten tot het bruin kleurt. Voeg de paddenstoelen toe en bak een paar minuten mee. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Maak een pannenkoekenstapel op het warme bord. Verdeel hier het paddenstoelen mengsel over en de geitenkaas in stukken. Schenk er honing over.

Serveer met rucola, extra honing en takjes verse kruiden.

Boekweitpannenkoeken