Baked apple pie oatmeal (havermout die naar appeltaart smaakt)

Baked apple pie oatmeal (havermout appeltaart)

Dit is echt een van de beste havermoutrecepten ooit. Havermout die naar appeltaart smaakt, hoe cool is dat? Met dit recept kun je gewoon ontbijten met appeltaart. Ok, ok, toegegeven, deze havermout is natuurlijk niet helemaal te vergelijken met moeders appeltaart, maar toch. De smaak komt zeker in de buurt.

Taart als ontbijt is natuurlijk nooit verkeerd, maar met deze havermout ben je ook nog eens gezond bezig. En dat mag nog wel even, aangezien het eten vanavond allemaal begint. Zoals elk jaar vier ik vier keer Kerst dus dat betekent vier keer uitgebreid eten. Kaasplankjes, brood, wijn bij elke gang en veel chocolade. In de aanloop naar de feestdagen probeer ik daarom nog even gezond te doen.

Ik ben al lange tijd fan van havermout, maar ik probeer er wel mee te variëren. Wat betreft havermout zit ik meestal in een fase. Ik weet niet of jij ook wel eens last hebt van deze fases? Deze ene keer zit ik in de oven baked oat fase, dan weer overnight oats (wel warm, want koud vind ik niet zo) en de laatste tijd zit ik in de yoghurt-met-havermout fase.

Tot ik deze havermout appeltaart ontdekte.

Een tijd geleden alweer ontdekte ik deze baked apple pie oatmeal. Sindsdien zit ik dus in de appeltaart-havermout-fase. Wat je nodig hebt zijn havermoutvlokken, rozijnen en noten en natuurlijk appels en kaneel. Om het extra lekker te maken doe ik er ahornsiroop doorheen en nog wat vanille extract en nootmuskaat. Zo krijg je echt dat appeltaart-effect. De appels rasp je fijn. Om de appels klein te maken gebruik ik de keukenmachine, maar je kan het ook in de blender pureren of héééél fijn snijden (alleen heb ik daar zelf nooit zoveel geduld voor). Tenslotte meng je alles door elkaar en dan in de oven tot het huis naar appeltaart begint te ruiken.

Dit is ook een lekker gerechtje om te maken met het Kerstontbijt. Of na Kerst als je genoeg hebt van alle afbak broodjes, paté, croissantjes en jam.

Baked apple pie oatmeal (havermout appeltaart)

Baked apple pie oatmeal (havermout appeltaart)

voor 2 personen

Ingrediënten
200 gram havermout
50 gram pecannoten + extra voor erover
50 gram rozijnen
500 ml amandelmelk of melk naar keuze
3 el ahornsiroop of honing
snuf grofgemalen zeezout
1 ei
½ tl vanille extract
1 el kokosolie
2 tl kaneel
¼ tl nootmuskaat
1 geraspte appel

voor erover
bosbessen (uit de diepvries)
ahorn siroop

Havermout appeltaart maken
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de amandelmelk, ei, kokosolie en honing in een kom. Doe de geraspte appel erbij. Meng door elkaar.

Doe de havermout, pecannoten, bakpoeder, kaneel en zout in een andere kom. Roer door elkaar zodat de havermout het vocht wat opneemt.

Verdeel over een bakvorm. Bak de havermout in 30 minuten mooi goudbruin.

Serveer de havermout warm met bosbessen en ahoornsiroop.