Het boerenleven: 24 uur met Boer Rudi

Koekange

Afgelopen weekend gingen Marlous en ik de boer op. Op bezoek bij Boer Rudi die een melkveehouderij runt. Ons boerderijbezoek was een initiatief van de ‘Doe maar lekker duurzaam‘ campagne van de Nationale Postcode Loterij in samenwerking met Albert Heijn en Unilever. Boer Rudi maakt de melk voor Ben & Jerry’s, dus toen ik dat hoorde kon ik al helemaal niet meer wachten om te gaan.

Gewend aan de stad, was het een hele leuke ervaring om eens 24 uur door het leven te gaan als boerin en meer te weten te komen over duurzame bedrijfsvoering en het belang daarvan. We hesen ons in grote overalls en laarzen en haalden de koeien op uit de wei, gaven kalfjes de fles, reden een rondje op de tractor, schepten koeienvlaaien en aten pannenkoeken en verse vla van rauwe melk.

Vandaag lees je meer over mijn dag als boerin.

Op weg naar Koekange

Net na de middag rijden we weg uit Utrecht op naar het Verre Noord-Oosten: Koekange. Vanaf Utrecht is het 107 km rechtdoor en dan moeten we pas een keer de afslag hebben.

Koekange. Ik ben er nooit eerder geweest. Om eerlijk te zijn wist ik niet eens waar het ligt, maar dat heeft misschien meer te maken mijn topografie skills dan met Koekange. Het blijkt een klein dorpje in Drenthe met 1500 inwoners.

In de verte zien we de boerderij al liggen, omgeven door uitgestrekte groene weilanden en grazende koeien. Een nostalgisch gevoel krijg ik bij Koekange. Het doet me denken aan vroeger als we gingen kamperen bij de boer op het land. Dan plukten we onze eigen uien, dronken we melk van de boerderij en werd je ’s ochtends gewekt door de ezel in het weiland.

Boer Rudi en zijn melkveehouderij

Onze boer is Boer Rudi. Rudi runt al 23 jaar samen met zijn vrouw Marie Jose een bijzondere Caring Dairy boerderij. Dit betekent kortgezegd dat de melk op een duurzame manier wordt geproduceerd op gezonde weilanden met slimme energie.

Op de boerderij wordt zoveel als mogelijk gerecycled en hergebruikt. Rudi laat ons zien hoe hij de warmte van de vers gemolken melk gebruikt voor het verwarmen van water en het hele dak staat vol met zonnepanelen.

Over duurzaamheid vertelt Rudi dat dit voor hem het volgende betekent: goed zorgen voor de bodem, de dieren moeten het goed hebben en de manier waarop moet geaccepteerd zijn volgens de maatschappij. Kunnen we volhouden wat we nu aan het doen zijn? Dát is duurzaamheid. Een blije bodem, blije koeien en blije boeren – aldus Rudi.

Op de melkveehouderij lopen 120 koeien rond, waarvan er 106 gemolken worden. Het land is enorm: 73 hectare oftewel zo’n 144 voetbalvelden. Hier lopen de koeien het grootste gedeelte van de dag op rond. De koeien van Rudi lopen zo’n 180 dagen buiten, veel vaker dan de norm van 120 dagen. Hierdoor wordt de kwaliteit van de melk ook hoger omdat er meer gras in zit, vertelt Rudi.

Bij de boerderij van Rudi worden de koeien sinds 2003 niet meer traditioneel gemolken, maar met een melkrobot. Vooraf stelde ik mij een grote stal voor vol met robots op een rij, maar niets is minder waar. Er staan maar twee apparaten. De koeien bepalen zelf wanneer ze gemolken worden en lopen dan richting de stal. Ze worden dus gemolken als ze zin hebben. 

Rudi is blij met waar zijn melk naar toe gaat. Zo wordt de melk gebruikt voor Ben & Jerry’s ijs en Beemsterkaas. Per dag leveren de koeien zo’n 27 liter melk. Van deze melk kun je dus heel veel bakjes ijs maken.

KoekangeKoekange KoekangeBoer RudiKoekangeKoekangeKoekangeKoekange Koekange

Noot: de foto van Boer Rudi met de koeien is gemaakt door Anko Stoffels

Het boerenleven

Na de kennismaking en een kopje koffie met een koekje krijgen we een overall en laarzen aan. Het is tijd om zelf aan de slag te gaan. We gaan gelijk het veld op om de koeien op te halen. Alle koeien hebben een stappenteller om, zodat Rudi goed in de gaten kan houden als er iets verandert in hun manier van doen. Ondertussen vertelt Rudi dat hij zelf veel voldoening haalt uit zijn verantwoorde manier van leven. Het is fijn goed bezig te zijn en de titel caring dairy bevestigt dit volgens hem. 

Verder laat Rudi ons de rest van het bedrijf zien. We mogen meehelpen met het geven van melk aan de kalfjes en we vegen het stro aan. Dan is het tijd om iets te proeven waar ik altijd al benieuwd naar was: verse, rauwe melk nét uit de koe. Het idee staat me een klein beetje tegen, máár eigenlijk is het juist hartstikke puur natuur. De melk is lauwwarm, heel romig en smaakt helemaal niet zo anders, misschien zelfs lekkerder. 

Terwijl wij een rondje rijden op de tractor (yes, die kan mooi van mijn bucketlist) bakt Rudi pannenkoeken voor ons met versgemolken melk. Wat ik bijzonder vind is dat alle koeien een eigen naam hebben. Onze melk komt van Koe Linda. Uiteraard krijgen we ook een glas melk erbij – ook weer vers van de koe, maar dit keer wel gekoeld. Als toetje krijgen we huisgemaakte vla met rozijnen.

De vroege zondag

Na de koffie en een glaasje wijn zit het avondprogramma erop. We slapen in de nabijgelegen Bed & Breakfast Morenehoeve. Uitslapen is er helaas niet bij in het boerenbestaan. Om 6.30 uur gaat de wekker alweer. Dit is voor mij sinds mijn werkende bestaan een soort gewoonte geworden, maar toch op zondag wel een beetje afzien.

Het is nog donker en mistig buiten. Een kwartiertje later staan we al in de stal poep te scheppen, geven we de kalfjes zelf de fles en verzorgen we het ontbijt voor de koeien. Tot slot mogen we nog even een rondje op de tractor rijden, wat toch wel echt heel erg cool is.

Daarna is het tijd voor een flink ontbijt met boterhammen en Beemsterkaas. We sluiten de ochtend af met een groot stuk verse appeltaart én natuurlijk een bakje Ben & Jerry’s, want die hadden we nog niet gehad. Ik ga voor cookie dough, die blijft favoriet zelfs op de vroege ochtend.

Dan is het tijd om afscheid te nemen van het gezin. Voldaan en vol inspiratie zitten we in de auto. Ik vind het erg bijzonder eens te mogen zien welk verhaal achter dat bakje ijs of plakje kaas zit. En stiekem wil ik nu ook een tractor. 

Boeren als Rudi maken een verschil. Hierdoor wordt het voor ons als consument ook makkelijker om duurzaam te doen. Gewoon door zelf ook te kiezen voor duurzame producten als we boodschappen doen. Een kleine moeite met groots resultaat, zoals Rudi zou zeggen.

Mocht ik nog eens in de buurt zijn, dan ga ik zeker even langs voor een rondje op de trekker en een bakje ijs mét appeltaart.

Koekange

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ‘Doe maar lekker duurzaam’ – een initiatief van de Nationale Postcode Loterij en partners Unilever & Albert Heijn