Gezonde havermoutrepen met pindakaas en sesamzaad

Havermoutrepen met pindakaas

De eerste week van het nieuwe jaar zit er ruimschoots op. Hebben jullie nog nagedacht over goede voornemens? Misschien dat ik er dit jaar toch maar niet aan begin. Dat zou ook een voornemen kunnen zijn, maar stiekem neem ik me wekelijks wel weer dingen voor.

Een voorbeeld. Na een week vol gezellige avonden met vriendinnen, lunchafspraken en nul sportschoolbezoeken neem ik me vaak voor om “vanaf maandag weer even gezond te doen“. Ken je die gedachte? Op maandagochtend begin je vol goede moed aan de nieuwe week. Meestal gaat het de eerste twee dagen goed, maar halverwege sluipt de gezelligheid er weer in.

Mijn goede voornemens staan dan lijnrecht tegenover waar ik echt zin in heb: burgers eten, naar de wijnbar met kaasplankjes en de hele dag series kijken met repen Tony’s. Dit heeft dan tot gevolg dat ik me schuldig ga voelen, terwijl je ook zou kunnen zeggen dat méér burgers, wijntjes drinken en chocolade eten juist leuke dingen zijn om je voor te nemen.

Het is een lastige kwestie. Ik blijf namelijk iemand die van lijstjes houdt, van doelen stellen en van to do’s afvinken. Toen ik gister ongeveer de hele avond het nieuws heb zitten kijken, bedacht ik me dat ik dit jaar niet ga voor “die 5 km hardlopen” of “minstens twee keer per week naar de sportschool”. Dit zijn een soort idealen van mezelf die ik toch niet ga waarmaken. Ik heb geen eens hardloopschoenen. Ik moet accepteren dat ik gewoonweg niet van hardlopen houd, dat die runners high onbereikbaar blijft en dat dat niet erg is.

Nee, dit jaar neem ik me voor – ja hoor daar komen ze dan toch – om meer te genieten van het moment, minder bezig te zijn met de toekomst en minder vooruit te plannen, blij zijn met wat je hebt en meemaken wat komt. Het klinkt misschien wat sentimenteel, maar voor je het weet is het voorbij.

Wat betreft mijn lijst van vorig jaar. Dat blijft een soort van bucket list. Zonder vooraf gestelde termijn, maar dingen die ik ooit nog eens wil doen. Blijven ze onafgestreept, zoals die kilometers hardlopen, dan is dat ook niet erg.

Dan nu over naar het recept van de dag: zelfgemaakte havermoutrepen met chocolade en pindakaas.

Wat ik vroeger altijd kant-en-klaar kocht, maar tegenwoordig altijd zelf maak zijn repen. Deze boekweit abrikozenrepen, sticky dadel quinoarepen en havermout dadelrepen passeerden al de revue. Dit keer zijn het havermoutrepen met pindakaas en chocolade.

Nooit eerder zelf repen gemaakt? Dan gaat er echt een wereld voor je open. Zelf havermoutrepen maken heb je namelijk zo gedaan, alleen is een keukenmachine wel een must. Of je moet alles fijn hakken, maar daar ben ik persoonlijk te ongeduldig voor.

Deze havermoutrepen zijn gevuld met stukjes chocolade, pindakaas, sesamzaad, honing en amandelen. Ik vind ze heerlijk als tussendoortje, als snel on-the-go ontbijt of in stukken door de yoghurt.

Mijn havermoutrepen recept vind je ook weer hier bij Dille & Kamille.

pindakaasrepenq

Havermoutrepen met sesamzaad en pindakaas

Voor ongeveer 9 havermoutrepen

Ingrediënten
150 gram havermoutvlokken
150 gram amandelen
5 el sesamzaad
5 el cacao nibs
100 ml honing
250 gram biologische pindakaas
beetje water om het wat smeuïger te maken
flinke snuf grof zeezout

Havermoutrepen maken
Bekleed een brownievorm met bakpapier

Doe de noten in de keukenmachine en hak grof.

Voeg de havermoutvlokken, sesamzaad en cacaonibs toe. Doe de honing en pindakaas erbij en het zeezout en laat de keukenmachine draaien tot alles goed verdeeld is.

Schep het mengsel in de bakvorm en druk goed aan. Strijk plat met een spatel.

Zet in de koelkast en laat in 3 uur hard worden.

Til de reep uit de bakvorm en snijd in stukken.

Versier eventueel met een leuk touwtje of eet gelijk op.

De repen kun je goed afgesloten in een koektrommel vijf dagen bewaren.