Hartige worteltaart met geitenkaas en appel

Hartige worteltaart met geitenkaas en appel | Yellow lemon tree

Mijn droom is uitgekomen: eindelijk een huis met een hete luchtoven. In mijn vorige huis hadden we een krakkemikkig oventje (met een bakvorm erin moest het deurtje open blijven staan) die nooit deed wat ik wilde (alhoewel ik moet zeggen dat de relatie met mij en dat oventje steeds beter werd). Maar toch. Tijden van afzien zijn voorbij. Nooit meer gespannen het deurtje openen hopend dat wat je aantreft niet zwart is, dan wel overstroomd, dan wel niet gaar.

Ik wist dan ook niet dat het bestond: studentenhuizen met ovens die doen wat je wil. Dus tijdens de eerste week in mijn nieuwe kamer heb ik dit gegeven eens even uitgebuit. Ik maakte drie keer een quiche, waaronder deze hartige worteltaart. Ik heb al veel verschillende varianten geprobeerd maar nog nooit eentje met wortel. Een tijd geleden maakte ik wel al eens een zoete variant van worteltaart – overigens echt de lekkerste taart ooit – maar een hartige versie had ik nog nooit gegeten.

Worteltjestaart dus, maar dan hartig. Wat is jouw favoriete hartige taart?

Hartige worteltaart met geitenkaas en appel | Yellow lemon tree

Hartige worteltaart met geitenkaas & appel 

Ingrediënten voor 4 personen
geïnspireerd op de worteltaart van Yvette van Boven uit Homemade zomer
6 plakjes bladerdeeg
6 wortels
1 rode ui
1 friszure appel
200 gram zachte geitenkaas
3 eieren
150 ml wortelsap
125 gram crème fraiche
versgemalen peper en zout

Bereidingswijze hartige worteltaart met geitenkaas
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een quichevorm in met boter. Laat het bladerdeeg ontdooien. Breng een pan water met wat zout aan de kook. Snijd ondertussen de kopjes van de wortels en kook ze in tien minuten beetgaar. Spoel ze af onder koud water en snijd ze in de lengte door midden.

Bestuif het aanrecht met bloem, leg de bladerdeegplakjes dakpansgewijs over elkaar en rol uit met een deegroller tot een formaat dat in de vorm past. Bekleed de vorm met het bladerdeeg en snijd de overhangende randjes weg. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Snijd de ui in dunne halve ringen. Schil de appel, halveer en snij in dunne plakjes. Verdeel de ui en de appel over de bodem. Verdeel daar de wortels over. Verkruimel de geitenkaas erover.

Kluts de eieren met het wortelsap en de crème fraiche tot een egaal mengsel. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat. Schenk dit over de taart.

Bak de taart ongeveer 45 minuten in de oven tot de bovenkant mooi verkleurd is en de taart gaar. Bestrooi met pittige cress of anders leuke slablaadjes.

p.s. Iemand nog een grandioos idee wat te doen met de halve fles wortelsap die je overhoudt?

Hartige worteltaart met geitenkaas en appel | Yellow lemon tree