Haringtartaar met bietjes

Vandaag is het de laatste keer dat we de verjaardag van onze koningin vieren. Voortaan moeten we het doen met Willem.

Natuurlijk verdient Willem wel een klein feestje. Wat is nou meer typisch Hollands dan Hollandse Nieuwe? Dit is de eerste haring van het seizoen, ook wel maatjesharing genoemd. Helaas begint het haringseizoen pas in juni. Zo lang kunnen we natuurlijk niet wachten. Dat zou ook een beetje sneu zijn voor Willem, want hij heeft ook al geen lied.

Speciaal voor dit heuglijke feit een feestelijk uitziend gerechtje. Het is ook nog eens heel simpel om te maken. Lekker als voorgerechtje, maar ook als hoofdgerecht met zelfgemaakte zoete aardappelfrieten erbij.

Niet de W van Stampot, maar van Haringtartaar. Dus.

Dit heb je nodig voor 2 haringtartaars
recept van Allerhande
4 zoute haringen
1 sjalot
2 bietjes of een pot bietjes
100 ml crème fraiche
bosje verse bieslook
2 tl karwijzaad

extra nodig: kookring

Zo maak je ze
Snijd de haring in hele kleine stukjes. Snijd de sjalot fijn. Doe dit bij de haring en breng op smaak met peper en zout.

Snijd de bietjes in kleine stukjes.

Snijd de bieslook fijn (houd een paar sprietjes achter voor de garnering) en meng dit door de crème fraiche. Breng op smaak met peper en zout.

Zet de kookringen op de borden. Verdeel de haring over de kookringen en druk aan. Verdeel hier de bietjes over en druk aan. Doe hier het crème fraiche bieslookmengsel over heen. Bestrooi met het karwijzaad.

Verwijder nu voorzichtig de kookring. Garneer met de achtergehouden bieslook.

Lekker als licht voorgerechtje of lekker met frieten van zoete aardappel als hoofdgerecht. Smakelijk!