Groene thee soba noedels (soba noodles)

groene thee soba noedels

Een recept met soba noedels, ook wel soba noodles, kwam ik voor het eerst tegen op de blog Food Bandits van Suus. Als Suus zegt dat soba noedels de BOM zijn en je gelijk naar de toko moet rennen om ze te halen, dan weet je dat het menens is. In alle ernst. Dat doe je dan gewoon.

Dit recept voor soba noedels is dan ook de bom.

Dus. Zodoende. Op mijn vrije ochtend richting mijn favoriete Toko op de Amsterdamsestraatweg. De toko zit helaas niet meer om de hoek, maar de zon scheen, dus dan is fietsen niet zo erg. Ik was er al zo lang niet meer geweest en heb er echt lang rondgelopen. Al die geuren en kleuren. Ik waande me weer even in Thailand. Heerlijk. Overal waar je kijkt zie je dingen waarvan je geen idee hebt wat het is. Mijn kast ligt vol met onbestemde zakken gedroogde ‘dingen’, waarvan ik nog niet weet wat ik ermee moet. Ook van de beschrijving op de verpakking word je niet wijzer, want die is natuurlijk in een andere taal.

Soba noedels, ook zoiets. Ik had er nooit eerder van gehoord. Deze noedels worden gemaakt van boekweit en zijn glutenvrij. Soba noedels zijn niet alleen spreekwoordelijke de bom, ze zijn ook nog eens een eiwittenbom. Handig voor veganisten of bodybuilders of veganistische bodybuilders.

Een half uur later had ik mijn mandje goed gevuld. Met noedels, verse groenten, pepers, currypasta, wasabizaadjes, een bont gekleurd blikje ingemaakte vis (geen idee wat erin zit, maar ik herkende het potje uit Thailand), sesamolie, limoenen en verse kruiden en nog wat onbestemde zaken waarvan ik de naam niet weet.

Toen kwam ik ook nog deze twee geweldige kommen tegen. Ik mag van mezelf geen servies meer kopen, maar iets Aziatisch had ik nog niet, dus ik moest wel. Dat snap je. Daarnaast smaakt eten uit een kom nou eenmaal beter. Herken je dit? Naar aanleiding van de sushibowl had ik het daar nog met Brenda over. De laatste tijd ben ik verslaafd aan “kom-voedsel”. Sushi uit een kom – als je van sushi houdt, moet je echt deze sushi bowl maken, zelfs mijn vader is verkocht – quinoa uit een kom en nu ook een noedel bowl.

De kommen waren niet goedkoop, maar ze zijn dan ook made in Japan en heel fotogeniek.

Nu dan het recept. Groene thee soba noedels met shiitake paddenstoelen (bij de Toko vond ik hele smakelijke, die kan ik echt aanraden), sojaboontjes en taugé en een dressing van sojasaus, sesamolie en rijstazijn. Daaroverheen wat wasabi sesamzaadjes, heel veel koriander en limoen. Of maak de dressing van Suus met tahini, ook héérlijk.

Dit is dus ernstig bedoeld: ren naar de toko, koop ‘m leeg en maak masaal soba noedels!

groene thee soba noedels

Groene thee soba noedels met paddenstoelen
recept (en foto met kom in de hand) geïnspireerd op deze soba noedels van Suus
voor 4 personen
225 gram groene thee noedels of soba noedels
250 gram shiitake paddenstoelen
400 gram sojabonen (gedopt, uit de diepvries)
2 handen taugé
4 lente uitjes, fijngesneden
1/2 sjalotje (de andere helft gaat door de dressing)
1/2 knoflookteen (de andere helft gebruik je voor de dressing)

Groene theenoedels worden ook wel cha-sobanoedels genoemd, zo heb ik mij laten vertellen. Groene thee noedels zijn te koop bij de toko en bij sommige natuurvoedingszaken. Als je ze niet kunt vinden, kun je ook gewone soba noedels gebruiken en twee groene theezakjes in het kookwater hangen. Of gebruik alleen gewone noedels. Soba noedels zijn trouwens gewoon te koop bij de wat grotere supermarkten.

voor erover
geroosterde wasabi sesamzaadjes (kan ook normale)
partjes limoen
bosje koriander

voor de dressing
stukje gemberwortel van 1 cm, geschild en fijngesneden
1/2 sjalotje, fijngesneden
1/2 knoflookteen, fijngesneden
3 el olijfolie
1 el sesamolie
1 el sojasaus
1 el honing
1/2 el rijstazijn
sap van 1/2 limoen

groene thee soba noedels

groene thee sobanoedels

Zo maak je de groene thee noedels
De noedels zijn zo klaar dus maak eerst de dressing. Snipper een sjalot en snijd een teentje knoflook fijn. Gebruik de helft voor de dressing en bewaar de andere helft om te bakken. Doe alle ingrediënten voor de dressing – het sjalotje, knoflook, olijfolie, sesamolie, sojasaus, honing, rijstazijn en limoensap –  in een kom en meng door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Breng ondertussen water met wat zout aan de kook. De noedels hoeven straks maar 4 minuten.

Snijd de lente ui in dunne ringetjes en scheur de paddenstoelen. Verhit wat sesamolie met olijfolie in een wok. Bak eerst het sjalotje en knoflook aan. Voeg nu de paddenstoelen toe en bak totdat ze beetgaar zijn. Doe op het eind de bosui, taugé en sojabonen erbij en bak even kort mee. 

Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. 

Roer de dressing door de noedels en schep de groenten erdoorheen.

Serveer met heel veel koriander en partjes limoen. Bestrooi met de sesamzaadjes.

Eet dapper met stokjes of gewoon lekker met een vork en lepel. Wel uit een kom natuurlijk.

groene thee sobanoedels