Double chocolate oats met kokos

Dubbel chocolate havermout

Ook zo verslaafd aan chocolade? Dan heb ik iets leuks! Vanuit het zonnige Barcelona vandaag een chocolade ontbijtje én kans op deelname aan de Fairtrade chocoladeworkshop georganiseerd door Max Havelaar en delicious. magazine.

Chocolade. Ik houd echt van chocolade. Ik ben zelfs een beetje verslaafd. Zo van “oké één stukje dan, of nou ja twee, oh en toen was ineens de hele reep op“.

Dus toen Max Havelaar mij van de week vroeg of ik mee wil doen met de Fairtrade chocoladeworkshop, was er maar één antwoord mogelijk. Een workshop chocolade maken met homemade praliné, truffels en bonbons kan ik moeilijk weerstaan. En ik hoop jij ook, want ik mag één kaartje weggeven.

Extra leuk is dat je tijdens de workshop niet alleen zelf aan de slag gaat met chocolade, maar ook het verhaal erachter te horen krijgt. Cacaoboerin Abigail Gama komt vertellen hoe het is om te werken op een cacaoboerderij, hoe cacao groeit, hoe het oogsten er aan toe gaat én wat Fairtrade voor haar betekent.

Ik houd van producten met een verhaal. Op de een of andere manier smaakt iets nét even lekkerder als je weet waar het vandaan komt en hoe het gemaakt is.

Dus houd je van chocolade? Lees dan gauw verder om te zien hoe je kans maakt op de workshop. En voor het recept voor deze double chocolate oats, want oh boy, die smaken naar chocolade.

Win: één ticket voor de delicious. fair share chocoladeworkshop

Last van een chocoladeverslaving? Maak dan niet alleen die double chocolate oatmeal ontbijt, maar doe mee om kans te maken op de delicious. fair share chocoladeworkshop. De workshop wordt gegeven door patissier Hans Heiloo van het Bakery Institute in Zaandam.

Tijdens de workshop ga je zelf aan de slag met cacao en maak je huisgemaakte praline, truffels met gezouten karamel en bonbons met ganache van limoen en basilicum, fairtrade thee en passiefruit.

De workshop vindt plaats op 30 en 31 augustus (je mag één van beide data kiezen) van 9.30 – 16.00 uur in de voormalige chocolade- en koekfabriek van Verkade: het Bakery Institute in Zaandam. Wil je zeker weten mee doen met de workshop? Natuurlijk kun je je ook gewoon inschrijven voor de workshop. Deelname aan de workshop kost 99 € per persoon. Inschrijven kan hier.

Meer informatie over de workshop vind je bij Max Havelaar of delicious.

Wat moet je doen om kans te maken op één ticket voor de fairtrade chocoladeworkshop?

Volg de stappen van de Rafflecopter.

De eerste stap – hieronder in een reactie achterlaten hoe of waarmee jij chocolade het liefst eet – is verplicht. De overige stappen zijn optioneel, maar daarmee maak je extra kans. Het programma zal uiteindelijk een random winnaar kiezen.

a Rafflecopter giveaway

Mijn chocolade ontbijt verhaal

Vandaag dus een recept vanuit Barcelona. Inmiddels zitten we hier alweer vier dagen en we hebben het ontzettend naar onze zin (mocht je het willen volgen, houd dan vooral mijn Instagram in de gaten voor sneak peeks van Barca).

Bij Spanje denk je misschien niet gelijk aan chocolade, máár ik weet wel beter. Spanjaarden zijn echte zoetekauwen.

Een paar jaar geleden verbleef ik een week bij een gastgezin in Barcelona op uitwisseling. Doordeweeks aten we simpele cornflakes met melk als ontbijt, maar in het weekend werd er uitgepakt. Met het hele gezin aan tafel kwam de moeder aanlopen met een enorme pan gesmolten chocolade. Iedereen kreeg een volle kom opgeschept waar je dan van die madeleine achtige cakejes – je weet wel die je in van die grote zakken in de supermarkt in Spanje en Frankrijk kunt kopen – in moest dippen.

Een kom gesmolten, warme, pure chocolade als ontbijt. En dat twee dagen achter elkaar. Met moeite kreeg ik twee cakejes weg, wat de broertjes niet erg vonden want zij mochten mijn kom chocolade opeten.

Een jaar later was ik met mijn moeder in Madrid, waar we een tweede verwoeste poging deden. We bestelden allebei een kom chocolate con churros. De ober zei nog dat het veel was, maar ach, wij dachten het wel op te krijgen. Beiden hebben we de kom chocolade met churros – uit principe konden we het natuurlijk niet laten staan – helemaal op gegeten. Nou, dat hebben we geweten. Tot middernacht lagen we uitbuikend op bed. Zelfs het avondeten hebben we overgeslagen omdat we allebei zo misselijk waren.

As we speak, zit ik dus weer in Barcelona en gaat het weer over chocolade. Aangezien ik enigszins nare ervaringen heb opgelopen met het eten van enorme kommen chocolade als ontbijt, leek het mij handiger om een meer verantwoorde versie te bedenken: deze double chocolate oats met pure cacao en pure chocolade nibs.

Voor de cacao in Barcelona zijn we langsgeweest bij Casa Perris, een noten- en zaadhandel om de hoek van ons appartement. Bij Casa Perris staan ontelbaar veel zakken met granen, noten, zaden en bonen uitgestald. Als ontbijtfan kun je hier je lol niet op. Ook verkopen ze cacao in uiteenlopende cacaopercentages, cacao nibs en cacaobonen. Voor nog geen 2 euro hebben we daar de ingrediënten voor dit ontbijt gescoord.

Deze warme kom havermout smaakt naar pure chocolade. Dit ontbijt is massive, niet zo ernstig als de chocolate con churros maar toch, niet voor elke ochtend maar voor die momenten dat je heel veel zin hebt in chocolade.

Het is een troostontbijt voor als het de natste zomer is sinds tijden, de koudste dag sinds jaren en het de hele dag blijft regenen. In Nederland dan hè, want hier schijnt de zon.

Máár, ook met de zon smaakt dit havermoutontbijt heerlijk, kan ik je vertellen.

Double chocolate oats met kokos & amandelen

voor één grote kom chocolade havermout

250 ml melk naar keuze, zoals amandelmelk
50 gram havermout (rolled oats)
1 grote banaan (bewaar wat plakjes als topping)
2 el Fairtrade cacaopoeder
1 el honing
1/2 tl vanille extract
1/2 tl kaneel
snuf grof zeezout

toppings
grofgehakte amandelen
kokosschaafsel
chocolade nibs
plakjes banaan

Doe de melk in een pan en breng langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en doe de havermout erbij. Laat al roerend een paar minuten pruttelen.

Prak de banaan en doe deze samen met de andere ingrediënten in de pan. Roer goed door. Het mengsel wordt vanzelf dikker.

Zet het vuur uit en laat de pan een paar minuten staan. Schep de havermout in kommen. Bestrooi met de toppings naar smaak.

Toen Max Havelaar mij van de week vroeg of ik mee wil doen met een Fairtrade chocoladeworkshop én een kaartje weg wil geven, zei ik gelijk ja.