De test: Fair Trade Original koffiecups

Fair Trade Original Koffiecups

Over twee weken komt de Fairtrade Week er weer aan! Zoals jullie inmiddels vast weten werk ik vaak samen met Max Havelaar, Wereldwinkels en Fair Trade Original. Ik houd van producten met een verhaal erachter en vind het dan ook altijd leuk voor hun iets te doen.

Met de Fairtrade Week in aantocht zal mijn blog weer wat meer in het teken van fairtrade staan. Er komt een verhaal aan over mijn reis vorig jaar naar Sri Lanka, een lekker recept én voor vandaag ging ik aan de slag met het proeven van fairtrade koffie.

Wie mijn blog al even leest, weet dat ik een groot koffiefan ben. Tijdens mijn detox vorig jaar heb ik mijn koffieverslaving weten in te palmen, maar de laatste tijd merk ik dat mijn koffiegebruik gestaag oploopt. Inmiddels kom ik weer met gemak aan de 3-4 kopjes per dag zit. Hoeveel koffie drink jij?

Het liefst drink ik de espresso’s van mijn moeder (die heeft zo’n super fancy professioneel apparaat), maar thuis zet ik als ik de tijd heb koffie met mijn perculator en ’s ochtends snel met mijn Nespresso apparaat. Handig is dat steeds meer merken cupjes maken voor het apparaat, zo nu ook Fair Trade Original. Sinds kort kun je dus aan de fairtrade espresso.

Om de koffie onder de aandacht te brengen is Fair Trade Original begonnen met de campagne 100% eerlijk, maar hoe heerlijk? Een tijdje terug kon je een proefpakketje aanvragen met de drie nieuwe smaken en nu willen ze bij Fair Trade Original weten hoe de koffie gesmaakt heeft.

Aan de test doen de drie koffiecapsules mee: Espresso Dark Roast, Espresso Medium Roast en Lungo Espresso. Fair Trade Original vroeg ook of ik mee wil doen aan de heerlijkheidstest. Tegen een kopje koffie zeg ik natuurlijk nooit nee, dus zodoende.

Fair Trade Original Koffiecups

Het verhaal achter de koffie

Voor we gaan proeven, eerst nog even het verhaal achter de koffie. De fairtrade biologische koffiebonen voor de capsules komen uit Peru en Mexico. In het zuiden van Mexico vormen 2.600 koffieboeren samen de organisatie Grapos. Daar hebben ze met de fairtrade premie een spaarbank opgezet voor de medewerkers. Ook zijn er vrouwengroepen opgericht waar de vrouwen geld verdienen met breiwerk en het kweken van paddenstoelen.

In Peru, bij Oro Verde, wordt de premie besteed aan speciale gezondheidsdagen waar koffieboeren terecht kunnen voor gezondheidsadvies en medicijnen. Ook worden de koffieboeren en hun gezin geholpen met het verbouwen van andere gewassen, zoals groenten en fruit, zodat de boerengezinnen hun eigen eten kunnen verbouwen.

De drie smaken

Fair Trade Original maakte van de koffiebonen drie nieuwe koffiesmaken die ook nog eens biologisch zijn. De Espresso Medium Roast wordt omschreven als een karaktervolle stevige espresso met een mooie smaakbalans. De Dark Roast variant is een pittige espresso met een volle smaak en een hint van chocolade. De Espresso Lungo is voor de liefhebbers van een grotere mok koffie: een krachtige espresso met net wat meer water.

Goed, nu tijd voor de test!

De test

Afgelopen week lagen de koffiecapsules op de deurmat. Tijd voor het echte werk dus.

Als ik vooraf in de winkel voor het schap zou staan en één van de drie capsules zou kopen, zou de Espresso Dark Roast in mijn mandje belanden.  Ik drink eigenlijk alleen maar espresso’s en het liefst zo sterk mogelijk. Ik was van te voren dus benieuwd of dit ook uit de test zou komen.

Om zo objectief mogelijk te kunnen testen vroeg ik mijn huisgenoot de koffie te zetten en deed ik ook nog eens een blinddoek om. Voor de test dronk ik drie kopjes koffie achter elkaar. Mijn cafeïnegehalte was achteraf dus goed op peil.

De grootte van het kopje is wat lastig te verbergen dus bij de eerste koffie heb ik natuurlijk gelijk door dat het de Lungo is. Ondanks dat ik niet van lungo’s ben, smaakt de koffie verrassend genoeg erg lekker.

Het tweede kopje koffie is lekker sterk. Daar word je ’s ochtends wel wakker van. De koffie heeft een lekkere crema laag en is krachtig van smaak. Dit is de Dark Roast. De hint van chocolade haal ik er niet helemaal uit, maar wel dat de espresso een volle smaak heeft.

Het laatste kopje koffie mag eerlijk gezegd wel iets sterker, dit blijkt de Medium Roast te zijn. Je proeft duidelijk een verschil in smaak en krachtigheid. Deze vind ik wat waterig, alsof er smaken missen, en is dus niet helemaal mijn ding, maar ik ben dan ook wel sterke koffie gewend.

Voor mij is de Espresso Dark Roast – zoals ik eigenlijk al verwachtte – nummer één. Heb jij de drie nieuwe smaken al geprobeerd? En wat is jouw favoriet?

Als je de koffie nog niet hebt geproefd, dan kun je de capsules kopen bij Albert Heijn, WAAR of de Wereldwinkel. Heb je ze al geproefd? Doe dan de Heerlijkheidstest hier en maak kans op een jaar lang gratis koffie.

Fair Trade Original Koffiecups

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fair Trade Original.