Fair chocolade hagelslag granola

Granola met hagelslag

Genieten jullie ook zo van de tropische warmte? De afgelopen dagen was het dan opeens zomer. Ik moet zeggen dat ik ergens nog wel hoop had dat het in juli dan écht mooi weer zou worden, maar zo warm als de laatste dagen had ik niet verwacht.

Met die hitte van de afgelopen dagen is het ook de hoogste tijd om die grote kom warme havermout te vervangen voor wat lichters. Havermout wordt yoghurt met zomerfruit, thee wordt homemade citroenlimonade en mijn avondeten bestaat voornamelijk uit salades.

Al eerder vertelde ik dat ik dit jaar weer een aantal recepten maak voor Fair Trade Original. Het idee is dat ik met hun nieuwe producten een recept bedenk. Vorige keer maakte ik deze green veggie noedelbowl. Nu kreeg ik laatst weer een berichtje van Fair Trade Original met de vraag of ik weer een recept wilde maken met hun nieuwe product: hagelslag!

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet gelijk warm liep. Van jongs af aan lust ik namelijk al geen zoet op brood. In eerste instantie wilde ik deze keer dus overslaan, want bij hagelslag hoort een boterham met een dikke laag boter. Máár Fair Trade Original was zo enthousiast en trots op hun nieuwe product, dat ik toch ben gaan kijken naar wat je nog meer kan met hagelslag. Ik houd namelijk wel enorm van chocolade, dus daar moest wat mee te bedenken zijn.

Suikerboeren Mauritius Fair Trade Original

Het fairtrade verhaal achter hagelslag

Voor we doorgaan naar het recept, wil ik eerst wat vertellen over het verhaal achter de hagelslag én de reden dat Fair Trade Original zo blij is. Voor hun hagelslag recept werd al fairtrade cacao uit Afrika gebruikt, maar nu is de bietsuiker vervangen door fairtrade rietsuiker. Dit maakt een enorm verschil in fairheid. Door het fairbeteren van het hagelslagrecept is het aandeel eerlijke ingrediënten flink gestegen. Voor de pure hagelslag is dat nu 97% in plaats van 34%. De melkvariant en vlokken zijn gestegen van 24% naar 85% en 33,5% naar 96%. 

De rietsuiker wordt verbouwd door de rietsuikerboeren in Mauritius. Het Afrikaanse eiland Mauritius is beroemd om de goede kwaliteit suiker. Fair Trade Original neemt sinds 1999 rietsuiker van hen af en heeft de boeren geholpen om het Fairtrade certificaat te halen. Ondertussen zijn al 36 coöperaties uit Mauritius aangesloten bij fairtrade.

Van bietsuiker naar rietsuiker. Het is maar één letter, maar voor de suikerrietboeren maakt het een wereld van verschil. Met de fairtrade ontwikkelingspremie die zij ontvangen, kunnen zij onder andere landbouwmachines aanschaffen die de oogst en het vervoer van het suikerriet makkelijker maken. Ook hebben zij veilige werkkleding kunnen aanschaffen en voor dit jaar staan nieuwe projecten, zoals de digitalisering van de administratie op het programma.

Fair Trade Original vertelde verder dat de volgende stap de traceerbaarheid van de cacao is. Nu kopen zij fairtrade cacao in en krijgen de cacaoboeren daarvoor hun fairtrade prijs en ontwikkelingspremie. Maar tijdens de verwerking gaat de fairtrade cacao in de grote stroom mee met alle andere cacao. Zij willen graag dat de fairtrade cacao gescheiden blijft, zodat je precies weet van welke boer de cacao die je eet komt.

Om de verandering te vieren, zitten de hagelslag en vlokken ook nog eens in een nieuw jasje. Fair Trade Original Hagelslag Puur, Melk en Vlokken zijn sinds juni verkrijgbaar bij de supermarkt en wereldwinkels.

En dan nu het recept… Aangezien ik groot fan ben van granola én van chocolade leek het mij leuk om de hagelslag te gebruiken in een granolarecept. Het werd dus chocolade granola met hagelslag, noten en kokos! Het is te warm om echt te gaan koken, maar dit recept maak je in 5 minuten klaar en vervolgens hoeft het alleen nog maar in de oven. Easy dus!

Granola met hagelslag Granola met hagelslag

Chocolade granola met hageslag

Ingrediënten voor ongeveer 6 porties granola
100 gram havervlokken
3 el pompoenpitten
25 gram kokosschaafsel
3 el lijnzaad
50 gram Fair Trade Original hagelslag puur (of melk)
75 gram noten naar keuze (ik gebruikte walnoten, pecannoten en hazelnoten)
3 el honing
2 el olijfolie
1 tl vanille extract
1 tl kaneel
snuf zeezout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 150 graden.

Doe de havervlokken, pompoenpitten, het lijnzaad, kokosschaafsel en noten in een kom.

Voeg de honing, olijfolie, het vanille extract, kaneel en een snuf zout toe. Meng alles goed door elkaar.

Doe de hagelslag erbij en schep door het granola mengsel.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het granolamengsel hierover. Bak de granola in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin en knapperig. Laat de granola helemaal afkoelen.

Eet de chocolade granola met lobbige yoghurt en vers fruit.

Granola met hagelslag