Hartige plaattaart met venkel, geitenkaas en munt

Plaattaart met venkel, geitenkaas en munt

Plaattaart is mijn nieuwe favoriet als ik zin heb in hartige taart. Je pakt een stuk bladerdeeg, rolt dit uit ter grootte van een bakplaat en belegt het met alles wat je lekker vindt. Enorm simpel om te maken dus. Met hartige plaattaart kun je echt alle kanten op.

Dit recept is alweer recept nummer 4 voor Dille & Kamille (de eerdere recepten kun je hier terugvinden). Bij Dille & Kamille kwam ik de perfecte plaattaart vorm tegen. Precies de goede grootte en ook nog eens gemaakt van emaille. Ik houd van emaille en zou het liefst een emaille huis hebben, dus toen ik deze bakplaat zag moest ik daar wel een plaattaart op maken.

Zoals je ziet heb ik ook hier weer een goed excuus om het echt nodig te hebben, terwijl je de plaattaart net zo makkelijk op de bakplaat van de oven maakt.

Maar goed, met plaattaart kun je dus alle kanten op. Ik belegde de plaattaart met venkel, geitenkaas en wat honing en munt.

In tegenstelling tot quiche is deze plaattaart zonder eieren en room. Het bladerdeeg smeer je in met geitenkaas gemengd met wat yoghurt en beleg je met wat je lekker vindt.

Maak jij wel eens plaattaart en wat doe je er dan op?

Mijn hartige plaattaart recept vind je ook hier bij Dille & Kamille.

Plaattaart met venkel, geitenkaas en munt

Hartige plaattaart van bladerdeeg met venkel, geitenkaas en munt

Ingrediënten voor 3-4 personen
1 rol vers bladerdeeg (koelvak supermarkt)
2 venkelknollen
olijfolie
1 tl honing
150 gram geitenkaas
3 el (geiten)yoghurt
rasp van een halve citroen
1 el citroensap
versgemalen gedroogde chilipeper
versgemalen peper en zeezout
blaadjes van een paar takjes verse munt, ter garnering

Recept plaattaart
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het bladerdeeg uit ter grootte van een bakplaat. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg hier het uitgerolde bladerdeeg op.

Snijd de venkel in de lengte doormidden en snijd beide helften in plakken van 1/2 centimeter. Bewaar het groen voor de garnering.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Leg de venkelplakken in de pan en druppel er wat honing over. Bak de venkel een paar minuten aan elke kant. Bestrooi met peper en zout.

Roer de geitenkaas los met de yoghurt, chilivlokken, citroensap en citroenrasp. Breng op smaak met peper en zout en verdeel het geitenkaasmengsel over het bladerdeeg. Verdeel de gegrilde venkel over het bladerdeeg en druk aan.

Bak de plaattaart in ongeveer 20-25 minuten tot de venkel verkleurt en het bladerdeeg bruin kleurt.

Laat de plaattaart even staan voor je hem in stukken snijdt. Garneer met de groene venkeltopjes en muntblaadjes.

Eet met een lekker frisse salade.

plaattaart1q