Fair havermout pancakes met honing banaan & walnoten

Havermout pannenkoeken met banaan

Pancakes. Daar mag je me altijd voor wakker maken. Pannenkoeken zijn toch wel mijn favoriete ontbijt. Zo’n enorme stapel die net niet omvalt. Wat vers fruit erover en nog een flinke scheut honing of ahornsiroop. Onweerstaanbaar – als je het mij vraagt.

Met pancakes als ontbijt wordt opstaan een feestje. Vorig weekend was het weer zo ver. Uitslapen, de krant op zaterdag én een enorm bord met pancakes. Extra fijn is als ze dan ook nog eens niet al te ongezond zijn.

Deze havermout pannenkoeken met banaan heb ik gemaakt met net een beetje extra aandacht voor wat erin zit. Afgelopen zaterdag is de Fairtrade Week namelijk begonnen. Van 24 oktober tot en met 1 november staan de supermarkten weer in het teken van eerlijke handel en eerlijke producten. Steeds meer supermarkten besteden hier aandacht aan. Vroeger moest je nog naar de Wereldwinkel, maar tegenwoordig vind je in ongeveer elke supermarkt wel fairtrade producten. 

Tijdens mijn reis met Max Havelaar mee naar Sri Lanka heb ik zelf kunnen zien wat Fairtrade voor de boeren en hun gezin betekent. Door deze reis laad ik minder gedachteloos mijn mandje vol, maar probeer ik wat vaker stil te staan bij het verhaal achter het product. Natuurlijk zou ik het liefst alles zelf verbouwen in mijn eigen tuin, wat van ver komt fairtrade kopen en zo veel mogelijk zelf maken maar helaas gaat dat niet altijd.

Vooral belangrijk voor mijzelf vind ik het besef dat er een heel verhaal achter producten zit. In Sri Lanka ontdekte ik namelijk hoe kaneel van een struik wordt gemaakt, dat er een kokosnootplukker hoog in de boom is geklommen voor dat potje kokosmelk en dat alle soorten thee van dezelfde theeplant komen. Ben jij hier wel eens mee bezig? 

Goed, nu is het tijd voor ontbijt en wel een hele fijne: havermout pannenkoeken met honing banaan en walnoten. Vorige week stapte ik op de fiets en laadde mijn mandje vol met fairtrade producten. De bananen komen uit Colombia, de honing uit Chili en Guatemala en de kaneel uit Sri Lanka. Als je de havermout pannenkoeken in olijfolie bakt, zijn ze ook nog eens detoxproof. Beter kan bijna niet, toch?

Koop jij wel eens fairtrade producten?

Havermout pannenkoeken met banaan

Havermout pannenkoeken met honing banaan & walnoten

Ingrediënten voor ongeveer 15 havermout pancakes

3 eieren
125 gram havermoutmeel (of maal havermoutvlokken fijn in de keukenmachine)
200 ml melk naar keuze (ik gebruikte amandelmelk)
1 tl fairtrade kaneel
snuf grof zeezout
boter of olie om in te bakken

voor de honingbanaan
klont boter
1 fairtrade banaan in plakjes
1 el fairtrade honing
handje grof gehakte walnoten
snuf grof zeezout
snuf kaneel

voor erover
extra walnoten, in stukjes
honing
kokosrasp

Havermout pannenkoeken maken
Doe het havermoutmeel in een kom. Voeg de eieren en de melk toe en meng tot een glad beslag. Voeg een snufje kaneel en zout toe.

Smelt wat boter of olie een koekenpan op middelmatig vuur. Schep het beslag met een soeplepel in de pan. Zorg dat de pancakes ongeveer 8-10 cm doorsnede hebben. Bak de pancakes tot er luchtbelletjes ontstaan aan de bovenkant en keer ze dan om. Bak alle porties tot het beslag op is. Voeg tussendoor nog wat boter of olie toe als dat nodig is.

Verhit een klont boter in een kleine pan pan. Voeg de honing toe en laat even pruttelen. Doe nu de banaan erbij en bak tot deze zacht en lichtbruin is. Voeg de walnoten toe.

Serveer de pancakes met de honingbanaan en eventueel nog wat honing. Garneer met nog wat extra walnoten en kokosrasp.

Havermout pannenkoeken met banaanHavermout pannenkoeken met banaan

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Max Havelaar